Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022


Γράφει ο Καραγεωργίου Κωνσταντίνος

Το έχω πει, θα το ξαναπώ και θα το λέω μία ζωή ολόκληρη. Άνετα θα μπορούσα να αγοράζω μόνο cd και βινύλια της δικής μας Ελληνικής σκηνής, μιας μεταλλικής σκηνής που δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από αυτή του εξωτερικού.

Γνωρίζω βέβαια και αντιλαμβάνομαι πιο είναι το πιο σοβαρό θέμα, αλλά από άποψη παραγωγής, σύνθεσης, οράματος, γνώση οργάνου και πολλά ακόμα τεχνικά θέματα βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο αξιοζήλευτο για τους περισσότερους.

Πέρα από όλα αυτά η χώρα μας έχει αναδείξει απίστευτους ερμηνευτές που ειλικρινά σε ένα και μόνο άρθρο δεν χωράνε. Για αυτό λοιπόν συνεχίζουμε με το δεύτερο αφιέρωμα μας, όπου θα σας παρουσιάσουμε έντεκα φωνές, έντεκα χαρισματικές μεταλλικές φωνές!

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ

Θα είμαι ειλικρινής, με τους Meden Agan ασχολήθηκα λίγο πριν την κοινή τους εμφάνιση με τους Silent Winter, προσφάτως στην Αθήνα. Ξέρετε μερικές φορές οι πιο ωραίες εκπλήξεις είναι αυτές που δεν έχεις ασχοληθεί, όχι γιατί δεν θέλεις αλλά είναι τόσα πολλά τα συγκροτήματα, που πραγματικά δεν ξέρεις τι να πρώτο ακούσεις. Σε αυτή λοιπόν την εμφάνιση των Meden Agan, η Δήμητρα Παναρίτη μας έστειλε για τα καλά. Η παρουσία της, οι τρομερές φωνητικές τις δυνατότητες, η επικοινωνία με τον κόσμο, γέμιζε μία σκηνή ολόκληρη και άλλο τόσο. Καθαρά φωνητικά, με λίγο περισσότερο γρέζι, σε πιο οπερετικό ύφος, η κοπέλα τα έχει όλα και με το παραπάνω βάζοντας ένα λιθαράκι με τον τρόπο της στο ιδίωμα και παρουσιάζοντας μία χροιά, που άνετα ξεχωρίζει και διαπρέπει στο μεταλλικό ιδίωμα.



ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΝΕΛΗΣ

Ειλικρινά τώρα τί να αναφέρεις για αυτό το τόσο ιδιαίτερο μουσικό ταλέντο, ένας χαμελαίον, η επιτομή του ''τραγουδάω τα πάντα'' και σας πιάνει νευρικό γέλιο!!! Η φωνή των ΘΕΩΝ Disharmony, των Art of Simplicity και Bigus Dickus. Ο Χρήστος Κουνέλης ακροβατεί μεταξύ του Rob Halford και του Warrel Dane, νομίζω οποιαδήποτε αναφορά δε χρειάζεται. Η δική του προσωπική ταυτότητα πάει ακόμα παραπέρα και μας χαρίζει ερμηνείες που χαράζονται βαθιά μέσα στην ψυχή μας. Μία απλή ακρόαση της νέας τρίτης δουλειάς των Disharmony αρκεί για να σας πείσει πόσο παγκόσμιο φαινόμενο αποτελεί η συγκεκριμένη μπάντα με τον συγκεκριμένο ερμηνευτή. Οτιδήποτε πέσει στα χέρια σας με τη φωνή του συγκεκριμένου κυρίου, κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας και αφιερώστε λίγο χρόνο. 


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΛΑΛΗΣ

Τί κοινό έχουν ο Michael Kiske, Kai Hansen, Bruce Dickinson και Devin Townsend? Τους ακούς όλους σε έναν!!!! Και ονομάζεται Κωνσταντίνος Τζαλαλής, η φωνή των The Departed Project, αλλά βρίσκεται επίσης και πίσω από το μικρόφωνο των Urizen (B. Dickinson tribute band). Πέρα από αυτό θα τον απολαύσουμε και στη νέα δουλειά των Carpathian Sunrise. Βρείτε λίγο χρόνο και πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο, εγώ σας το είπα...!!!


ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Arturius, Spiritual Beggars, We Sell the Dead, ex-Majestic, Apollo, Gathering of Kings, ex-Evil Masquerade, ex-Meduza, ex-Sandalinas, ex-Gardenian, ex-Time Requiem, ex-Faith Taboo, ex-Firewind…  Tι άλλο δηλαδή θα πρέπει να αναφέρω για αυτήν την τόσο ιδιαίτερη χροιά?! Ο Απόλλωνας με τους Firewind έκανε θαύματα, έγραψε ιστορία με όμορφα άλμπουμ, ΑΛΛΑ μην κάνετε το λάθος και δεν τον ακούσετε στους Gathering Of Kings!!! H ιδιαίτερη χροιά του είναι το κύριο γνώρισμα της φωνής του και οι ερμηνείες του μας έχουν ξεσηκώσει ουκ λίγες φορές.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗΣ
 
Ωχ, ωχ τώρα εδώ με πιάνει νευρικό γέλιο!!! Αν υπήρχε μουσικό βασίλειο, ο Γιάννης Κουτσελίνης είναι ο βασιλιάς! Η φωνή των Biomechanical, Balance Of Power, Deceptor, Fatal Attraction, Gouls και Rottweiller κάπου στο μακρινό 1987! Δυστυχώς αυτή η φωνάρα δεν δισκογραφεί, ώστε να μπορούμε να τον απολαμβάνουμε, ωστόσο μας έχει αφήσει ως παρακαταθήκη σπουδαία μουσικά άλμπουμ, όπου όσα χρόνια και να περάσουν θα συνεχίσουν το ίδιο να μας ανατριχιάζουν με τις ερμηνείες του!


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΠΑΚΗΣ

18 κυκλοφορίες με Valley's Eve, Mystic Prophecy, Devil's Train και Steel Prophet η φωνή του Δημήτρη Λιαπάκη όχι απλά έχει γράψει τη δική του ιστορία, αλλά μας έχει προσφέρει σπουδαίες κυκλοφορίες με δυνατές ερμηνείες με την χαρακτηριστική του χροιά. Ένας σπουδαίος συνθέτης, μουσικός που ακόμα μας προσφέρει διαμάντια και ανελέητο headbanging! 25 ολόκληρα χρόνια έχει καταφέρει να συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς και να σηκώσει τα λάβαρα στον παγκόσμιο μεταλλικό στερέωμα, κάνοντάς μας όλους υπερήφανους με κάθε του κυκλοφορία!


ΝΑΝΣΥ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ

Να λοιπόν που και η πανέμορφη χώρα μας μπορεί να υπερηφανεύεται για τις δικές μας τραγουδίστριες, ερμηνεύτριες στα πιο κλασσικά μονοπάτια και όχι μόνο! Η Νάνσυ Μοσχοπούλου στο ντεμπούτο άλμπουμ των Fortis Ventus μπορεί να τραγουδήσει σε κάθε μουσικό μονοπάτι, από κλασσικό τραγούδι σε πιο straight metal ύφος. Δεν είναι μόνο αυτό όμως και γιατί το λέω! Διότι προσωπικά για μένα σημαντικό ρόλο παίζει η χροιά. Έχω ακούσει απίστευτα πολλές γυναικείες φωνές και γνωστές, που προσωπικά με αφήνουν αδιάφορο σε μεγάλες μπάντες. Εδώ η Νάνσυ μαγεύει ως μία εξωτική διαστημική ερμηνεύτρια, έχοντας όλα τα φόντα να μαγέψει άπαντες στο μέλλον! Δεν με πιστεύετε εεεε??? Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και καλά να πάθετε!!!


ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ

Η μεγάλη μου αδυναμία, η φωνάρα των Wisdom στο μαγευτικό Rain Dream που εξελίχτηκε στον δυναμικό frontman της κορυφαίας επικής μπάντας της χώρας μας, τους Reflection, τον εκπληκτικό Γιώργο Θωμαΐδη! Απόλαυση και μόνο να βλέπεις να ερμηνεύει πάνω στη σκηνή, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μία νέα δουλειά από τους Reflection για να ξεκινήσουν τα γλέντια. Ξέρετε δεν χρειάζεται να φτάνεις στα ύψη για να είσαι καλός τραγουδιστής, η χροιά, τα σωστά πατήματα και τονικότητα, η έκφραση, το πάθος...Όλα αυτά δηλαδή που πρεσβεύει η φωνάρα του άρχοντα Θωμαΐδη (Άντε βρε Σταθάρα μου βγάλε το δίσκαρο!!!Με αγάπη πάντα!!!) 


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΤΣΗΣ

Η φωνή των Mahakala και των λατρεμένων Black Soul Horde, ο Δημήτρης Κώτσης όχι μόνο μπορεί να τραγουδήσει σε πιο ακραία μονοπάτια αλλά παίρνει άριστα και στις επικές του υψίφωνες ερμηνείες, διαπρέποντας με το εκπληκτικό ''Horrors From The Void'' των Black Soul Horde. Χαρισματικός και ιδιαίτερος, αφήνοντας το δικό του μουσικό στίγμα με τις ερμηνείες του και εμείς με αγωνία άλλη μία νέα δουλειά των Mahakala όσο να 'ναι θα τη θέλαμε! Πάραυτα απολαύστε ή λιώστε τα τρία άλμπουμ των Black Soul Horde!


Γράφει η Κατερίνα Στάντζου

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΚΑΣ

Το rockabye kid από την Ν.Φιλαδέλφεια που μυήθηκε από τον πατέρα του στη Ροκ, ακούγοντας Deep Purple στο αυτοκίνητο καθοδόν για τη γιαγιά του(!), εξελίχθηκε σε ένα πολύ ταλαντούχο μουσικό και τραγουδιστή της ελληνικής heavy & hard rock σκηνής. Το 2009 έγινε μέλος των παλαίμαχων Power Crue, ηχογραφώντας μαζί τους 2  album, το Wreck the Eternal Tyranny(2012) & το Excileosis(2018), προσδίδοντας στο σχήμα ένα επιπλέον πλεονέκτημα  με την καθαρή και μελωδική φωνή του, καθώς επίσης και με τη δυναμική του σκηνική παρουσία. Είναι επίσης βασικό μέλος και τραγουδιστής των  melodic hard rockers RELOAD οι οποίοι δημιουργήθηκαν το 2012, και έχουν κυκλοφορήσει ένα ντεμπούτο άλμπουμ με τίτλο " Hotter than a bullet"!


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΣΟΥΛΗΣ 

Ένας μουσικός με ευρεία μουσική γνώση και αντίληψη! Είναι ο βασικός τραγουδιστής των progressive rockers SL THEORY, προερχόμενος από τους hard-rock-blues DOUBLE TREAT, έχει την ικανότητα να παίρνει τη μελωδική γραμμή του συγκροτήματος και να καταφέρνει πάντα να την απογειώνει με το φωνητικό του εύρος και τη θεατρικότητά του!




4 σχόλια:

  1. Ok αλλά αν αντικείμενικα λαμβάνεται υπόψη το εύρος φωνής άσχετα με τις προτιμήσεις είναι σίγουρα και ο Γιάννης Παπαδόπουλος μέσα στους καλύτερους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο οποίος είναι ήδη στο πρώτο μέρος, μπορείς στην αναζήτηση να το βρεις 🤘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Black sword horde? Αντικειμενικά είναι στις χειρότερες.. Υπάρχουν κ άλλες φωνές με περισσότερο εύρος τεχνική όπως hateflames

    ΑπάντησηΔιαγραφή