Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023


      Τρία χρόνια μετά το εξαιρετικό "Atlantis", οι αγαπημένοι power-prog metalers Fortress

Under Siege (*) από την Αττική, κυκλοφόρησαν στις 13 Οκτωβρίου τη νέα τους δουλειά με τίτλο "Envy". Πρόκειται για το τέταρτο άλμπουμ συνολικά και δεύτερο διαδοχικό υπό την Rock of Angels Records. Το line-up παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο με τους  Georgios Georgiou (InnerWish) στα πλήκτρα, Fotis Sotiropoulos (πρώην Gladiators, Fatal Morgana) στις κιθάρες, Dimitris Kapoukakis (Sunlight, πρώην Floating Worlds) στα ντράμς, Tasos Lazaris (Steel Arctus, πρώην Sidë Effects) στα φωνητικά, Themis Gourlis στις κιθάρες. Μοναδική προσθήκη, αυτή του Stevens Kopanakis που αντικατέστησε τον Alex Stavrakas στο μπάσο.


      Για το όμορφο και ατμοσφαιρικό εξώφυλλο του δίσκου, υπεύθυνος είναι ο Ioannis Koutrikas ενώ την παραγωγή και τη μίξη έχει αναλάβει για μία ακόμα φορά ο Fotis Benardo. Αν ο ήχος στο "Αtlantis" είναι καλός, στο "Envy" είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικός: Περισσότερο δυνατός, πιο μεστός και γεμάτος, καθαρός και ολοκληρωμένος, κυριολεκτικά απογειώνει όλα τα τραγούδια του δίσκου. Σε ό,τι αφορά τις συνθέσεις, έχει σημειωθεί αισθητή βελτίωση. Οι επιρροές από το αμερικανικό prog (Fates Warning, Queenryche) είναι ακόμα παρούσες. Οι εναλλαγές στους ρυθμούς και στις ταχύτητες αλλά και στις μελωδίες είναι τρομερές, εκεί που το epic metal συνδυάζεται με το power που κυριαρχεί και δίνει συχνά τη θέση του στο progressive και αντιστρόφως. Τα φωνητικά είναι εκπληκτικά, με τη χροιά, τη φυσική βραχνάδα αλλά και την προφορά του Τάσου Λάζαρη να θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τον Fabio Lione. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει εκτός από τα riffs και στα σόλο, με τα όμορφα πλήκτρα να συνοδεύουν εμφατικά τις κιθάρες με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Τα τύμπανα δίνουν τον ρυθμο (άλλοτε mid tempo, άλλοτε speed και άλλοτε καταιγιστικό) όπου και όποτε είναι απαραίτητο.


      Μέτρια στιγμή δεν εντοπίζεται στο άλμπουμ, πλήν ίσως του "συνηθισμένου" μεν, μελωδικότατου δε  "Look at You", ενώ στις κορυφαίες στιγμές του άλμπουμ συγκαταλέγονται τα "Bring Out Your Dead" με το φοβερό του ρεφρέν, το επικό "Ride the Thunder", το εξαιρετικό "Distant Voices". Στο αριστουργηματικό "Disobey", οι Tad Morose συναντούν τους Symphony X, ενώ το ομώνυμο θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται σε άλμπουμ των Symphony X με τραγουδιστή τον Lione. Στο υπέροχο "Deceptor", η μπάντα μας αποκαλύπτει την πιο 80's και AOR πλευρά της, ενώ το επικό ρεφρέν του "Straits of Glory", μαγεύει τον ακροατή. Ο δίσκος ολοκληρώνεται με την πιο σκοτεινή και Tad Morose πλευρά του που ακούει στο όνομα "Burning Fleshes".


       Συνοψίζοντας, το "Envy" είναι πολύ ανώτερο του προκατόχου του σε κάθε τομέα. Οι Fortress Under Siege με αυτό το δίσκο, δεν προσθέτουν απλά ένα (ακόμα) διαμάντι στη δισκογραφία τους, αλλά προχωρούν με δύναμη, έμφαση και ταχύτητα στο metal στερέωμα και εξελίσσονται, δίνοντάς μας ένα μικρό αριστούργημα. Και μαζί με αυτούς, εξελίσσεται ακόμα περισσότερο το power progressive metal. Όσοι αγαπάτε τους Fates Warning, την προοδευτικότητα των Conception, τη δυναμική των Symphony X και των Tad Morose αλλά και τους Angra της Fabio Lione εποχής, μη χάσετε την ευκαιρία να κάνετε δώρο στον εαυτό σας αυτό τον εκπληκτικό δίσκο!! 

(*) Οι Fortress Under Siege εμφανίζονται μεταξύ άλλων στο Temple στις 25 Νοεμβρίου.


Special guests: SEBIA

Opening act: ALCHEMISTS

facebook



FORTRESS UNDER SIEGE are:

Stevens Kopanakis         Bass

Georgios Georgiou         Keyboards

Fotis Sotiropoulos         Guitars 

Dimitris Kapoukakis Drums

Tasos Lazaris                 Vocals 

Themis Gourlis         Guitars 



Track List

1. Bring Out Your Dead  

2. Ride the Thunder  

3. Distant Voices 

4. Look at You  

5. Disobey  

6. Envy  

7. Broken and Torn

8. Deceptor  

9. Straits of Glory  

10. Burning Fleshes 


Discography

2011 The Mortal Flesh of Love  

2014 Phoenix Rising  

2020 Atlantis

2023 Envy  



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου