Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023


       Έπρεπε να περάσουν επτά ολόκληρα χρόνια μετά το πολύ καλό "Ghost Ship" για να

κυκλοφορήσουν οι Theocracy τη νέα τους δουλειά. Μετά την ένταξή τους στην Atomic Fire Records το 2023, οι Αμερικανοί κυκλοφόρησαν δυο single προπομπούς και στις 13 το πέμπτο τους άλμπουμ με τίτλο "Mosaic". Με την προσθήκη του Ernie Top στα ντραμς και του Taylor Washington που αντικατέστησε τον Val Allen Wood στις κιθάρες, το σχήμα συμπληρώνουν οι Jonathan Hinds (κιθάρες, φωνητικά), Jared Oldham (μπάσο, φωνητικά) και Matt Smith (φωνητικά) ο οποίος έχει αναλάβει και την παραγωγή του δίσκου.

     

       Το εξώφυλλο της νέας δουλειάς των Theocracy είναι εξαιρετικό και η παραγωγή του δίσκου κρυστάλλινη. Αν παρατηρήσουμε δε τη μέχρι  τώρα μουσική διαδρομή του σχήματος, συμπεραίνουμε ότι είναι μια μπάντα που συνδυάζει το μελωδικό power και το progressive metal με τον μοναδικό δικό της τρόπο, έχοντας έτσι αποκτήσει συγκεκριμένη μουσική ταυτότητα. Με την πάροδο των ετών οι Theocracy βελτίωσαν αισθητά την παραγωγή των άλμπουμ τους, έγιναν λιγότερο  (μουσικά) "προβλέψιμοι" και  περισσότερο μελωδικοί και πολυδιάστατοι. Ανέπτυξαν τον προσωπικό τους ήχο, αφήνοντας στο παρασκήνιο τις επιρροές τους από το ευρωπαϊκό power metal (Helloween, Edguy κ.α.) που ήταν πιο αισθητός στις πρώτες τους δουλειές και τον εμπλούτισαν με πιο ποικιλόμορφες συνθέσεις, σύγχρονες μελωδίες (κυρίως από την Αμερική) και πιο ευρέα μουσικά ακούσματα. Οι Jonathan Hinds και Taylor Washington, έκαναν στις κιθάρες πραγματικά πολύ καλή δουλειά, με τα φωνητικά του Matt Smith να ανταποκρίνονται άψογα, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα μέλη. Οι Theocracy χρόνο με το χρόνο, έχουν εξελιχθεί σε ένα δεμένο σύνολο με απόλυτη συνοχή και μουσική ισορροπία. Όλα τα προηγούμενα, σε συνδυασμό με τον πολύ καλό ήχο, την έμπνευση, τα πιασάρικα ρεφρέν και τις όμορφα δουλεμένες συνθέσεις, μετατρέπουν τη μπάντα από ανερχόμενη, σε καθιερωμένη στο χώρο. 


       Σε ό,τι αφορά τα τραγούδια του δίσκου, η αρχή γίνεται με το εναρκτήριο "Flicker", όπου έχουμε μία γρήγορη μελωδική power metal με επιθετικά riffs σύνθεση εμπλουτισμένη με progressive στοιχεία, η οποία δίνει το έναυσμα για τη συνολική ατμόσφαιρα του άλμπουμ, ενώ στο ίδιο μονοπάτι κινείται και το "Anonymous". Στο καταπληκτικό ομώνυμο "Mosaic", ένα πραγματικό και μοναδικό μωσαϊκό μελωδιών, ρυθμός και ήχοι, υπό τις επιρροές των τεράστιων Iced Earth, εναλλάσσονται υπέροχα, ενώ το δυνατό και πιο σκοτεινό "Sinsidious (The Dogs of War)" με το εξαιρετικό ρεφρέν του, είναι από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου. Στο mid tempo "Return to Dust", η όμορφη μελωδία του ρεφρέν έχει αντικαταστήσει τους γρήγορους ρυθμούς, θυμίζοντας σύνθεση των Avantasia. Στο "The Sixth Great Extinction" τα δυνατά riffs συνδυάζονται άψογα με το εκπληκτικό ρεφρέν σε ένα prog power διαμάντι. Στο "Deified", οι Labÿrinth συναντούν τα λοιπά ιερά τέρατα του ευρωπαϊκού power metal, ενώ από τον δίσκο δεν λείπει και η πλέον καθιερωμένη μπαλάντα, το ατμοσφαιρικό "The Greatest Hope". Το "Liar, Fool, or Messiah", γρήγορο και δυνατό, με το Edguy ρεφρέν του, συμπληρώνει μία εκπληκτική συλλογή τραγουδιών. Ο δίσκος ολοκληρώνεται με το σχεδόν εικοσάλεπτο"Red Sea". Mid tempo, ατμοσφαιρικό και ανατολίζον, με γρήγορα μέρη αλλά και αργά ακουστικά περάσματα, ολοκληρώνει το μελωδικό μωσαϊκό των Theocracy.

       Εν κατακλείδι, το Mosaic είναι ένας άξιος συνεχιστής του προκατόχου του μετά από αρκετό καιρό. Ωριμότεροι και σίγουρα περισσότερο ηχητικά κατασταλαγμένοι, οι Theocracy παραδίδουν απλά, ουσιώδη και έντιμα μαθήματα για το πώς πρέπει να γράφεται και να παίζεται το μελωδικό power metal. Όσοι είστε οπαδοί του συγκεκριμένου ιδιώματος, σπεύσατε! Όσοι πάλι θέλετε να τους γνωρίσετε, ξεκινήστε από το "Mirror of Souls" (2008) για να έχετε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο δίσκος, τιμά και με το παραπάνω, όχι μόνο το συγκρότημα και την προσπάθειά του αλλά και τον ίδιο το χώρο στον οποίο και προσθέτει ένα ακόμα εξαιρετικό δείγμα γραφής.



Tracks:

1. Flicker
2. Anonymous
3. Mosaic
4. Sinsidious (The Dogs of War)
5. Return to Dust  
6. The Sixth Great Extinction
7. Deified
8. The Greatest Hope
9. Liar, Fool, or Messiah
10. Red Sea

Theocracy are:

Jonathan Hinds Guitars, Percussion, Vocals (backing, choirs)
Matt Smith         Vocals (lead, backing, choirs), Percussion
Jared Oldham          Bass, Vocals (backing, choirs)
Ernie Topran          Drums, Percussion
Taylor Washington  Guitars (lead)

Discography:

2003 Theocracy
2008 Mirror of Souls
2011 As the World Bleeds
2016 Ghost Ship
2023 Mosaic



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου