Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

 


Ιστορικό Μουσικό Σαν Σήμερα

3 Δεκεμβρίου 1983


Slayer κυκλοφορούν το ντεμπούτο album με τον τίτλο ''Show No Mercy''. Ο Brian Slagel, ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας Metal Blade υπέγραψε το συγκρότημα αφού τους παρακολούθησε να ερμηνεύουν το τραγούδι "Phantom Οf Τhe Opera" των Iron Maiden...
Οι οικονομίες του τραγουδιστή/μπασίστα Tom Araya, που εργαζόταν ως αναπνευστικός θεραπευτής και χρήματα που δανείστηκαν από τον πατέρα του κιθαρίστα Kerry King, χρηματοδότησαν την ηχογράφηση του δίσκου.
Η παραγωγή έγινε από το συγκρότημα και τον Brian Slagel. Για τα δεδομένα της εποχής είναι οκ.
Το ύφος είναι ''Heavy/Speed'' Metal με ''Τhrash'' εκρήξεις! Στο 1983, το στυλ δεν είχε ακόμη καθοριστεί. Οι Metallica είχαν κυκλοφορήσει το δικό τους ντεμπούτο 6 μήνες πριν παίζοντας γρήγορα αλλά όχι ''evil''! Αυτό το κάνουν οι Slayer!
Οι ρυθμοί είναι γρήγοροι, Jeff Hanneman και Κerry King στις ''φλογισμένες'' κιθάρες, ο Dave Lombardo δείχνει μέρος των ικανοτήτων του στα drums που σε αναγκάζουν να ''πας'' μαζί τους, φωνητικά που σε παίρνουν και σε σηκώνουν με αυτά που ''ξερνάει'' ο Tom Araya!
Οι στίχοι δεν χρειάζεται καν να αναφερθούν, γιατί δεν υπάρχει λόγος! Παιδικοί και απλά για να δημιοουργήσουν εντυπώσεις (ναι, κακες!) Σκοτάδι, κακό, ο Σατανάς θα σας μαμήσει όλοι και μπαρμπούτσαλα θα κατασπαράξουν σάπια πτώματα! Πολύ γέλιο!
Τα τραγούδια που έχουν ''μείνει'' είναι τα ''Evil Has No Boundaries'', ''The Antichrist'', ''Fight 'till Death'' και φυσικά το ''Black Magic'' με την θρυλική εισαγωγή!
Τα εξώφυλλα ήταν πάντα το μεγάλο μείον (για μένα) σε όλη την δισκογραφία των Slayer. Tείνω να πιστέψω ότι δεν τους ενδιέφερε τι διάολο (χαχαχαχα!) θα βλέπει ο κόσμος στα ράφια των δισκοπωλείων! Στο ντεμπούτο παρατηρούμε έναν τραγοκέφαλο κερατά ''βελζεβούλη'' να ''κραδαίνει'' μια σπάθα. Από πάνω του ο τίτλος του album με ''φλογισμένα'' γράμματα και το logo του συγκροτήματος στο κέντρο. . . Ένα αίσχος απλά!

Το ''Show No Mercy'' ήταν τόσο «πρωτότυπο» όσο το ''Kill 'Em All'' των Metallica. Τα 2 αυτά albums έδωσαν την έμπνευση σε άλλα σχήματα να «επεκτείνουν τα όρια του Μetal».
Η συνέχεια των Slayer θα ήταν ανοδική μέχρι και το 1990.
''Metal and men clash once more to the end. . !''

Επιμέλεια: Κωστής Μπαρχαμπάς




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου