Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

MASTODON - EMPEROR OF SAND (2017)


    Εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, η έβδομη δισκογραφική δουλειά των Αμερικανών MASTODON είναι σε κυκλοφορία με τίτλο Emperor Of Sand. Την παραγωγή ανέλαβε ο Brendan O'Brien, ο άνθρωπος που ήταν και πίσω από την παραγωγή του επιτυχημένου Crack The Skye του 2009. Το κουαρτέτο από την Ατλάντα με 17 πλέον χρόνια μουσικής εμπειρίας, επιδεικνύει για ακόμα μία φορά το μοναδικό πολύπλοκο μουσικό της ύφος με περίεργες μελωδίες progressive, doom ως και jazz ρυθμικές πινελιές. Το Emperor Of Sand περιέχει οδυνηρές προσωπικές ιστορίες και είναι αφιερωμένο στην μνήμη της μητέρας του κιθαρίστα των Mastodon, Bill Kelliher.
    Η εισαγωγή του δίσκου με τον τίτλο Sultan's Curse παραπέμπει σε μυθιστόρημα ή ακόμη και σε κόμικ με τιμωρίες και κατάρες σε φόντο την θανατική ποινή. Ηχητικά heavy μπάσιμο με την διαπίστωση μεγάλης βελτίωσης των τριπλών φωνητικών της μπάντας. Στη συνέχεια το Show Yourself μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το πιο άκυρο κομμάτι του δίσκου, θυμίζοντας σε εμένα προσωπικά ως και Soungarden..! Έξω από τα πλαίσια του δίσκου αλλά δεν παύει όμως να είναι ένα πιασάρικο κομμάτι που ίσως και κερδίσει η μπάντα μέσα από αυτό, νέους οπαδούς! Προσωπικά το video clip με διασκέδασε πάρα πολύ με το χιουμοριστικό και ευφάνταστο σενάριό του!



Mastodon - Show Yourself

    Στο Precious Stone ο Brent Hinds ερμηνεύει άψογα, σε ένα κομμάτι που θυμίζει παλιότερες συνθέσεις σε αντίθεση με το Streambreather. Από τα πιο ενδιαφέρον κομμάτια του δίσκου με την απόδοση και των τεσσάρων να πιάνει ταβάνι σε μια σύνθεση που παίρνει στοιχεία από πολλές διαφορετικές επιρροές. Το γεμάτο εναλλαγές ρυθμών και συναισθημάτων Roots Remain έχει θέμα την επάρατη νόσο ενώ στο Word To The Wise τα riffs πέφτουν βροχή. Έντονα τα progressive στοιχεία στο Ancient Kingdom για να ακολουθήσει το Clandestiny που μου έχει κολλήσει, όλες αυτές τις χαλαρές ημέρες του Πάσχα, σε βαθμό εθιστικό ...νεύρο..μελωδία..μυστήριο..ρυθμός! Εκτιμώ πως αν υπήρχαν ακόμη λίγες τέτοιες στιγμές στον δίσκο, αυτόματα θα ανέβαινε πολλά σκαλιά!



Mastodon - Clandestiny

     Ο χρόνος σε σχέση με την θνητότητα των ανθρώπων είναι το θέμα του Andromeda. Στο προτελευταίο κομμάτι του δίσκου ο Scott Kelly (Tribes Of Neurot, Neurosis) πιστός στο ραντεβού, ερμηνεύει μαζί με τον Troy Sanders το Scorpion Breath που στην εισαγωγή του, βάζεις στοίχημα ότι έγινε κάποιο λάθος και ξεκίνησε στην θέση του το Divinations από το κορυφαίο Crack The Skye..! Ο επίλογος διάρκειας οχτώ περίπου λεπτών Jaguar God θυμίζει... Fade To Black ως επίλογο του δίσκου και ως προς την σταδιακά μουσική εξέλιξή του.
    Το Emperor Of Sand ηχεί ζωηρό, με προσοχή στην λεπτομέρεια αν και υστερεί ελαφρώς σε δυναμική. Οι ακροατές περιμένουν την επιστροφή  στις κλασσικές παλιές μέρες του Leviathan και του Crack The Skye, αν και σε πολλά σημεία του νέου album έχω την αίσθηση πως οι Mastodon απελευθερώνουν για πρώτη φορά ''Crack The Skye ατμόσφαιρα'' σε μια αξιόλογη και  διασκεδαστικά εθιστική κυκλοφορία.

7,5/10


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου