Δευτέρα 8 Μαΐου 2017




  Πιο έτοιμοι από ποτέ, οι Αθηναίοι MAPLERUN ήρθαν για να καταστρέψουν το πάρτυ σας! Η τρίτη δισκογραφική τους δουλειά με τον τίτλο Partykrasher είναι εδώ και λίγες ημέρες γεγονός, επιφυλάσσοντας στον ακροατή ευχάριστες εκπλήξεις. Ο μπασίστας της μπάντας Νίκος Λαντζούνης αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας ώστε να μας διαφωτίσει σχετικά με την νέα τους δουλειά,  όσο και για την επερχόμενη συναυλία-παρουσίαση του Partykrasher, την Παρασκευή 12 Μαίου στο Ίλιον Plus.

Καλησπέρα Νίκο, σε ευχαριστώ πολύ που αποδέχθηκες την πρόσκλησή μας! 
Ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα των MAPLERUN, πως δημιουργήθηκε και ξεκίνησε αυτή η ωραία ιστορία?
Καλησπέρα, ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση. Από πολύ νωρίς και συγκεκριμένα από το γυμνάσιο, ο Νίκος (vocals, guitars) και ο Χρήστος (drums) έκαναν την αρχή και μετέπειτα στο σχήμα εισχώρησε ο Ορέστης (guitars) κι εγώ. Στα πρώτα βήματα υπήρχαν πολλές ιδέες, όρεξη και υλικό και εν τέλει προχώρησε καλά το πράγμα.

Στις 28 του Απριλίου κυκλοφόρησε λοιπόν η τρίτη σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο Partykrasher. Να αναφέρουμε τις δύο πρώτες και φυσικά σε σχέση με την νέα σας δουλειά, ποιά η εξέλιξη της μπάντας σε αυτή την δεκαετία.
Το 2008 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο μας House On Fire το οποίο ηχογραφήθηκε στα Sierra Studios όπως και το Partykrasher. Σε πιο χαλαρό μουσικό ύφος σε σχέση με το τώρα, όπου εκείνη την περίοδο υπήρχε η ικανοποίηση των πολλών live εμφανίσεων της μπάντας σε πολλά stages της Αθήνας. Το 2012 κυκλοφόρησε μέσω του Metal Hammer το δεύτερό μας album με τίτλο Restless. Η αλήθεια είναι πως οι πρώτες ηχογραφήσεις δεν βγήκαν ικανοποιητικές με συνέπεια να γράφουμε και να ξαναγράφουμε εώς να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα που θέλαμε. Μετά την κυκλοφορία του Restless βγήκαμε πιο έξω με αποκορύφωμα την περιοδεία με τους Shadow Gallery αποκομίζοντας φοβερές εμπειρίες από την όλη συνεργασία που είχαμε. Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε και η νέα μας δισκογραφική δουλειά, το Partykrasher, με την οποία είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι για το τελικό αποτέλεσμα.

Ακούγοντας το Partykrasher διαπίστωσα πως η δουλειά που έχετε κάνει είναι πραγματικά εντυπωσιακή από όλες τις πλευρές. Φοβερές συνθέσεις, κορυφαία παραγωγή από έναν θρύλο του χώρου και γενικώς συνεργάτες που βοήθησαν στην ολοκλήρωση αυτού του δίσκου προσέχοντας και την τελευταία λεπτομέρεια καθώς και πολύ ενδιαφέρον artwork. Ένα πακέτο που φαντάζει έξω από τα ελληνικά όρια.
Ξεκινώντας από το art του Partykrasher, το έχει επιμεληθεί ο Μάνθος Στεργίου από τους Tardive Dyskinesia. Αλληγορικός τίτλος και εξώφυλλο με ένα σκασμένο μπαλόνι, σαν να έχεις πάρτυ και να έρχεται ένα παιδάκι και να σκάει το μπαλόνι! Όσον αφορά τις συνθέσεις, είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς με πινελιές του παραγωγού του δίσκου, David Bottrill.



Πως ήρθατε σε επαφή με τον David Bottrill και ποιές είναι οι εμπειρίες σας από την όλη συνεργασία με έναν άνθρωπο που έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα του χώρου (Tool, Muse, Placebo, Silverchair. Stone Sour, Tea Party, Dream Theater κ.α);
Ήμασταν σε μία περίοδο που γράφαμε τα νέα μας κομμάτια στέλνοντας demo σε πολλούς παραγωγούς, μεταξύ αυτών και ο Johnny K (Disturbed, 3 Doors Down, Stained κ.α) ο οποίος ανταποκρίθηκε αλλά δεν τα βρήκαμε σε όλα. Ο David Bottrill μας απάντησε από μόνος του. ''Άκουσα τα τραγούδια σας, μου άρεσε πάρα πολύ το υλικό σας και θέλω να έρθω στην Ελλάδα να κάνω τον επόμενό σας δίσκο..''! Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα να έρθει ένας τέτοιος παραγωγός! Στα Sierra Studios που δουλεύαμε, ερχόταν κόσμος να τον δει από κοντά. Ο Bottrill δούλευε σε μια εταιρία managment τον τελευταίο καιρό κι όταν αυτή έκλεισε, ο ίδιος αποφάσισε να κάνει αυτό που ήθελε πολύ. Είχε ξενερώσει που έπρεπε να συνεργάζεται με groups που απλά πλήρωναν. Δεν είναι ένας παραγωγός κονσέρβα! Έτσι, αρπάξαμε την ευκαιρία που μας δόθηκε για μία τέτοια συνεργασία, κάτι που δεν σου τυχαίνει εύκολα. Ένας απίστευτος τύπος, πολύ κοντά μας, και ένα τέλειο αποτέλεσμα. Η όλη συνεργασία ήταν σαν σεμινάριο για εμάς και αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί όταν ένας τέτοιος παραγωγός ασχολείται και συνεργάζεται μαζί σου, όχι για να βγάλει χρήματα αλλά για να έχει το αποτέλεσμα που θα δικαιώσει και τον ίδιο.

Θα θέλαμε να μας μεταφέρεις λίγο από το κλίμα και την όλη διαδικασία της ηχογράφησης του Partykrasher.
Το δουλέψαμε πολύ όλοι μαζί και ο David έβαζε τις δικές του πινελιές, σαν να τζαμάραμε μαζί! Δεν γίνονταν υποδείξεις στον τρόπο παιξίματος ή σύνθεσης. Υπήρχαν όμως προτάσεις και παρεμβάσεις από τον παραγωγό μας ως προς συγκεκριμένα σημεία. Έδινε φοβερές ιδέες με αποτέλεσμα όλα τα όργανα να έχουν απόλυτη ισορροπία, γεγονός βεβαίως που έχει να κάνει και με το mixage που επιμελήθηκε ο ίδιος, συν βεβαίως τη παραγωγή και την προπαραγωγή.



Πως μπορεί το κοινό να προμηθευτεί τη νέα σας δουλειά και που θα σας δει επί σκηνής;
To Partykrasher μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί στα lives μας και στο maplerun.bandcamp.com, ενώ ακόμα δεν έχουμε προλάβει να συνεργαστούμε με κάποια δισκοπωλεία. Το internet δουλεύει καλά και γενικώς θέλουμε να το δίνουμε φθηνά στον κόσμο. Δεν βγάλαμε το Partykrasher σε cd για να πουλήσει. Το βγάλαμε για να το βλέπουμε πρώτα εμείς και να γουστάρουμε! Έχουμε ήδη εμφανιστεί σε Βόλο και Πάτρα και πλέον έχουμε μπροστά μας το live της Παρασκευής  12 Μαίου στο Ιλιον Plus παρέα με τους Solar Monkeys. Θα παρουσιάσουμε τη νέα μας δουλειά όπου και θα παίξουμε όλα τα κομμάτια του δίσκου συν κάποια παλιά μας τραγούδια. Στην συνέχεια και στα πλαίσια του Blaze Bayley Greek Tour 2017, θα εμφανιστούμε στο Κύτταρο στις 7 Ιουνίου, στις 5 Αυγούστου στο Αίγιο, στις 26 του ίδιου μήνα στο Γαλάτσι και στις 15 Σεπτέμβρη στο φεστιβάλ της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι. 



Με τόσες εμπειρίες από lives που έχετε στο βιογραφικό σας, 3 ευρωπαικές περιοδείες  και μάλιστα μία Βρετανική ως headliners, Hellfest, Rockwave, πόσο σημαντικές είναι για εσάς οι live εμφανίσεις; Υπάρχουν εμπειρίες όμορφες αλλά και άσχημες που δύσκολα θα ξεχάσετε; 
Το δυνατό μας χαρτί είναι οι live εμφανίσεις μας. Αυτό που κάνουμε δεν είναι μόνο το χόμπυ μας. Τα δίνουμε όλα πάνω στην σκηνή έχοντας μόνο καλές αναμνήσεις όπως το live έξω από τον Βόλο σε πολύ ωραίο χώρο για club της Harley που πήγε και πάρα πολύ καλά! Στην Γερμανία επίσης, όπου εκεί η οργάνωση είναι πραγματικά σε άλλο επίπεδο. Εκεί η φάση λειτουργεί πολύ καλά εκτός βέβαια κι από κάποια απρόοπτα όπως αυτό που μας συνέβη στην Αγγλία όταν όλοι μας, 15 άτομα περίπου, μετά το live τελευταία ημέρα, κολλήσαμε όλοι γαστρεντερίτιδα! Η πτήση της επιστροφής είχε καθυστέρηση 3 ώρες και όταν τελικά επιστρέψαμε στην Αθήνα, ο Νίκος ο τραγουδιστής μας πήγε κατευθείαν στο νοσοκομείο!




Ως τελευταία ερώτηση θα ήθελα να μας προσδιορίσεις το είδος που παίζουν οι MAPLERUN και γενικώς πως βλέπεις σήμερα την ελληνική σκηνή.
Για τις επιρροές μας είναι κάτι που δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακριβώς. Κάποιος μας είπε new punk, άλλος progressive new metal.. γενικώς έχουμε πολλά στοιχεία κι εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω ως ένα είδος. Ίσως ταιριάζουμε περισσότερο με πιο αμερικάνικες μπάντες όπως οι Creed, οι Godsmack ή οι Breaking Benjamin αλλά και πιο new metal όπως οι Porcupine Tree. Όσον αφορά την ελληνική σκηνή τώρα, τα πράγματα είναι σίγουρα πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν υπάρχει καμία οργάνωση, ο καθένας το παλεύει μόνος του. Δεν υπάρχει για παράδειγμα ένα φεστιβάλ που να συμμετέχουν οι καλύτερες ελληνικές μπάντες. Γενικώς δεν υπάρχει ομόνοια αλλά κάποιο είδος ανταγωνισμού. Οι μικρές εταιρίες αγοράζονται από τις μεγαλύτερες αντικατοπτρίζοντας έτσι και το τι συμβαίνει στην κοινωνία μας. Οι εταιρίες δεν θα ασχοληθούν μαζί σου ακόμη κι αν είσαι η καλύτερη μπάντα της γης, κανείς δεν θα σε πάρει από το μηδέν. Οι Metallica στις αρχές του '80 να είσαι τώρα, δεν θα ασχοληθούν. Για αυτό και έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να ανασταίνουν παλιές μπάντες γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει το όνομα οπότε και τα έξοδα θα είναι λιγότερα. Όποιος ασχοληθεί με εμάς, θα ασχοληθεί όχι επειδή είμαστε καλά παιδιά αλλά επειδή θα θεωρήσει οτι θα βγάλει κέρδος από εμάς.

Νίκο σε ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο που αφιέρωσες για να γίνει αυτή η συνέντευξη και ευχόμαστε το Partykrasher να ταρακουνήσει ευχάριστα όποιον θα έχει την ευκαιρία να σας γνωρίσει είτε από κοντά στο Ίλιον Plus είτε να ακούσει αυτό το πραγματικά αξιόλογο album!
Ευχαριστώ πολύ κι εγώ, να είστε καλά!



MAPLERUN
Nick: Vocals/Guitar
Orestis: Guitar
Chris(Jo): Drums
Nikos(Ben Moore): Bass

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου