Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

LEPROUS - MALINA




Οι LEPROUS μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως μία προοδευτική prog metal/rock μπάντα ως προς την εώς τώρα εξέλιξή τους. Το ''Malina'' είναι η 5η full-lenght κυκλοφορία των Νορβηγών και μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως απροσδόκητη. Έχοντας 16 χρόνια ζωής, διατηρούν σχεδόν όλα τα βασικά στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν ενώ ταυτόχρονα η νέα τους δουλειά ακούγεται πολύ διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες.
Η φωνητικές αρετές του Einar Solberg ξεχωρίζουν ενώ οι γλυκές μελαγχολικές μελωδίες μένουν εύκολα στο μυαλό του ακροατή. Αξιοσημείωτος είναι και ο ήχος και η απόδοση των τυμπάνων, που είναι όπου πρέπει πολύπλοκος αλλά και συνάμα ουσιαστικός. Το εισαγωγικό ''Boneville'' κάνει μία ήρεμη εκκίνηση στο album όπου όμως στην συνέχεια, με την βοήθεια των τυμπάνων ο ρυθμός επιταχύνεται ομαλά. Η συμφωνική ατμόσφαιρα του ''Stuck'' επιτυγχάνεται με τον ήχο του τσέλου προς το τέλος του κομματιού αφού οι συνθέσεις που προηγήθηκαν αφήνουν μια παράξενη μελαγχολία. Ένα από τα πιο mainstream κομμάτια του δίσκου είναι το ''From The Flame''. Επαναλαμβανόμενη χορωδία και άριστη αξιοποίηση της φωνής του Solberg με όμορφο φαλτσέτο. Tο ''Captive'' ακολουθεί μελωδικό και ''στακάτο'' ενώ το ''Illuminate'' αποτελεί μία κλασσική prog σύνθεση, βασικό χαρακτηριστικό της μπάντας. Στη συνέχεια το αισθησιακό ''Leashes'' σε χαρακτηριστικά υψηλές φωνητικές με συνοδεία μίας παθιασμένης χορωδιακής ατμόσφαιρας. Ένα από τα πιο ασυνήθιστα κομμάτια του ''Malina'' είναι το ''Mirage''.Πολύ ενδιαφέρον intro, έντονο ηλεκτρονικό στοιχείο, ρυθμικά riffs και πολύ ιδιαίτερη απόδοση του Baard Kolstad στα τύμπανα. Μαλακά synths συνοδεύουν το ομώνυμο ''Malina'' με την ζεστή φωνή του Solberg σε μια μπαλάντα που εξελίσσεται μέσω του γρήγορου drumming και  δημιουργεί μία αίσθηση... επείγουσας ανάγκης! Το ''Coma'' είναι ίσως το πιο βαρύ κομμάτι του δίσκου θυμίζοντας και λίγο παλιότερες συνθέσεις των Leprous. Το ''Weight Of Disaster'' σταδιακά ανεβάζει ταχύτητες σε μία ακόμη ενδιαφέρουσα ερμηνεία και ο επίλογος του ''Malina'' έχει τον τίτλο ''The Last Milestone''. Μπαλάντα με ήχους από τσέλο που κλείνει ομαλά την νέα δισκογραφική δουλειά των Νορβηγών.
Το ''Malina'' έχει πολλές διακριτές και θεμελιώδης διαφορές με σημαντικότερη αυτή της έλλειψης βαρύτητας που θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει ως metal album. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες, η κορύφωση των κομματιών δεν έρχεται μέσω της έντασης αλλά η μπάντα βρίσκει νέους απροσδόκητους τρόπους για να αναπνεύσει.
Το ''Malina'' είναι διαφορετικό, ακούγεται αυθεντικό και τα ηλεκτρονικά του στοιχεία αποδεικνύουν πως οι Leprous δεν φοβήθηκαν την αλλαγή, δικαιώνοντας τους.
8/10


LEPROUS: From The Flame


LEPROUS:  
 Einar Solberg - Lead Vocal, Synth
Tor Oddmund Suhrke - Guitar
Øystein Landsverk - Guitar
Baard Kolstad - Drums
Simen Daniel Børven - Bass


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου