Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

EUROPE

WALK THE EARTH

Το ενδέκατο δισκογραφικό βήμα των Σουηδών Europe μας παροτρύνει να περπατήσουμε την γη, κεντρίζοντας για ακόμη μία φορά το ενδιαφέρον και την περιέργεια του κοινού.


Πριν από τριάντα περίπου χρόνια, η κυκλοφορία του ''The Final Countdown'' (1986) θα βάλει για τα καλά στον μουσικό χάρτη τους Σουηδούς και θα πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το ομώνυμο κομμάτι θα συνδυαστεί και με την επιτυχία της Ελλάδας στο eurobasket του '87 αλλά και κομμάτια όπως το ''Rock The Night'', ''Cherokee'' και η μπαλάντα ''Carrie'' θα ακουστούν με τεράστια επιτυχία, συγκαταλέγοντας τους Europe στους βασιλιάδες της εποχής παρέα με τους Bon Jovi και λόγω βεβαίως της γοητείας και του αντίκτυπου του frontman της μπάντας, Joey Tempest στον γυναικείο κοινό της εποχής. Τα επόμενα άλμπουμ ''Out Of This World''(1988) και ''Prisoners In Paradise''(1991) είχαν τις στιγμές τους αλλά δεν είχαν την ανάλογη εμπορική επιτυχία.

Έπειτα από μία παύση δεκατριών χρόνων και συγκεκριμένα το 2004, η μπάντα επιστρέφει δισκογραφικά κυκλοφορώντας πέντε άλμπουμ μέσα σε δέκα χρόνια, φτάνοντας στο φρέσκο και μόλις ολίγων ημερών, ''Walk The Earth''. Η ενδέκατη δισκογραφική δουλειά των Σουηδών ηχογραφήθηκε σε διάστημα δύο εβδομάδων στα θρυλικά Abbey Road Studios στο Λονδίνο με παραγωγό τον βραβευμένο με Grammy, Dave Cobb.


Το ομώνυμο τραγούδι ''Walk The Earth'' φιγουράρει πρώτο στο tracklist και θυμίζει έντονα καλές εποχές Rainbow, Deep Purple, Led Zeppelin.. (όλα αυτά μαζί;;; Ω!ΝΑΙ!). Το ''The Siege'' που ακολουθεί, στιχουργικά ανοίγει τον χορό μιας πολιτικοποιημένης ανησυχίας που υπάρχει και σε επόμενα κομμάτια ως θέμα. Στο συγκεκριμένο η Γαλλική επανάσταση και η μάχη του Ναπολέοντα υπέρ της δημοκρατίας είναι το περιεχόμενο. Ηχητικά είναι ένα σχετικά βαρύ κομμάτι στο οποίο δεν υπάρχει κάτι το περίπλοκο, αλλά αυτό είναι που το κάνει τόσο καλό! Το ''Kingdom United'' μου ακούγεται πολύ ''αναγεννησιακό'' κομμάτι, προσωπικά μου δίνει Thin Lizzy παλμούς. Στο επόμενο κομμάτι με τίτλο ''Pictures'' νομίζεις ακούγοντάς το πως θα εμφανιστεί ξαφνικά ο  David Bowie και θα συνεχίσει την ερμηνεία του. Ένα από τα τραγούδια που ξεχώρισα σε αυτό το άλμπουμ είναι το ''Election Day''. O Tempest ακούγεται σαν Gillan και ο ήχος των πλήκτρων σε παραπέμπει σε κομμάτι των Purple. Το ''Wolves'' μπορώ να πω πως δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Πέρα από τον χαρισματικό John Norum και το solo του, μία μετριότητα. Πολύ δυνατά τα φωνητικά του Tempest στο ''GTO'' με πολύ ωραίο και γρήγορο ρεφρέν ενώ στο ομιχλώδες 'Haze'' ο Norum για μία ακόμη φορά δίνει ρέστα με την παράσταση όμως να κλέβει η παρουσία drum solo για πρώτη φορά! Το ''Whenever You're Ready'' είναι ένα γρήγορο κομμάτι που μου θύμισε έντονα ένα παλιό κομμάτι των Europe, το ''Ready Or Not'' που βρίσκεται στο ''Out Of This World''! Το ''Turn To Dust'' μιλάει για υπαρξιακά θέματα και μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως το καταλληλότερο αλλά και αλλόκοτο τέλος για άλμπουμ! Απότομη παύση χορωδιακού τέμπου με ελάχιστες νότες jazz για επίλογο.

Με το αγαπημένο τους τρίγωνο στο εξώφυλλο, οι Europe μας προσφέρουν την νέα τους δουλειά συνεχίζοντας την δυναμική από την προηγούμενή ''War Of Kings'', με την φωνή του Tempest, τις συνθετικες και κιθαριστικές ικανοτητες του Norum αλλά και την κρυστάλλινη παραγωγή του Dave Cobb, το ''Walk The Earth'' αξίζει της προσοχής μας.

7/10


BAND MEMBERS:

  • Joey Tempest - lead vocals, occasional guitars, keyboards and piano (1982–1992, 1999, 2003–present)
  • John Norum - guitars, backing vocals (1982–1986, 1999, 2003–present)
  • John Levén - bass, backing vocals (1982–1992, 1999, 2003–present)
  • Mic Michaeli - keyboards, piano, keytar, backing vocals, occasional guitars (1984–1992, 1999, 2003–present)
  • Ian Haugland - drums, percussion, snare drum, backing vocals (1984–1992, 1999, 2003–present)

DISCOGRAPHY:


Europe - Walk The Earth (Official Video)



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου