Τρίτη 23 Απριλίου 2019

AUTOMATON - TALOS


Η σφαλιάρα που δέχτηκα όταν πρώτο άκουσα το δεύτερο άλμπουμ των Αθηναίων (με καταγωγή από Κρήτη των περισσότερων μελών της μπάντας) απλά δεν υπάρχει!!!!
Αν και παρακολουθώ την Ελληνική σκηνή, ομολογώ ότι δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου το σχήμα των AUTOMATON, μέχρι πρόσφατα, όπου κάπου πέτυχα το απίστευτο εξώφυλλο του νέου τους δίσκου ¨ΤΑΛΩΣ¨, το οποίο ήταν αυτό που μου έκανε το πρώτο ¨κλικ¨. Και το ¨κλικ¨ έγινε ¨ΚΛΙΚ¨.Όπααα τι ονοματάρα μπάντας και τι τιτλάρα ο δίσκος!!! Εδώ είμαστε φίλος… το ένστικτο λειτουργεί καλά σκέφτηκα και στα καπάκια ψάχνω να ακούσω τι παίζουν. Και σε πιο κομμάτι έπεσα ο δύσμοιρος για γνωριμία : TALOS AWAKENS (Ο Τάλως Ξυπνά). Μινιμαλιστικό κυκλικό κιθαριστικό ξεκίνημα που σε υπνωτίζει (κρατήστε το ¨υπνωτίζει¨ ..θα το χρειαστούμε) και στα καπάκια Κρητική Λύρα! Μέχρι που έσκασε η υποχθόνια φωνή του ένα, του μοναδικού Ψαραντώνη, κατά κόσμον Αντώνη Ξυλούρη! Όχι ρε φίλε τι έγινε εδώ;;;
Μπράβο στα παιδιά στη μπάντα για την επιλογή που έκαναν και τον προσκάλεσαν. Είναι γνωστό ότι εμείς οι μεταλλάδες που γουστάρουμε Ψαραντώνη, τον θεωρούμε πιο metal από πολλούς και διάφορους…
Για τα επόμενα 9:45 λεπτά χάνομαι στη μαγεία των AUTOMATON με Ψαραντώνη guest σε Λύρα και πρώτα φωνητικά παρακαλώ και με στίχους σε μορφή μαντινάδας να χρωματίζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο και να ταιριάζει απόλυτα στο ηχοτρόπιο των AUTOMATON! Το κομμάτι συνεχώς αναπτύσσεται και οδηγεί σε δύο μικρά αλλά περιεκτικά σόλο κιθάρας ,τα οποία φέρνουν έντονο χρώμα PINK FLOYD μάλιστα! Αυξανόμενη ένταση και κορύφωση προς το τέλος με τα δίκασα να γεμίζουν όγκο το τραγούδι!
Δεν χρειάστηκε τίποτα άλλο. Έπεσε η απαραίτητη παραγγελία του CD, αφού έφαγα ξενέρωμα μιας και το splatter vinyl είχε εξαφανιστεί! Καλό για την μπάντα, κακό για μένα που δεν το πρόλαβα! Πλέον έχοντας κάνει τη έρευνα μου για τους AUTOMATON και έχοντας λιώσει το CD ήδη, το οποίο κυκλοφόρησε από την Sound Effect Records, θα σας πω ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καλοδουλεμένο concept άλμπουμ, το οποίο στιχουργικά βασίζεται στο βραβευμένο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Στυλιανού Μωυσείδη : Τάλως, ο τρόμος που ήρθε απ’ το χτες !Η παραγωγή έχει γίνει από τον Μιχάλη Καββαδία και την ίδια τη μπάντα στα Electric Zen studios, η μίξη από τον Γιώργο Λεοδή και το mastering από τον Brad Boatright στο Audiosiege mastering studio.
Μουσικά οι AUTOMATON καθώς και το νέο άλμπουμ τους, μας ταξιδεύουν σε απίστευτα drone doom psychedelic μονοπάτια, με αρκετές ενέσεις υπνωτιστικής ατμόσφαιρας,σε στιγμές,ακόμα και  φόβου, μιας και συνάδουν με το concept του Τάλου ο οποίος και μόνο που φαντάζεσαι να ξαναβγαίνει από τα σκοτεινά βάθη της θάλασσας, αρκεί και φτάνει να σε κάνει να ανατριχιάσεις!!! Κάπως έτσι σε βάζει στο κλίμα το πρώτο και με διάρκεια 11:17 κομμάτι TRAPPED IN DARKNESS με το που μπαίνει αυτή η distorted κιθάρα με τα σκασίματα που σε στέλνουν αδιάβαστο! Υπνωτιστική, ¨ναρκωμένη¨ κατάσταση με κιθάρες και τύμπανα να σε ταξιδεύουν και να φαντάζεσαι φουρτουνιασμένη ακτή μέσα στη νύχτα, να βρέχει και σιγά σιγά να αναδύεται ο γιγάντιος Τάλως απ’ τη θάλασσα! Επόμενο το GIANT OF STEEL , με samples να πρωτοστατούν πάνω σε ένα ονειρικό reloop τα οποίο καταλήγει στους λιγοστούς στίχους που φτύνει με υπέροχα drone / sludge φωνητικά ο Δημήτρης Ζήσης!
Καπάκια με ανεβασμένες ταχύτητες για πρώτη φορά στο δίσκο με το instrumental AUTOMATON MARCHING στα 4:25 διάρκεια, με τύμπανα να πρωταγωνιστούν και να δίνουν ένα εμβατηριακό τέλος. Για το επόμενο τραγούδι TALOS AWAKENS, τα είπαμε παραπάνω.
Χαμός και ξύλο στο επόμενο: THE PUNISHER όπου η μπάντα βγάζει τσαμπουκά και δύναμη με ανεβασμένες ταχύτητες και πολλές αλλαγές, φέρνοντας στο νου το παρελθόν τους. Επιστροφή σε doom διαθέσεις για τα επόμενα 7:17 λεπτά, με το SUBMERGED AGAIN να επαναφέρει τη λογική του reloop σε μουσικό θέμα, να σε πιάνει από τα μαλλιά και να σε βυθίζει πάλι στη θάλασσα μαζί με τον Τάλο! Ονειρικά και υπνωτισμένα σε τελειώνει με ένα ξαφνικό σκάσιμο του ταμπούρου γεμάτο reverb! Τέλος, ακουστικές κιθάρες και ένα αίσθημα λύτρωσης, για τα τελευταία 2 λεπτά του δίσκου με το instrumental EPILOGUE ,το οποίο μου έφερε ατμόσφαιρα BATHORY να σας πω την αλήθεια!

Συνοψίζοντας, ο δεύτερος αυτός δίσκος των AUTOMATON για μένα, ήταν μια ανέλπιστα τυχερή συνάντηση ακροατή – δίσκου, μιας και τον θεωρώ πλέον δίσκο σταθμό για το σχήμα, αλλά και την Ελληνική metal σκηνή και πιστέψτε με, θα δούμε μεγάλα πράγματα από αυτή τη μπάντα, είμαι αρκετά σίγουρος γι’ αυτό! Είναι από τις φορές που ανεξάρτητα από το αν είναι ξένη ή Ελληνική μια μπάντα,(για μένα αυτοί οι διαχωρισμοί ποτέ δεν ίσχυαν) όταν κάνει εμένα προσωπικά, να έχω ακούσει το δίσκο γύρω στις 20 φορές μέσα σε 2 εβδομάδες, ξέρω ότι έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας που λέμε στο χωριό μου. Μια από τις φορές που άκουσα σε τέτοιο βαθμό έτσι δίσκο μπάντας όταν πρωτοβγήκε, ήταν το LEVIATHAN των MASTODON. Και μαντέψτε.... ήταν και αυτών το δεύτερο άλμπουμ!!!... 9 / 10.
 TALOS
Track List: 
1-Trapped in Darkness
2-Giant of Steel
3- Automaton Marching 
4-Ο Τάλως ξυπνά (Talos Awakens)
5-The Punisher
6-Submerged Again 
7-Epilogue

Facebook: https://www.facebook.com/Automaton.Athens/
Official site: http://www.automatonband.com/automaton/HOME.html






























 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου