Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019



Παρότι στα 28 ενεργά μου συναυλιακά χρόνια ως θεατής δεν χάνω τα support bands με ΤΙΠΟΤΑ , έσπασε ο διάολος το πόδι του αυτή τη φορά και χίλιες δυο καταστάσεις παραλίγο να μου κοστίσουν ΚΑΙ την εμφάνιση των MANOWAR! Ευτυχώς τουλάχιστον πρόλαβα 3 τραγούδια RHAPSODY OF FIRE που είχα άχτι να τους δω φέτος, μετά και από το απίστευτο τελευταίο άλμπουμ τους  “The Eighth mountain”  (βλέπε και αντίστοιχη δισκοκριτική από την αφεντιά μου)! Αυτά ήταν τα: Holy Thunderforce, Master Of Peace και το Emerald Sword. Συζητώντας με φιλαράκια στον χώρο της συναυλίας για το τι έχασα μέχρι στιγμής, ενημερώθηκα για μια καταπληκτική εμφάνιση από BATTLEROAR με μπροστάρη τον Γιάννη Παπανικολάου (Diviner) που τα πήγε εξαιρετικά καλά έως απίστευτα και με όλη τη μπάντα να παρουσιάζει σε περίπου ένα μισάωρο και δυστυχώς σε λίγο κόσμο, μια εμφάνιση που οι πιστοί οπαδοί της μπάντας θα θυμούνται για καιρό.

Στη συνέχεια οι symphonic metallers IMPERIA για τους οποίους μόνο δυσάρεστα πράγματα άκουσα από πολύ κόσμο, που απορούσε μάλιστα ακόμα και για την επιλογή αυτής της μπάντας στο billing της βραδιάς, ενώ θα μπορούσε να βρισκόταν μια μπάντα πιο ¨θεμιτή¨ και γνωστή στο κοινό αυτού του ήχου.



Οι επόμενοι όπως είπα και στην αρχή ήταν οι RHAPSODY OF FIRE, όπου παρότι πρόλαβα και είδα μόλις 3 τραγούδια, κατάλαβα έστω και από αυτό το λίγο που τους είδα, ότι οι Ιταλοί κόψανε κώλους για τα καλά!!!!! Καλός ήχος ,μιας και νωρίτερα υπήρχαν θεματάκια με αυτόν από ότι μου είπαν κάποια φιλαράκια μου, η μπάντα λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή , ο νέος τραγουδιστής (Giacomo Voli) βρισκόταν σε απίστευτη φόρμα και σε εκτελεστικό αλλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο, αποδεικνύοντας ότι η μεταγραφάρα αυτή, ήταν χρυσή τελικά!!!!



Ώρα για μεγάλο διάλλειμα, 90 λεπτών παρακαλώ (ετοιμασίες για το stage των MANOWAR) ! Ευκαιρία για τον κόσμο να κάνει τις βόλτες του στα κιόσκια  κλπ. κλπ. Κατά γενική ομολογία, η διοργάνωση του RELEASE ATHENS βρίσκεται ήδη σε πολύ καλό επίπεδο, με αρκετές παροχές και το κοινό να βρίσκει γρήγορα φαγητό κλπ, πρόσβαση σε τουαλέτες και γενικώς επιτέλους έχουμε λίγο καλύτερες συνθήκες σε ένα τέτοιου βεληνεκούς event! Θέλει λίγη δουλίτσα ακόμα, αλλά νομίζω ότι η διοργανώτρια εταιρία βρίσκεται σε καλό δρόμο!

Στα μείον: οι τιμές των t-shirts στο merch, ήταν για τα πανηγύρια!!! Μιλάμε για 45 € το μπλουζάκι!?!?!?! Παιδιά…δεν πάμε μπροστά έτσι…



Ήρθε η ώρα για τους kings of metal !!!!

Τα φώτα χαμηλώνουν και με το επιβλητικό intro "March Οf Τhe Heroes Ιnto Valhalla" από το καινούργιο  EP της μπάντας "The Final Battle I" πυροδοτεί την αδρεναλίνη σε 14.000 περίπου manowarriors! Πολεμιστές με ασπίδες και σπαθιά περιμετρικά πάνω στα βράχια που κύκλωναν την σκηνή των MANOWAR, να ακολουθούν το τέμπο του intro αλλάζοντας στάσεις κάθε φορά και σε συνδυασμό με όλο το τρομερό stage, δημιουργούσε τεράστια ανυπομονησία για το τι θα ζούσαμε εκείνη τη μαγική βραδιά!  Νομίζω ότι κανείς δεν περίμενε στην πραγματικότητα ένα τόσο αξέχαστο live από την μπάντα αυτή σήμερα, γνωρίζοντας μάλιστα ότι ο De Maio και ο Eric Adams έχουν πατήσει τα 65 και οι δύο!

Μπάσιμο με τον ομώνυμο ύμνο (MANOWAR) με συγκρότημα κοινό, να βρίσκονται σύσσωμοι σε μια έκρηξη ενέργειας που περίμενε καιρό να απελευθερωθεί! Ο κακός χαμός από κάτω στην αρένα, πυρσοί, οπαδοί να ουρλιάζουν τους στίχους χοροπηδώντας αγκαλιά, σπρωξίματα και γενικώς μια ευχάριστη τρέλα! Χωρίς πολλά πολλά Warriors of the World United!  Blood of My Enemies! και Brothers of Metal Pt. 1!, με το δεύτερο ειδικά να προκαλεί φρενίτιδα στο κοινό. Το να βλέπεις την τεράστια μπάντα αυτή, να εκτελεί τους ύμνους της τον έναν μετά τον άλλο χωρίς ανούσια μπλα μπλα και διαλλείματα και σκεπτόμενος πάλι και τις ηλικίες τους, είναι κάτι που σου ανεβάζει τη εκτίμηση προς το πρόσωπο τους και νιώθεις περήφανος που βρίσκεσαι εκεί και αποτελείς μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής. Γιατί αυτό ήταν η τελευταία (?) εμφάνιση των MANOWAR στη χώρα μας…μια μεγάλη γιορτή! Call to Arms!  Hand of Doom!  Sons of Odin! και το ντελίριο συνεχίζεται .

Εδώ αξίζει να αναφερθώ και στα δύο υπόλοιπα και νεότερα μέλη της μπάντας. Αν και τον Anders Johansson δεν τον λες και νεούδι γενικότερα! Καλός ο Σουηδός (τεράστιος γενικότερα με το πλούσιο παρελθόν του) αλλά μου φαίνεται ότι τελικά δεν ταιριάζει και τόσο στους MANOWAR. Λαθάκια υπήρχαν, αλλά αυτά υπάρχουν πάντα σε όλες τις μπάντες. Από την άλλη, ο νέος κιθαρίστας (E.V. Martel) που ήρθε από Βραζιλιάνικο MANOWAR tribute band αν δεν κάνω λάθος, μου άρεσε αρκετά. Σωστός παίχτης με πιο metal ήχο από τον προκάτοχό του και μπροστάρης στα σόλο του, γενικά ζει το όνειρό του το παλικάρι και καλά κάνει και το απολαμβάνει!!!! Μεγάλη έκπληξη ήταν και η παρουσία του Joe Rozler στα πλήκτρα, ο οποίος δεν αποτελεί μόνιμο live μέλος για τις περιοδείες της μπάντας, αλλά είναι ο μουσικός αυτός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις ηχογραφήσεις αυτών των μερών στα studio albums τους! Έκτακτη συμμετοχή δηλαδή ο  Joe Rozler στην Αθηναϊκή εμφάνιση των MANOWAR! Εξαιρετικός ήχος ξέχασα να προσθέσω, αλλά στα live των MANOWAR είναι το μόνο σίγουρο ότι θα λάβεις τέτοια ποιότητα ήχου, μιας και η ίδια η μπάντα το θεωρεί βασικό να προσφέρει καλό ήχο!!!!



Η συνέχεια… κανονικά δεν μπορεί να αποτυπωθεί εδώ, ούτε και με το να δεις video στο YouTube… Τα δάκρυα του κόσμου, η ρίγη συγκίνησης και όλο τον κόσμο που τραγουδούσε το Hector's Final Hour από το ''Achilles, Agony and Ecstasy in Eight Parts'' μαζί με τον ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ LIVE Eric Adams!!! ΤΙ ΦΩΝΑΡΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΘΕΕ ΜΟΥ ??????  Ειλικρινά δεν έχω ακούσει τον Eric Adams σε τέτοια φόρμα ποτέ! Και δεν το λέω μόνο εγώ. Μπορούν να με επιβεβαιώσουν άλλοι 13.999 που το έζησαν μαζί μου εκείνη τη βραδιά! Ο άνθρωπος έγραψε ιστορία στις 14-06-2019 και στην ηλικία των 65 χρονών! Όσο για την ερμηνεία του στο Hector's Final Hour ??? Μόνο στη στουντιακή εκτέλεση το βάζω δίπλα, με περισσότερο συναίσθημα κιόλας!!!Η επιλογή του τραγουδιού αυτού ήταν καθαρά το Greek bonus που μας χάρισαν! Συνέχεια πάνω κάτω στα ίδια και κολλητά με το προηγούμενο, πλέουμε σε αντίστοιχο ύφος με την εξίσου καταπληκτική εκτέλεση του Swords in the Wind !

‘Ωρα για bass solo να ξεκουραστούν και οι άλλοι 4. Έτσι ο De Maio αναλαμβάνει να μας παίξει μέρη από το "Black Arrows" και το "Sting Οf Τhe Bumblebee" και εδώ αξίζει να αναφερθώ και σε κάτι άλλο που ανέβασε την γενικότερη ποιότητα του όλου show. Όλοι τον ξέρουμε τι αγαπησιάρης είναι με τις γυναικείες υπάρξεις on stage ,τα φιλιά ,τις μηχανές ,τα fuck, drink & metal , ε λοιπόν ξεχάστε τα αυτά. Ο De Maio άλλος άνθρωπος βρε!!!! Μέσα σε λογικά ¨De Maio¨ πλαίσια έτσι, μην τρελαίνεστε!!! Ούτε ανέβασε κοριτσόπουλα στην σκηνή, ούτε τα γλυκοφίλησε, ούτε μάρσαρε την μηχανή του, τεσπα.. 65 χρονών έφτασε, μάλλον κατάλαβε ότι αυτά θα τα κάνουν άλλοι αντί αυτού από εδώ και στο εξής!



Κρατηθείτε !!!! Έρχεται!!!! Χωρίς intro????? ΣΤΑ ΠΑΠΑΚΙΑ ΜΑΣ!! Battle Hymn  !!!!!!!!!!!!!!!!!

Τι ξύλο ήταν αυτό θεέ μου μπροστά??????? Ε ναι …τι περιμένατε δλδ να γίνει με αυτόν τον ύμνο??? Να πλέκουμε κάλτσες?? Και εκεί που νόμιζες ότι θα πέσει η πόρωση πάρε : Thor (The Powerhead) !!! Kings of Metal !!!! Fighting the World !!!! Hail and Kill!!! και αυτό χωρίς intro. OK!!! Νομίζω ότι σε αυτή την τετράδα έγινε της απόλυτης κακομοίρας και λογικό είναι …παλιοί αγαπημένοι ύμνοι που ειδικά εμείς στην Ελλάδα έχουμε έναν πιο σφιχτό δεσμό με τα παλιά τραγούδια τους σε σχέση π.χ με τους Γερμανούς οπαδούς τους που γουστάρουν σε live, την louder than hell και δώθε (μπυρομέταλ βρε αδερφε) φάση!

Ο κόσμος γενικά φάνηκε ότι χάρηκε το playlist και αυτό είχε να δείξει και άλλες εκπλήξεις ακόμα. Π.χ.  το επόμενο τραγούδι: The Power of Thy Sword! .Προσωπικά από τα αγαπημένα μου του triumph άλμπουμ τους! Σε συνδυασμό με τα σπαθιά που ακούγονταν (όπως και στη studio version) και τις φωτιές στα φοβερά video walls (τι να λέμε τώρα ? παραγωγάρα σε όλο το live, όχι βλακείες τώρα!!!)



Ακολουθούν τα King of Kings ! House of Death ! με τα οποία τυπικά κλείνει και το βασικό σετ των MANOWAR αλλά φίλε μου υπάρχει και encore, στην αρχή του οποίου ο De Maio έβγαλε έναν λόγο (ως συνήθως), μιλώντας για τα δυο είδη ανθρώπων που συνυπάρχουν πάνω στη Γη. Τους Έλληνες και αυτούς που θα ήθελαν να είναι Έλληνες! Κλασσικός  De Maio…. Ανέβασε και τους δυο Έλληνες συνυπεύθυνους της παραγωγής, τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά γιατί κατάφεραν και έφεραν τους MANOWAR με όλο τον εξοπλισμό τους φέτος στην Ελλάδα και αφού μπήκε backstage, ξαναβγήκε τρέχοντας στη σκηνή για να αναφέρει ζητώντας συγνώμη που παραλίγο να το ξέχναγε, ότι μεγάλες πόλεις από όλη την Ελλάδα έστειλαν manowarriors σε αυτό το σόου .Πάτρα , Θεσσαλονίκη, Λαμία , Καστοριά και Τρίκαλα! Η μπάντα ξαναβγαίνει για μια και τελευταία φορά με μια καταιγιστική  εκτέλεση του Black Wind, Fire and Steel! και παρότι είχαμε ηρεμήσει με την όλη Joey's Speech κατάσταση, φουλ αδρεναλίνη και τρέλα παντού ,κλασσικά με σπάσιμο των χορδών του μπάσου του Joey κλπ κλπ. και κάπως έτσι ο τελευταίος ύμνος οδήγησε στο outro : Army of the Dead, Part II κατά το οποίο πάρα πολλά βεγγαλικά γέμισαν τον ουρανό, κλείνοντας αυτήν την απίστευτη από κάθε πλευρά εμφάνιση των MANOWAR, η οποία δεν νομίζω και τόσο να είναι η τελευταία τους επί ελληνικού εδάφους…



Η μπάντα καλά κρατεί, παρόλα τα χρόνια των δυο παλαιών του σχήματος και ελπίζω σε αυτά τα τελευταία ενεργά χρόνια που έχουν οι MANOWAR μπροστά τους, να μας χαρίσουν 1 με 2 αξιόλογα άλμπουμς και έτσι να κλείσουν το κεφάλαιό τους με τον καλύτερο τρόπο!





MANOWAR SETLIST :



March Of The Heroes Into Valhalla

Manowar

Warriors of the World United

Blood of My Enemies

Brothers of Metal Pt. 1

Call to Arms

Hand of Doom

Sons of Odin

(Followed by ''Achilles, Agony and Ecstasy in Eight Parts'' snippet V) Hector's Final Hour)

Swords in the Wind

Bass Solo

Battle Hymn  (without intro)

Thor (The Powerhead)

Kings of Metal

Fighting the World

Hail and Kill  (without intro)

The Power of Thy Sword

King of Kings

House of Death



Encore:

Joey's Speech

Black Wind, Fire and Steel

Army of the Dead, Part II

1 σχόλιο:

  1. Για τους Imperia, το καλύτερο σχόλιο που άκουσα ήταν: "Αυτή (τραγουδίστρια) την πηδ@ει ο De Maio, δεν εξηγείται αλλιώς η παρουσία τους". Είδα τους Rhapsody Of Fire από την αρχή, ΦΟΒΕΡΟΙ!!!!! Για τους Manowar, ότι και να πεις λίγο είναι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή