Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019


Οι As I Lay Dying είναι μία μπάντα που σίγουρα δεν σε αφήνει αδιάφορο. Από την άνθηση του NWOAHM έως τις μέρες μας, το μελωδικό metalcore των Αμερικανών έχει αποκτήσει το δικό του ευρύ κοινό κυρίως βέβαια στην Αμερική, όπου μπάντες σαν αυτούς είναι τα αγαπημένα παιδιά των δισκογραφικών εταιριών καθώς είναι άκρως επικερδείς. Το ¨Shaped By Fire¨ είναι το έβδομο album του τραγουδιστή Tim Lambesis και της παρέας του και διάδοχος του ¨Awakened¨ το οποίο γενικά έλαβε θετικών κριτικών αλλά όχι και της θερμότερης δυνατής υποδοχής όπως πχ έλαβε το ¨An Ocean Between Us¨. Μετά την κυκλοφορία του ¨Awakened¨ ωστόσο άρχισαν οι περιπέτειες του Tim Lambesis με την δικαιοσύνη καθώς κρίθηκε ένοχος από την δικαιοσύνη των H.Π.Α για απόπειρα δολοφονίας της γυναίκας και μητέρας των δυο υιοθετημένων παιδιών του. Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο προσπάθησε να προσλάβει ιδιωτικό ντετέκτιβ για αυτήν την ενέργεια... Αποτέλεσμα
ήταν έξι χρόνια κάθειρξης με τους As I Lay Dying να μπαίνουν στον πάγο και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας να σχηματίζουν τους Wovenwar με τον γνωστό από τους Between The Buried And Me, Shane Blay στα φωνητικά. Από το 2013 όταν και φυλακίστηκε ο ανήσυχος κ. Lambesis όμως δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια καθώς κατάφερε να κυκλοφορήσει το τρίτο album της tribute μπάντας του ταινιών του Arnold Schwarzenegger, Austrian Death Machine με τίτλο ¨Triple Brutal¨. Σας τα έλεγα εγώ ότι δεν σας αφήνουν αδιάφορους οι As I Lay Dying...
Μετά από όλα αυτά και με την αποφυλάκιση του Lambesis, είχαμε τον ίδιο να προσπαθεί να γεφυρώσει ξανά τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, οι οποίες όπως ήταν φυσικό ήταν κατεστραμμένες με όσα συνέβησαν. Τελικά με κάποιους ευκολότερα (Jordan Mancino, Josh Gilbert), με άλλους δυσκολότερα ( Phil Sgrosso, Nick Hipa), ο Lambesis κατάφερε να συμφωνήσει για την επαναδραστηριοποίηση των As I Lay Dying με άπαντες. Ευτυχώς όλη αυτή η ιστορία κατέληξε ευχάριστα καθώς το ¨Shaped By Fire¨ είναι δίσκος με πολύ καλό υλικό που θα αρέσει σε κάθε φίλο του μελωδικού metalcore...
 Το album κυκλοφόρησε από την Nuclear Blast με την παραγωγή του να αναλαμβάνουν τα ίδια τα μέλη της μπάντας κάνοντας μάλιστα εξαιρετική δουλειά, καθώς βρίσκω τον ήχο τονισμένο όσο πρέπει, όπου πρέπει, με ευκρίνεια και ισορροπημένο.
Οι συνθέσεις τολμώ να πω ότι συνολικά είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες που θα ακούσετε σε As I Lay Dying album, με δυναμικά σημεία, όμορφες NWOAHM μελωδίες και με την εκτελεστική απόδοση των Αμερικανών να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Εναρκτήριο κομμάτι είναι το ¨Burn To Emerge¨, ατμοσφαιρικό και σύντομο για να μας οδηγήσει στο ¨Blinded¨ όπου ακούμε τα κλασσικά brutal φωνητικά του Lambesis και την καθαρή, μελωδική φωνή του Josh Gilbert να αποτελούν σημείο αναφοράς, μέσα στην metalcore πανδαισία που μας προσφέρουν οι As I Lay Dying. Στο τρίτο κομμάτι ¨Shaped By Fire¨, που είναι από τα πιο δημοφιλή ήδη τραγούδια του άλμπουμ η μελωδία είναι αρκετά ¨πιασάρικη¨ και σου μένει ενώ στο ¨Undertow¨ αυτό που κάνει το κομμάτι πιο ενδιαφέρον είναι τα 'a la Unearth, downbeats. Στο πέμπτο τραγούδι με τίτλο ¨Torn Between¨ ακούμε μια από τις ομορφότερες συνθέσεις του ¨Shaped By Fire¨. Υπέροχη μελωδία, rythm section στα καλύτερα του από τους κυρίους Mancino, Gilbert και ένα refrain όνειρο. Στο ¨Gatekeeper¨ συναντάμε το πιο γρήγορο κομμάτι του δίσκου με σόλο - αναφορά στους Slayer ξεκάθαρα και μια από τις κορυφαίες τους στιγμές γενικά. Στο ¨The Wreckage¨ οι ταχύτητες πέφτουν αλλά η ποιότητα εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά σε ένα αρκετά καλό συνδυασμό των δύο τραγουδιστών, Lambesis και Gilbert.
Για το ¨My Own Grave¨ ότι και να γράψω είναι λίγο. Αποτελεί το πρώτο single του δίσκου και είναι μια από τις καλύτερες συνθέσεις των Αμερικανών από όλη τους την δισκογραφία! Ένα radio friendly, μελωδικό αλλά και σκοτεινό κομμάτι που το ακούς μια φορά και το τραγουδάς χίλιες... Στο επόμενο κομμάτι με τίτλο ¨Take What's Left¨, μας δίνεται η δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε τον λόγο που έχουν τόσο μεγάλη απήχηση οι As I Lay Dying, μιας  και στιχουργικά είναι ένα κομμάτι που φαντάζομαι πως ταυτίζονται πολλοί έφηβοι, οι οποίοι αποτελούν και τον πυρήνα των φίλων του συγκροτήματος. Δέκατη σύνθεση το ¨Redefined¨, το οποίο είναι και το δεύτερο single του δίσκου, με την συμμετοχή του Jake Luhrs των August Burns Red. Κλασσικά κοφτά trigg-αρισμένα σημεία και μελωδικά από τα καλύτερα του δίσκου, όπως ακριβώς είναι και το ¨Only After We've Fallen¨ με την διαφορά ότι είναι πιο σκοτεινό από το ¨Redefined¨. Το έβδομο studio album των δημοφιλών As I lay Dying κλείνει με το ¨The Toll It Takes¨, ιδανικά νομίζω με mid tempo και υπέροχες μελωδίες.
Συνοψίζοντας το ¨Shaped By Fire¨ δεν νομίζω πως θα μπορούσε να είναι καλύτερη επιστροφή για τους συμπαθείς Αμερικανούς, μετά από τις τόσες περιπέτειες και τριβές μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια απουσίας από την δημιουργία μουσικής για τους As I Lay Dying. Ένας δίσκος ορόσημο για την ιστορία του συγκροτήματος όπου μας θυμίζουν τον λόγο που επιβίωσαν από την έκρηξη του NWOAHM στην Αμερική. Μελωδίες από την φωνή του κύριου Gilbert που σε παρακινούν για sing along, τραχύτητα από τον Lambesis στον αντίποδα μέσα σε ένα μουσικό δημιούργημα του οποίου η σύλληψη, είναι κάτι πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον της μπάντας. Πιστεύω πως όποιος επενδύσει στο ¨Shaped By Fire¨ δεν θα βγει χαμένος και θα έχει προσθέσει έναν σπουδαίο μελωδικό metalcore δίσκο από μία μπάντα εκ των κορυφαίων του είδους.









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου