Τρίτη 9 Ιουνίου 2020


ΣΥΧΝΑ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥΣ. ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΤΑΓΡΑΨΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ METAL ΧΩΡΟ.

Στην ιστορία της μουσικής είναι από πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο για μια μπάντα, να κρατήσει σταθερή την σύνθεση της. Οι αιτίες ποικίλουν και είναι αμέτρητες. Κάποιες φορές υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μουσικής κατεύθυνσης, προσωπικές διαφωνίες, επιδίωξη solo καριέρας, καταχρήσεις... Η λίστα ατελείωτη. Στην ιστορία μένουν ωστόσο αυτοί που έκαναν τις καλύτερες κινήσεις. Αυτοί που βρέθηκαν σε ένα σύνολο που τους πρόσφερε αλλά και πρόσφεραν σπουδαίες συνθέσεις. Αυτοί που χάρισαν στον κόσμο της μουσικής στιγμές αναλλοίωτες στον χρόνο, αποτέλεσμα ενός συνδυασμού χημείας, κοινών βιωμάτων, κοινών ερεθισμάτων και ίσως πεπρωμένου. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.

Bruce Dickinson

O χαρισματικός frontman των IRON MAIDEN έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη σταδιακά μετά την ένταξη του σε αυτούς το 1981, αντικαθιστώντας τον Paul Di'Anno. Πρώτος δίσκος του με τους IRON MAIDEN ήταν το "Number Of The Beast". Αποχώρησε το 1993 για να επιστρέψει μετά από 6 χρόνια στους Βρετανούς. Το διάστημα της απουσίας του οι IRON MAIDEN κυκλοφόρησαν δυο albums με τον Blaze Bayley τα οποία από πολλούς θεωρούνται οι πιο αποτυχημένες κυκλοφορίες τους.

  Rob Halford


  Όπως και στην περίπτωση του Dickinson το όνομα του Rob Halford aka "Metal God", έγινε ταυτόσημο των τρομερών Judas Priest. Ο Halford ανέλαβε τα φωνητικά της μπάντας το 1973 παίρνοντας την θέση του Al Atkins και άλλαξε την ιστορία της heavy metal μουσικής θέτωντας νέα standards. Έφυγε από τους Judas Priest το 1991 αλλά επέστρεψε το 2002. Αντικαταστάτης του στους Priest ήταν ο Tim "Ripper" Owens ο οποίος αδυνατούσε να καλύψει το κενό του Metal God.

Kirk Hammett


Το 1983 η underground μπάντα τότε Metallica αδυνατούσαν να συνυπάρξουν με τον κιθαρίστα τους Dave Mustaine και έτσι τον απέλυσαν καλώντας το ίδιο απόγευμα, τον κιθαρίστα - ιδρυτικό μέλος των EXODUS, Kirk Hammett. Ο Hammett αν και λιγότερο τεχνικός από τον προκάτοχο του κατάφερε να αφήσει το σημάδι του στους METALLICA βοηθώντας τους να κατακτήσουν την κορυφή του μουσικού ιδιώματος τους. Ερχόμενος στην μπάντα έφερε riffs που είχε γράψει για τους EXODUS, με κάποια από αυτά να είναι από τα πιο επιτυχημένα της μπάντας.

Mike Patton


Καλύτερη επιλογή από τον Mike Patton για τραγουδιστή δεν θα μπορούσαν να είχαν κάνει οι Faith No More, όταν τον κάλεσαν να αντικαταστήσει τον Chuck Mosley και να ηχογραφήσει μαζί τους το "The Real Thing" album. Οι Faith No More με τον Mike Patton στα φωνητικά έγιναν μοναδικοί στο είδος τους και επηρέασαν μπάντες που πρωταγωνίστησαν αργότερα όπως οι Korn και οι Slipknot.

Phil Anselmo

 
Οι Pantera είναι σήμερα γνωστοί για μερικές από τις καλύτερες κυκλοφορίες δίσκων στην ιστορία της metal μουσικής και λόγω της ώθησης που έδωσαν στο Metal τα '90s με την φρεσκάδα που έφεραν. Πριν όμως γίνουν γνωστοί από τον δίσκο "Cowboys From Hell" και έπειτα, η μπάντα έπαιζε glam metal κυρίως λόγω του τραγουδιστή τους, Terry Glaze. Θέλοντας να αλλάξουν μουσικό μονοπάτι προσέλαβαν τον 19 χρόνων Anselmo να επανηχογραφήσει τα φωνητικά του Glaze για τον δίσκο "Power Metal" αλλά από τον δίσκο "Cowboys From Hell" και μετά, η ιδιοσυγκρασία του Anselmo και οι φωνητικές του δυνατότητες βοήθησαν τους PANTERA να μείνουν στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες metal μπάντες.

Tomi Joutsen


Οι AMORPHIS ήταν ήδη γνωστοί και πρωταγωνιστούσαν με τις κυκλοφορίες τους στο Ευρωπαϊκό κυρίως metal. Φτάνοντας ωστόσο στον τελευταίο τους δίσκο με την Relapse Records, "Far From The Sun" ο τραγουδιστής Pasi Koskinen έφυγε από την μπάντα και τα φωνητικά ανέλαβε ο Tomi Joutsen που με την τρομερή φωνή του έφτασε την μπάντα ακόμη ψηλότερα από πριν. Με τον Joutsen οι Amorphis κατάφεραν ένα καταπληκτικό σερί φανταστικών κυκλοφοριών.

Floor Jansen


Μετά την απόλυση της Tarja Turunen και την πρόσληψη της pop τραγουδίστριας Anette Olzon, οι NIGHTWISH έψαχναν απεγνωσμένα μια τραγουδίστρια που θα μπορούσε να τους επαναφέρει στον πρότερο ήχο τους, που τους έκανε πολύ δημοφιλείς και επιτυχημένους. Οι φίλοι της μπάντας ήταν επίσης δυσαρεστημένοι με την Anette Olzon και έτσι άφησε την μπάντα κατά την διάρκεια της περιοδείας Imaginaerum World Tour . Το δύσκολο έργο των φωνητικών ανέλαβε η πρώην τραγουδίστρια των AFTER FOREVER Floor Jansen, η οποία όχι μόνο κατάφερε να μάθει σε σύντομο χρονικό διάστημα το setlist της περιοδείας, αλλά εντυπωσίασε και με τις φωνητικές της ικανότητες με τους οπαδούς της μπάντας να ζητούν την μονιμοποίηση της, όπως τελικά έγινε.

Mat Barlow


Έπειτα από αδράνεια δύο ετών ο John Schaffer έφερε στην μπάντα τον τραγουδιστή Mat Barlow με τον οποίο οι ICED EARTH κυκλοφόρησαν δίσκους όπως τα "Burnt Offerings", "Τhe Dark Saga" και "Something Wicked This Way Comes" μεταξύ άλλων οι οποίοι αγαπήθηκαν, χαρίζοντας στους ICED EARTH μεγάλο αριθμό φανατικών θαυμαστών. Η φωνή του Matt Barlow είναι ιδιαίτερη και οι στιγμές του με την μπάντα μνημονεύονται ακόμη, καθώς εγκατέλειψε την μπάντα αδυνατώντας να τηρήσει τις υποχρεώσεις του προγράμματος μιας μπάντας αυτού του βεληνεκούς.

Vortex - Galder


Οι DIMMU BORGIR έχουν κάνει αναρίθμητες αλλαγές προσώπων στην σύνθεση τους, ωστόσο το 2000 στην ήδη επιτυχημένη black metal μπάντα προσχώρησαν οι Galder και Vortex από τα σπουδαία συγκροτήματα OLD MAN'S CHILD και BORKNAGAR αντίστοιχα. Οι DIMMU BORGIR μαζί με τα ήδη υπάρχοντα μέλη τους κατάφεραν εκείνη την περίοδο να γίνουν μια "all star" black metal μπάντα που κυκλοφόρησαν μεταξύ άλλων τον άκρως εμπορικά επιτυχημένο δίσκο "Death Cult Armageddon". Ο Galder παραμένει στην μπάντα έως σήμερα ενώ ο μπασίστας και τραγουδιστής Vortex αποχώρησε το 2009 με τα φωνητικά του να μνημονεύονται από τους φίλους του συγκροτήματος συχνά.

Timo Kotipelto


To 1994 o Timo Tolki, "εγκέφαλος" των STRATOVARIUS έμελλε να πάρει μια απόφαση-σταθμό για την μπάντα. Άφησε το μικρόφωνο του συγκροτήματος και επικεντρώθηκε στην κιθάρα, φέρνοντας στου STRATOVARIUS τον τραγουδιστή Timo Kotipelto. Με τον Kotipelto το συγκρότημα κυκλοφόρησε μερικές από τις σπουδαιότερες κυκλοφορίες στην ιστορία της power metal σκηνής. Η ποιότητα της φωνής του Kotipelto δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης σε κανέναν και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την πολύ επιτυχημένη περίοδο των STRATOVARIUS.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου