Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

 

Κάποιοι δίσκοι στη ζωή μας είναι βιωματικοί, σημαντικοί από κάθε άποψη, είτε αυτό έχει να κάνει με την μουσική, με την προσωπικότητά μας, με τον τρόπο σκέψη μας, με τους ανθρώπους που εκείνη την στιγμή είχαμε κοντά μας...με τα πάντα. Η ακρόαση ενός δίσκου είναι εμπειρία ζωής, κυρίως όταν αυτός ο δίσκος γίνεται βίωμά σου και μεγαλώνει μέσα σου. Σέβεσαι το έργο ενός καλλιτέχνη, είτε τον ακούνε 2 οπαδοί είτε τον ακούνε 2 εκατομμύρια, η μουσική ριζώνει μέσα μας και πολλές φορές είναι το καλύτερο φυσικό φάρμακο για κάθε αρρώστια. Το δικό μου φάρμακο υπήρξε αυτό το όμορφο δημιούργημα που ακούει στο όνομα "Mandrake"...και σήμερα, στις 24 Σεπτεμβρίου συμπλήρωσε 19 χρόνια ύπαρξης, πόρωσης, αγάπης και λατρείας....

Το πέμπτο δημιούργημα των Γερμανών κυκλοφόρησε το 2001 από την AFM Records και ήταν το τελευταίο άλμπουμ για την συγκεκριμένη εταιρεία, αφού πλέον ανέβηκαν κατηγορία μεταπηδώντας στα μεγαλύτερα σαλόνια της Nuclear Blast, μένοντας εκεί μέχρι και τώρα...

Έχοντας κυκλοφορήσει ήδη διαμάντια όπως τα αριστουργηματικά "Vain Glory Opera" και "Theater Of Salvation", το "Mandrake" έδειξε πολλά περισσότερα από το συμφωνικό power metal των Γερμανών. Βγάζοντας όλη την αγάπη που είχαν για τους Magnum και όχι μόνο, συνδυάζοντας τις φρενήρεις ταχύτητες, το hard and heavy στοιχείο και με ένα Sammet να προμηνύει το πόσο μεγάλος συνθέτης είναι, μας έδωσαν μία ώρα μουσικής, έντεκα συνθέσεων γράφοντας την δική τους μουσική ιστορία, με ένα δίσκο που ποτέ δεν ξεπεράστηκε.


 Δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσες φορές άκουσα το εναρκτήριο "Tears Of The Mandrake", ένα mid tempo τραγούδι, με ένα από τα πιο όμορφα ρεφρέν που άκουσα ποτέ στη ζωή μου. Θυμάμαι όλη τη παρέα μου, όπου οι περισσότεροι από αυτούς γράφουν για το Metal Nuovo, να καθόμαστε στο δωμάτιο μου και να λιώνουμε το δίσκο, όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά είναι εμπειρίες, οι παρέες, οι ακροάσεις, τα γέλια, όλα μπορούν να συνδυαστούν με ένα δίσκο, που έμελλε να μεγαλώσει μέσα μου. Για να μην ξεχνάμε όμως και την λατρεία τους για τους Helloween και Stratovarius, μέσα στο δίσκο έχει και μερικούς power metal δυναμίτες, όπως τα "Golden Dawn", "All The Clowns", "Fallen Angles", το τρομερό και ταχύτατο "Nailed To The Wheel", ξεκινώντας εντελώς ακουστικά και εξελίσσεται σε μία απίστευτη heavy/speed metal καταιγίδα. H μαγεία σε αυτό το δίσκο είναι τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα που μας έδειξαν οι Edguy, τρανό παράδειγμα το απίστευτο "Jerusalem", μία πανέμορφη σύνθεση, με κάποια πιο epic στοιχεία, folk επιρροές και οι τρομερές δισολίες με έκαναν να ιδρώσω πολλές φορές, αφού τραγούδαγα, έπαιζα κιθάρα, μπάσο και ντραμς ταυτόχρονα χωρίς καμία δυσκολία (εδώ πρέπει λίγο να γελάσετε για να μην ξεφτιλιστώ...πολύ).  


Ειδική μνεία όμως πρέπει να γίνει για ένα από τα καλύτερα επικά, αιγυπτιακά μακροσκελή τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ...και αναφέρομαι στο ανυπέρβλητο "The Pharaoh", αν δεν το έχετε ακούσει ότι είδος και να προτιμάτε έχετε κάνει ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά λάθη που όμως διορθώνεται. Καλώς κακώς ο Tobias Sammet είναι η μεγάλη φιγούρα μέσα στο συγκρότημα, γεγονός που αποδείχτηκε έντονα στο μέλλον, και εδώ με την σύνθεση αυτή ξεπέρασε κάθε τι...Εδώ ζωντανεύουν οι πυραμίδες και οι Φαραώ μπροστά σου, κατάφεραν και μου ζωντάνεψαν το εξώφυλλο του "Fourth Dimension" των Stratovarius με τον δικό τους τρόπο...Έπος!!!!!!Μεγαλείο!!!!! Τα ρυθμικά μέρη στις κιθάρες, μετά την τρομερή ατμόσφαιρα εκεί κοντά στα επτά λεπτά, μου έκαναν τον αυχένα σμπαράλια πολλές φορές!!!


Αν και με τις μπαλάντες δεν είμαι ιδιαίτερα ανεκτικός, εδώ το γοτθικό "Wash Away The Poison" με συγκίνησε πολλές φορές, ενώ το "Painting On The Wall" είναι η απόλυτη ψευδαίσθηση στο να βγάλει κάποιος single και να μην καταλάβεις πως θα ακούγεται ένας δίσκος. Άκρως πιασάρικο και ραδιοφωνικό ενώ οι Helloween ζωντανεύουν στο "Save Us Now", για να κλείσει το άλμπουμ με το bonus "The Devil And The Savant", ένα mid tempo τραγούδι με το ρεφρέν να σας κατακτάει χωρίς δεύτερη σκέψη. Για την ιστορία η μίξη και το master έγιναν από το τρομερό φινλανδικό δίδυμο Mikko Karmila/Mika Jussila (που μεγαλούργησαν στους Stratovarius) και το απίστευτο εξώφυλλο έγινε από τον Jean-Pascal Fournier. Ακολούθησε η πρώτη παγκόσμια headliner περιοδεία του συγκροτήματος και η επιτυχία σφραγίστηκε με την πρώτη live κυκλοφορία τους στις 2 Ιουνίου του 2003, με την ονομασία "Burning Down the Opera".

Δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο όμορφα πέρασα και πόσο με άγγιξε αυτός ο δίσκος, δεν θα ξεχάσω ποτέ κάθε του ακρόαση και τους ανθρώπους που είχα τότε κοντά μου και άλλους σημαντικούς που πλέον δεν υπάρχουν...Αυτή είναι η έννοια της μουσικής, η ζωή που ρέει από μέσα της και τα συναισθήματα που σου προσφέρει...και το "Mandrake" είναι ένα ανυπέρβλητο διαμάντι συναισθημάτων...STAY HEAVY!!!


Track listing
All music by Tobias Sammet unless otherwise noted. All lyrics by Sammet
1."Tears of a Mandrake" – 7:12
2."Golden Dawn" (Jens Ludwig, Sammet) – 6:07
3."Jerusalem" (Ludwig, Sammet) – 5:27
4."All the Clowns" – 4:48
5."Nailed to the Wheel" (Ludwig, Sammet) – 5:40
"Pharaoh" – 10:37
6."Wash Away the Poison" – 4:40
7."Fallen Angels" – 5:13
8."Painting on the Wall" – 4:36
9."Save Us Now" – 4:34
10."The Devil and the Savant" (limited edition bonus track) – 5:26
11."Wings of a Dream 2001" (limited edition bonus track) – 5:03

Tobias Sammet – lead and backing vocals, keyboards, organ
Jens Ludwig – guitars, backing vocals
Dirk Sauer – guitars, backing vocals
Tobias 'Eggi' Exxel – bass, backing vocals
Felix Bohnke – drums
Additional musicians
Ralf Zdiarstek, Markus Schmitt, Daniel Schmitt, Rob Rock – backing vocals
Frank Tischer – piano on track 7
Production
Norman Meieritz – engineer
Mikko Karmila – mixing
Mika Jussila – mastering


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου