Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

 

Πριν ξεκινήσουμε το αφιέρωμα για τις καλύτερες ελληνικές metal φωνές, είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω πως θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια με πολλούς περισσότερους καλλιτέχνες/ερμηνευτές της ελληνικής metal σκηνής. Προτίμησα να ξεκινήσω ενδεικτικά με κάποια ονόματα που πραγματικά αυτή τη στιγμή διαπρέπουν και μας έχουν κάνει υπερήφανους, αποδεικνύοντας ότι αυτή τη στιγμή ένα από τα καλύτερα εξαγόμενα προϊόντα της χώρας μας είναι το Heavy Metal, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες...Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από τους ερμηνευτές εκείνους που εδώ και χρόνια έχουν δώσει το δικό τους στίγμα, τις δικές του φωνητικές ικανότητες σε άλμπουμ των Innerwish, Battleroar αλλά και με δύο κορυφαία άλμπουμ με την δική του μπάντα, το δικό του παιδί... Τους τρομερούς και αγαπημένους μου Diviner, εντυπωσιάζοντας και τραβώντας όλα τα βλέμματα του παγκόσμιου μεταλλικού κοινού πάνω τους. Εδώ και χρόνια το όνομα του Ronnie James Dio εκπροσωπείται επάξια με τους Rock 'N' Roll Children, όπου η χροιά του Γιάννη θυμίζει αρκετά τον τεράστιο ερμηνευτή, ένα συγκρότημα φόρο τιμής που έχει φτιάξει παρέα με εξίσου ταλαντούχους μουσικούς της ελληνικής metal σκηνής. Μία ιδιαίτερη φωνή και εκλεπτυσμένη χροιά που δεν γίνεται  να μην την προσέξεις, εντυπωσιακή επίσης η συμμετοχή του στο πρώτο άλμπουμ των Goditha - ''A Rock Opera''.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Νομίζω πως δεν υπάρχει κάποιος που να μην ξέρει τον Γιάννη Παπαδόπουλο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη Γη. Ας ξεκινήσω λοιπόν ενδεικτικά να αναφέρω τους Wardrum, Until Rain, Warrior Path, Sacred Outcry, Mazor Denial... Να συνεχίσω? Όλα τους κορυφαία άλμπουμ, κάθε κυκλοφορία και μία επιτυχία για να αφήσω για το τέλος την τρελή επιτυχία που έχει κάνει ως τραγουδιστής των Beast In Black, όπου πλέον και οι πέτρες ουρλιάζουν στο εύρος της φωνής του. Τρομερό λαρύγγι, υπέροχες ερμηνείες και ακόμα έχει πολλά να δώσει αυτός ο τεράστιος, πολυτάλαντος ερμηνευτής.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Φαινόμενο τραγουδιστή, σαν χαμαιλέοντας ελίσσεται τόσο εύκολα σε όποια χροιά, φάσμα, εύρος, θέλει ο ίδιος. Τραγουδιστής των Until Rain, Hail Spirit Noir, Cubical Sphere, Dustynation, Epic Rock Choir και Gallows Tree αλλά και με συμμετοχές στους Ayreon, The Gentle Storm και Echidra. O μοναδικός άνθρωπος που έχω ακούσει ποτέ μου να συνδυάζει τόσο επιτυχημένα δύο άλλες μοναδικές φωνές, αυτές του Daniel Gildenlow των Pain Of Salvation και του Mikael Akerfeldt των Opeth, ένας τραγουδιστής που κάθε μουσικός θα τον ήθελε στην μπάντα του. Η ζεστή και εκφραστική του χροιά στιγματίζει κάθε στίχο που ερμηνεύει, όσοι δεν έχετε ακούσει δουλειά του καλά θα κάνετε να σπεύσετε...



STRATIS STEELE
Είχα την χαρά να απολαύσω τον Στρατή δύο φορές με την μπάντα του, τους εξαιρετικούς και αγαπημένους μου Endomain, ένα πράγμα έχω να πω... Ακούγεται ακόμα καλύτερα και από το cd. Πραγματικά είναι ένα φαινόμενο ερμηνευτή, αλάνθαστος, καθηλωτικός και απίστευτα εκφραστικός. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν την ώρα που τραγούδαγε, όλοι απλά είχαμε μείνει αποσβολωμένοι. Mία παρουσία που μόνο απαρατήρητη δεν περνάει και με αγωνία περιμένουμε τις ερμηνείες του στο επόμενο δισκογραφικό βήμα των Endomain. Οι αφηγήσεις του στα άλμπουμ των Rotting Christ και Goditha απλά επιβεβαιώνουν το καλλιτεχνικό του ταλέντο.



ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Νομίζω πως εδώ δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, μία μαγική φωνή, ένα σπουδαίο ταλέντο το οποίο για άλλη μία φορά λάμπει και στην καινούργια δουλειά με τους Black Fate (την οποία σύντομα  θα παρουσιάσουμε στο Metal Nuovo) . O Βασίλης Γεωργίου σε οποιαδήποτε δισκογραφική του δουλειά(Innosense, Sunburst), έχει προσφέρει μόνο κορυφαίες ερμηνείες. Η ομοιότητα της φωνής του με αυτή του Roy Khan (Conception, ex-Kamelot) μόνο ως χάρισμα μπορώ να την εκλάβω. Ποιος δεν θα ήθελε η φωνή του να μοιάζει με αυτή του Νορβηγού ερμηνευτή??!!! 




ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ
Το doom metal για μένα είναι ένα ιδιαίτερο, όμορφο ιδίωμα στο οποίο όμως είμαι αρκετά επιλεκτικός. Η φωνή και ο ρυθμός θεωρώ πως είναι βασικά κριτήρια στο συγκεκριμένο είδος. Οι Κρητικοί Doomocracy με έκαναν να αλλάξω γνώμη για πολλά πράγματα, με μία φωνή που ακούει στο όνομα Μιχάλης Σταυρακάκης και παρασέρνει στο διάβα του τα πάντα. Νομίζω πως θα συμφωνήσετε μαζί μου, πως και τα δύο άλμπουμ των Doomocracy θεωρούνται κορυφαία στο είδος τους σε παγκόσμια κλίμακα, σίγουρα όμως όλα αυτά δεν θα γινόντουσαν αν πίσω από το μικρόφωνο δεν υπήρχε μία φωνή σαν του Μιχάλη. Εμείς απλά αναμένουμε με αγωνία το επόμενο τρίτο τους χτύπημα...




ΝΙΚΟΛΑΣ ΛΕΠΤΟΣ
Δεν μπορεί από ένα τέτοιο αφιέρωμα να λείπει η φωνή του Νικόλα Λεπτού, ενός χαρισματικού τραγουδιστή όπου εδώ και 20 χρόνια μας χαρίζει κορυφαίες δουλειές με το ιδιαίτερο epic/power metal που πρεσβεύει. Η φωνή του Νικόλα είναι ιδιαίτερη, με όμορφα γυρίσματα και με ένα εντυπωσιακό εύρος, χαρακτηριστική χροιά, που σε κάνει να την ξεχωρίζεις κατευθείαν. Η θεματολογία που καταπιάνονται οι Arrayan Path σε κάθε άλμπουμ τους, η ενασχόληση τους με την ιστορία, θα έπρεπε να αναγνωριστεί κάποια στιγμή από τους κρατικούς φορείς και να βραβευτούν για αυτό. Σε αυτό έχει συμβάλει η στιχουργική ευφυία του Νικόλα Λεπτού, όπου σε συνδυασμό με την τρομερή του ερμηνεία τα πάντα κορυφώνονται . Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι είναι και ο τραγουδιστής των Warlord.
 


MIKE LIVAS
Άλλη μία περίπτωση τραγουδιστή που έχει ταράξει για τα καλά τα νερά στην heavy/power metal σκηνή. Τραγουδιστής των Silent Winter, Keepers of Jericho, Maidenance, Timo Tolki (live) και σε ακόμα περισσότερα συγκροτήματα. Πραγματικά είναι αναρίθμητα. Χαρακτηριστική φωνή με νεύρο και κορώνες στον θεό. Καθόλου τυχαίο το γεγονός πως το ντεμπούτο άλμπουμ των Silent Winter- "Circles Of Hell", θεωρείτε από τα κορυφαία power metal album της χρονιάς που μας πέρασε. Η φωνάρα του Μιχάλη σε συνδυασμό με τις τρομερές συνθέσεις του Κυριάκου Μπαλάνου μας έκαναν να παραμιλάμε. Έπεται και συνέχεια...



DOMENIK PAPAEMMANOUIL
Όποιος δεν έχει ακούσει το 'Soulrain 21", καλά θα κάνει να διορθώσει το λάθος του ΑΜΈΣΩΣ!!! Ένα από τα κορυφαία διαμάντια στο progressive metal, ένας δίσκος που θεωρώ πως είναι ήδη κλασσικός. Δεν θα μπορούσε όμως να φτάσει εκεί που είναι χωρίς το ταλέντο το Domenik Papaemmanouil. Μία χροιά κοντά σε αυτή του Daniel Gildenlow των Σουηδών Pain Of Salvation. Mπορεί η συνέχεια να μην ήταν εξίσου επιτυχημένη αλλά δεν με απασχολεί καθόλου, το "Soulrain 21" έχει θέση στην καρδιά μου για 1000 δίσκους και με τέτοια φωνή μου αρκεί και περισσεύει...



ΤΑΣΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικό ταλέντο, μικρός σε ηλικία έχει κάνει τόσα πολλά πράγματα, τόσα όσα άλλοι δεν έχουν κάνει. Εκπληκτικός τραγουδιστής, μπορεί να ερμηνεύσει τα πάντα σε εκνευριστικό βαθμό, με την χροιά του να φέρνει στο νου κάπως τον θεό Bruce Dickinson!!!. Και δεν φτάνουν όλα αυτά είναι και τρομερός κιθαρίστας, είχα την ευκαιρία να τον δω ζωντανά με μία μπάντα, όπου έπαιζαν μόνο διασκευές Iron Maiden και μάζευα στην κυριολεξία το σαγόνι μου. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι τραγουδάει στους Erase, Fortress Under Siege, Hyperfuel και Side Effects. Είναι μόνο 25!!!!



DIMITRIS K.
Ακόμα παραμιλάμε με την τελευταία δουλειά των Sacral Rage, που κυκλοφόρησε το 2018 με την ονομασία "Beyond Celestial Echoes". Αλλά χωρίς την φωνάρα του Δημήτρη  δεν θα ήταν το ίδιο, ο Έλληνας King Diamond όπου η χροιά του φτάνει σε εξωπραγματικά επίπεδα, φαινόμενο τραγουδιστή και performer. Εμείς απλά αναμένουμε το νέο τους τρίτο χτύπημα για να μας "στείλει" για άλλη μία φορά με τις ερμηνευτικές του ικανότητες...



Κλείνοντας πρέπει να αναφέρω ότι θα υπάρξει και συνέχεια, είναι τόσοι πολλοί όλοι αυτοί οι τραγουδιστές που πραγματικά αξίζει να τους αναφέρουμε. Είναι πιο τίμιο να αναφέρουμε και κάποια πράγματα για τον καθένα χωριστά, από το να κάνω απλά μία λίστα με εκατό ονόματα. Μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή... STAY HEAVY!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου