Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

  • 0 Σχόλια
  • Αναρτήθηκε από Χρήστος Καλέντζος

Είναι απαράβατος σχεδόν ο κανόνας ,ο οποίος λέει ότι κάθε μουσικός ή συγκρότημα έχει διασκευάσει άλλους καλλιτέχνες , είτε με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον των θεατών , στην αρχή της καριέρας του , είτε ως φόρος τιμής σε καλλιτέχνες που κέρδισαν τον σεβασμό τους ή αποτέλεσαν τον λόγο για τον οποίο οι ίδιοι ασχολήθηκαν με την μουσική ! Τραγούδια από όλο το φάσμα της μουσικής διασκευάστηκαν από καλλιτέχνες της metal σκηνής , αποδεικνύοντας τα δύο - όχι για όλους - αυτονόητα συμπεράσματα : Αφενός ,  ΔΕΝ υπάρχει παρθενογένεση στην μουσική , και αφετέρου , όλοι οι σωστοί καλλιτέχνες εκτιμούν την ποιοτική μουσική , από όποιο μουσικό είδος και αν προέρχεται ! Ξεκινάμε λοιπόν ! 

Metallica-Stone Cold Crazy (Queen , Sheer Heart Attack , 1974) 
Οι metal κολοσσοί Metallica ήταν από νωρίς fan των διασκευών , με τις διασκευές των Diamond Head να αποτελούν την βάση στην καριέρα τους , ενώ το Garage Inc. του 1998 περιείχε όλες τις διασκευές που έκαναν από το 1981 και μετά... Παρ' όλα αυτά , η διασκευή των Queen δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη ! Το ιδιοφυές κουαρτέτο της βρετανικής Rock συνέθεσε ένα από τα πιο γρήγορα και «άγρια» τραγούδια της το 1974 , το οποίο αποτέλεσε έμπνευση για τους πιο «άγριους και γρήγορους » απογόνους της rock και metal σκηνής ! Η ικανότητα των Metallica να διασκευάζουν τραγούδια και να τα μεταφέρουν σε ένα άλλο τελείως επίπεδο αποδεικνύεται και σε αυτή την διασκευή , κάνοντας με να σκεφτώ ότι ίσως ( μη βαράτε ) η διασκευή είναι καλύτερη από το αυθεντικό κομμάτι !
 
Megadeth- Anarchy In The Uk (Sex Pistols , Never Mind The Bollocks , Here Are The Sex Pistols , 1976)
Οι Sex Pistols τάραξαν τα νερά της συντηρητικής Αγγλίας του 1970 , με τον σκληρό στίχο και ήχο , την εμφάνιση , την συμπεριφορά και τις πολιτικές πεποιθήσεις τους , δίνοντας φωνή στο punk κίνημα . Πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά ( αν όχι όλα ) είχε και ο Dave Mustaine , το ιδρυτικό μέλος , ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των Megadeth , άλλης μίας θρυλικής metal μπάντας , που διασκεύασαν το πασίγνωστο τραγούδι των Sex Pistols , με απόλυτη επιτυχία . Η χαρακτηριστική χροιά του Mustaine και η ασταμάτητη επιθετικότητα στο παίξιμο των Megadeth , μετέτρεψε το Anarchy In The UK σε thrash metal ύμνο , στο album So Far , So Good... So What ? του 1988 !
 
Sepultura - Firestarter (The Prodigy , The Fat Of The Land , 1997)
Φτάσαμε στην πιο « περίεργη » , θα έλεγε κανείς , διασκευή , από την άποψη της διαφορετικότητας του μουσικού ιδιώματος . Πώς μία thrash metal μπάντα καταλήγει να διασκευάσει τους πρωτοπόρους της rave-techno μουσικής ; Ίσως η σύνδεση είναι μία : Η πρωτοπορία του ήχου . Ο ήχος των Sepultura στο metal είδος ήταν το ίδιο ριζοσπαστικός με αυτόν των Prodigy της δεκαετίας του 1990 . Όσον αφορά την διασκευή , βρίσκεται στο album Kairos του 2011 , ως bonus track , και είναι ανατριχιαστικά καλό , το πως η νοοτροπία πίσω από τον ηλεκτρονικό ήχο των Prodigy μεταφέρεται τελείως φυσικά στον ήχο των Sepultura , σα να το έγραψαν οι ίδιοι !

Testament - Nobody's Fault ( Aerosmith , Rocks , 1976 )
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται , η συνεισφορά των Aerosmith στο αμερικάνικο metal είναι μεγάλη , αλλά δυστυχώς , ελάχιστα αναγνωρισμένη . Μία ακρόαση των studio albums τους της δεκαετίας του 1970 ( Toys In The Attic , Rocks , Draw The Line κλπ ) είναι αρκετή για να πείσει αρκετούς ότι οι Aerosmith υπήρξαν μία από τις βαρύτερες μορφές του αμερικάνικου rock , αλλά και να επηρεάσει μεγάλες metal μορφές , όπως αυτή των Aerosmith ! Η διασκευή του Nobody's Fault , η οποία συμπεριλήφθηκε στο album The New Order του 1988 , φανερώνει την μεγάλη επιρροή των Aerosmith στον ήχο των Testament ( φωνητικά και κιθαριστικά ) αλλά και η ακρίβεια της διασκευής  δηλώνει επίσης τον σεβασμό που έχουν για τους rock προγόνους τους !
Disturbed - Land Of Confusion (Genesis , Invisible Touch , 1986) 
Οι Disturbed έχουν διεκδικήσει και κερδίσει επάξια το μέρος τους στην σχετικά σύγχρονη metal/ hard rock σκηνή , αποδεικνύοντας το ταλέντο τους , τόσο σε πρωτότυπο υλικό , όσο και σε διασκευές ! 
Πέτυχαν να μεταφέρουν το κλίμα του ήδη φορτισμένου τραγουδιού ( αρκετά βαρύ και για τους ίδιους τους Genesis και την pop-rock καριέρα τους ) και να το «ντύσουν» με τον ήχο τους  ,ενώ η ανατριχιαστική φωνή του David Draiman , αγριεύει το κλίμα ακόμα παραπάνω , σχεδόν κάνοντας το κομμάτι δικό τους , στο album "Ten Thousand Fists" του 2005 !


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου