Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

TIME MARCHES ON...

Η σχέση ζωής-θανάτου είναι ένας αέναος χορός από την απαρχή του σύμπαντος. Πολλοί φιλόσοφοι έχουν πει, πως ο θάνατος είναι αυτός που δίνει νόημα στην ίδια την ζωή και αυτό γιατί ο φόβος του θανάτου σε κάνει να εκτιμάς αυτά που πραγματικά έχουν σημασία στην ύπαρξη μας. Φυσικά τις περισσότερες φορές ο θάνατος επιφέρει πόνο, οδύνη, σύγχυση ακόμη και νεύρα, αγανάκτηση, αλλά όχι για αυτούς που αφήνουν το υλικό βασίλειο, αλλά για όσους μένουν πίσω να 'ξεχρεώνουν' τις οφειλές τους απέναντι στην ζωή, καλούμενοι να πορευτούν με το βάρος της απώλειας θεμελιωδών κομματιών της ζωής τους, να τους βαραίνει. Όταν κάποιος αγαπημένος χάνεται, ένα μαύρο κενό γεννιέται μέσα μας και είμαστε αναγκασμένοι να διαχειριστούμε πως θα προχωρήσουμε στην πορεία μας μέχρι το δικό μας τέλος. Στην πορεία ανακαλούμε στιγμές που ζήσαμε με όσους χάσαμε και έτσι τους κρατάμε όσο γίνεται ζωντανούς μέσα μας.  Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στην προσπάθεια μας να λυτρωθούμε, να βρούμε παρηγοριά.

Στην αγαπημένη μας μουσική η παρηγοριά που βρίσκουμε είναι η παρακαταθήκη, το έργο που μας άφησαν σπουδαίοι καλλιτέχνες το οποίο στην πλειονότητα των περιπτώσεων φαντάζει ως αξεπέραστο, μοναδικό, εξαιρετικά σπουδαίο. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν ο μουσικός που μας άφησε ήταν 70-80 χρόνων ή αν έζησε 'πολλά' είτε 'λίγα'. Η απώλεια του εξακολουθεί να έχει την αίσθηση πως μας άφησε 'πολύ νωρίς'. Παρακάτω θα θυμηθούμε μαζί, κάποιους από τους πιο ξεχωριστούς μουσικούς που χάσαμε από αυτόν τον κόσμο αλλά πάντα θα μνημονεύουμε για όσα μας έκαναν να βιώσουμε μέσα από την μουσική τους, το ταλέντο τους, το επίπεδο τους ως άνθρωποι.

CHUCK SCHULDINER 13/5/1967-13/12/2001

O Charles Michael "ChuckSchuldiner ήταν τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης της σπουδαιότερης κατά πολλούς μπάντας "DEATH". O Chuck μας χάρισε σπουδαίους δίσκους κυρίως με τους "DEATH" αλλά και με την περισσότερο μελωδική εκδοχή τους, τους "CONTROL DENIED" που ίδρυσε το 1996. H μουσική παιδεία του του επέτρεψε να κινηθεί όλο και περισσότερο σε αρκετά progressive μονοπάτια, μετά από κάθε κυκλοφορία του συγκροτήματος του. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Αμερικανού μουσικού ωστόσο ήταν το όραμα του. Η μουσική που έγραφε ήταν εξαιρετικά προηγμένη και μοναδική έως τότε. Οι συνθέσεις των DEATH τόσο ως σύλληψη αλλά και ως τεχνικό επίπεδο θεωρούνται ως σήμερα κάτι ανεπανάληπτο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στους DEATH έχουν υπάρξει μερικοί από τους σπουδαιότερους τεχνικά μουσικούς της metal σκηνής. Ο Τύπος είχε δώσει στον Chuck το προσωνύμιο "Νονός του Death Metal", με τον ίδιο να αποστασιοποιείται από τον όρο αυτό και να ανταπαντά πως το μόνο Death για αυτόν είναι η μπάντα του. Πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο σε ηλικία μόλις 34 ετών, έχοντας να προσφέρει σίγουρα πάρα πολλά περισσότερα στην μουσική.



DIMEBAG 20/8/1966-8/12/2004

Darrell Lance Abbott ήταν γνωστός από τις συνθέσεις του σε μια από τις σημαντικότερες metal μπάντες στην ιστορία της μουσικής, τους PANTERA. Ο Dimebag όπως του άρεσε να τον φωνάζουν ήταν ένας εξαιρετικός κιθαρίστας με τρομερή μουσική κατάρτιση και άποψη για το όργανο του, κάνοντας πράγματα που κανείς δεν είχε φανταστεί έως τότε. Ένα άλλο σπουδαίο χαρακτηριστικό του αξέχαστου κιθαρίστα όμως ήταν και ο χαρακτήρας του. Πάντα είχε την διάθεση για χιούμορ και όλοι περνούσαν καλά γύρω του, ακόμη και αν ήταν θύματα των σκηνικών που δημιουργούσε για να προκαλέσει άφθονο γέλιο στους υπόλοιπους. Ο Dimebag ήταν πολύ αγαπητός και δεν είχε ποτέ κάτι κακό να πει για κανέναν ενώ πάντα βοηθούσε όσους μπορούσε με οποιονδήποτε τρόπο ήταν εφικτός. Μουσικά, οι PANTERA ξεκίνησαν ως hair metal μπάντα σύντομα όμως με την προσθήκη του Philip Anselmo έγιναν παγκοσμίως αναγνωρίσιμοι και ένα από τα μεγαλύτερα "ονόματα" του χώρου. Μετά την διάλυση τους, ο Dimebag και ο επίσης αδικοχαμένος αδερφός του Vinnie Paul, δημιούργησαν τους DAMAGEPLAN με διάθεση για διαφορετικό ήχο, κρατώντας έτσι αποστάσεις από την πρότερη μουσική ιστορία τους. Ο "Dime" έχασε την ζωή του ενώ βρισκόταν στην σκηνή από σχιζοφρενή δολοφόνο που άνοιξε πυρ κατά των DAMAGEPLAN, γιατί θεωρούσε τα αδέρφια Abbott υπεύθυνα για την διάλυση των PANTERA.


WARREL DANE 3/7/1961-13/12/2017

Ο Warrel George Baker ήταν μια σπάνια περίπτωση τραγουδιστή. Ξεκίνησε την καριέρα του από τους SERPENT'S KNIGHT και έγινε γνωστός στην επόμενη μπάντα που συμμετείχε, τους SANCTUARY. Φυσικά στο πάνθεον της μουσικής ιστορίας καταγράφηκε με τους τρομερούς NEVERMORE, οι δισκογραφικές δουλειές των οποίων ήταν η μια καλύτερη από την άλλη κατά γενική ομολογία. Αυτό που έκανε τον Warrel τόσο σπουδαίο θα μπορούσε να ήταν μόνο το απίστευτο εύρος φωνητικών ικανοτήτων που είχε ή η μοναδική χροιά του, αλλά ήταν πολλά παραπάνω από αυτά. Ο Warrel πέρα από την σκηνική του παρουσία και την τρομερή φωνή του, έγραφε στίχους για θέματα που η συντριπτική πλειοψηφία στιχουργών δεν τολμάνε να καταπιαστούν. Η πολιτικοποιημένη συνείδηση του, το συγγραφικό του ταλέντο, χάρισαν στους NEVERMORE σπουδαία τραγούδια τα οποία ποτέ δεν θα ξεχαστούν. Δυστυχώς το κενό του θα μείνει παντοτινά αναπλήρωτο.



DIO 10/7/1942-16/5/2010

O Ronnie James Dio δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και λόγια εντυπωσιασμού. Αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί την κορωνίδα των φωνητικών στην Heavy Metal μουσική. Σύσσωμος ο μουσικός κόσμος τον αναγνωρίζει ως τον κορυφαίο τραγουδιστή που έχει υπάρξει στην ιστορία του σκληρού ήχου και τα λόγια θαυμασμού προς το πρόσωπο του συρρέουν τόσο από σπουδαίες προσωπικότητες του metal χώρου, όσο και από άλλα είδη μουσικής. Ο Dio ήταν ένας ξεχωριστός τραγουδιστής και τραγουδοποιός με τεράστια ιστορία. Απέπνεε τον σεβασμό για την δουλειά του και τον χαρακτήρα του, που τόσο αγαπήθηκε ιδιαιτέρως από όσους είχαν την τύχη να ζήσουν μαζί του έστω και λίγες στιγμές. Χαρακτηριστικό της μοναδικής φωνής του ήταν η δύναμη και η τεχνική, που προσέδιδαν σε κάθε κομμάτι που ερμήνευε μια μαγεία απαράμιλλη. Μετρούσε 53 χρόνια καριέρας όταν πέθανε 68 χρονών από καρκίνο του στομάχου, αλλά οι θεοί ποτέ δεν πεθαίνουν. Έτσι δεν είναι;


LEMMY 24/12/1945-28/12/2015

O Ian Fraser Kilmister ή κατά κόσμον Lemmy ήταν το μεγαλύτερο και πιο 'αλήτικο' rock 'n roll είδωλο του metal ιδιώματος. Σήμα κατατεθέν του ήταν ο δυνατός, κιθαριστικός ήχος του μπάσου του, η θέση του μικροφώνου που βρισκόταν ψηλότερα από το στόμα του και φυσικά η αγάπη του για την ζωή στον δρόμο, τις γυναίκες, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ. Τα κομμάτια που έγραψε ο Lemmy με τους MOTORHEAD, δεν λείπουν από κανένα metal event σε club ή από κάποιο party και αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός της μουσικής του Lemmy: Να περνά ο κόσμος καλά με την heavy rock 'n roll μουσική του. Η μεγάλη ψυχή του Lemmy δεν περιοριζόταν στον κοινωνικό του κύκλο αλλά όλοι την έχουμε νιώσει στα σπουδαία τραγούδια των MOTORHEAD. Εγκατέλειψε τα εγκόσμια σε ηλικία 70 χρόνων παίζοντας Playstation. Ένας θρύλος έως το τέλος...


ANDRE MATOS 14/9/1971-8/6/2019

Ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα από τα σπουδαιότερα λαρύγγια που πέρασαν ποτέ στην ιστορία της heavy-power metal μουσικής. Δίσκοι όπως τα "Angel's Cry", "Holy Land" με τους Angra, το ανυπέρβλητο "Ritual" με τους Shaman, αλλά και κάθε του συμμετοχή μόνο ονειρική μπορείς να την χαρακτηρίσεις. Οι μουσικές του γνώσεις και ικανότητες, το ευφυές μυαλό του, το έξυπνο χιούμορ του, ο σεβασμός που έτρεφε απέναντι σε κάθε οπαδό και μουσικό έδειχνε το επίπεδο ανθρώπου και μουσικού μοναδικού. Δυστυχώς ο θάνατος του στις 8 Ιουνίου του 2019, σκόρπισε πόνο σε χιλιάδες οπαδούς και έβαλε τελεία σε ένα όνειρο που όλοι μας αναμέναμε, είτε με μία δυναμική επιστροφή της original σύνθεσης των Shaman ή με την επιστροφή του στους Angra, επιθυμία και όνειρο χιλιάδων οπαδών. Τα τρία solo άλμπουμ που κυκλοφόρησε αποτελούν εντυπωσιακό δείγμα γραφής του αστείρευτου ταλέντου του, για τους οπαδούς του ευρωπαϊκού power metal αλλά και για κάθε άνθρωπο που επιζητά την ποιότητα στην μουσική. Αξέχαστος και για πάντα στην καρδιά μας... 


CLIFF BURTON 10/2/1962-27/9/1986

O τραγικός θάνατος του σπουδαίου καλλιτέχνη Cliff Burton σκόρπισε θλίψη σε όλους όσους γνώριζαν την ύπαρξη του. Ένα παιδί στα πρώτα του μουσικά βήματα ακόμη, με σπουδαίο ήθος αλλά και τεχνικές ικανότητες, ένας μπασίστας που μνημονεύεται μέχρι σήμερα, ο Cliff εξακολουθεί να είναι σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά τον θάνατο του, ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς που πέρασαν από την metal μουσική. Οι επιρροές του έκαναν το ανήσυχο του πνεύμα να πειραματίζεται και να προσθέτει στην ορμή των METALLICA, κάτι διαφορετικό το οποίο καμία metal μπάντα στον πλανήτη δεν διέθετε. Ένα συστατικό που ακόμη και οι εναπομείναντες METALLICA δεν κατάφεραν έως σήμερα να εντοπίσουν. Ίσως και αυτός να είναι ένας λόγος που η μπάντα ποτέ δεν επιδίωξε να γράψει υλικό ανάλογο με αυτό που έπαιζε με τον Cliff Burton. Ήταν μόλις 24 ετών με πολλά όνειρα τα οποία ήδη είχε αρχίσει να πραγματοποιεί όταν πέθανε από τροχαίο ατύχημα με το λεωφορείο του συγκροτήματος. Ο θάνατος του μας θυμίζει για άλλη μια φορά πόσο άδικη είναι η ζωή που ζούμε.


CHRIS OLIVA 3/4/1963-17/10/1993

O Chris Oliva έχει γράψει την δική του ιστορία με τους SAVATAGE στην heavy metal σκηνή. Ένας βιρτουόζος κιθαρίστας με εξαιρετική αίσθηση και συγγραφικό ταλέντο, μας χάρισε μαζί με τον αδερφό του John metal ύμνους οι οποίοι ακούγονται στην διαπασών με πάθος από τον κόσμο που έχει την τύχη να γνωρίζει τους SAVATAGE. Δυστυχώς ένα τροχαίο ατύχημα στέρησε από την ανθρωπότητα έναν μουσικό που είχε πολλά ακόμη να προσφέρει, πολύ περισσότερα να βιώσει και όπως φάνηκε τοποθέτησε ένα εμπόδιο στην πορεία των SAVATAGE που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν. Ο Chris παραμένει ζωντανός από τις κυκλοφορίες της μπάντας του και εξακολουθεί να προκαλεί δέος. Αθάνατος!


RANDY RHOADES 6/12/1956-19/3/1982

Ο αξέχαστος κιθαρίστας Randy Rhoades είχε δυστυχώς σύντομη μουσική διαδρομή, πρόλαβε ωστόσο να δώσει τα διαπιστευτήρια του με τους Quiet Riot και τον Ozzy Osbourne. Η τεχνική του προκάλεσε αίσθηση και έγινε αντικείμενο μελέτης από μουσικούς ακόμη και εκτός του metal φάσματος. Είχε τρομακτική ενέργεια και ήταν ένας αεικίνητος μουσικός με ακόρεστη δίψα για μάθηση. Μάλιστα λέγεται πως ακόμη και όταν βρισκόταν σε περιοδείες με τον Ozzy μελετούσε με δασκάλους κλασσικής κιθάρας, όντας ένας αναγνωρισμένος και διακεκριμένος κιθαρίστας. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να μας δείξει ακόμη περισσότερο από το ταλέντο του, εξαιτίας ενός αεροπορικού ατυχήματος που μας τον στέρησε. Mέχρι σήμερα εξακολουθεί να τοποθετείται στις λίστες με τους κορυφαίους κιθαρίστες όλων των εποχών ανά τον κόσμο.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου