Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

  • 0 Σχόλια
  • Αναρτήθηκε από Χρήστος Καλέντζος

Πριν ξεκινήσουμε την παρουσίαση μας , θα ήθελα να απευθύνω στους αναγνώστες μας μία ερώτηση : Σε ποιους αρέσουν οι διασκευές ; Ακριβώς , σε όλους !!! Ας δούμε λοιπόν 5 τραγούδια της rock σκηνής , άλλα γνωστά , άλλα κρυφά διαμάντια , να δέχονται , ας μου επιτραπεί η έκφραση , ένα metal makeover !!!

Stone Sour feat Lzzy Hale - Gimme Shelter ( The Rolling Stones , Let It Bleed , 1969 )
Αν και δύσκολα θα χαρακτήριζες τους Stone Sour ένα metal συγκρότημα , τολμώ να πω πως ο Corey Taylor και η Lzzy Hale αποτελούν δύο από τις πιο metal προσωπικότητες του χώρου , με την φωνή τους και την live persona τους να αποτελούν τα πειστήρια ! Παρ 'όλα αυτά , δεν το παράκαναν κι έδωσαν στο Gimme Shelter μία μικρή "αγριάδα" , διατηρώντας την διασκευή αρκετά πιστή στην αυθεντική μορφή του . Πώς γίνεται άλλωστε να μην το κάνεις , όταν είναι τόσο μοναδικό αλλά και ριζοσπαστικό , από μόνο του ; Ας μην ξεχνάμε , το Metal δεν έχει να κάνει μόνο με την ένταση και την ταχύτητα , αλλά και με το πόσο "έξω από τα νερά σου " μπορείς να βρεθείς !
Mastodon - Stairway To Heaven  ( Led Zeppelin , Led Zeppelin IV , 1971 ) 
Μιλώντας για ριζοσπαστικά και μοναδικά τραγούδια , δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε αυτό το υπέροχο άσμα των τιτάνων Led Zeppelin , που καθόρισε την πορεία της rock και metal μουσικής και άλλαξε την ζωή όποιου το άκουσε , από την πρώτη κιόλας ακρόαση ! Ο τρόπος που οι Mastodon διαχειρίστηκαν ένα τόσο γνωστό κι απαιτητικό κομμάτι τους δικαίωσε γι' άλλη μία φορά , καθώς σεβάστηκαν την "δύναμη" του , αλλά δε δείλιασαν να βάλουν τις χαρακτηριστικές τους πινελιές ! Η διασκευή αυτή όμως δεν αποτελεί φόρο τιμής μόνο στο συγκρότημα , αλλά και σε ένα σημαντικό μέλος της οικογένειας των Mastodon , τον manager τους Nick John , ο οποίος απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2018 και , πέρα από την αδυναμία που είχε στους ίδιους και στους Gojira , αγαπούσε τους Led Zeppelin ! 
Anthrax - Carry On Wayward Son ( Kansas , Leftoverture , 1976 ) 
Αν και η μεγαλύτερη επιτυχία των Kansas υπήρξε το Dust In The Wind , το Carry On Wayward Son δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από αυτό , καθώς μουσικά ήταν ήδη σε άλλο επίπεδο , ενώ αποτέλεσε και παράδειγμα προς μίμηση για κάθε υποψήφιο rock ή metal μουσικό . Οι αξιαγάπητοι και πάντα φιλικά προσκείμενοι σε πειραματισμούς Anthrax έδωσαν την ταχύτητα και την εκρηκτικότητά τους σε ένα τραγούδι που εξ' αρχής είχε πιο hard rock στοιχεία , αλλά και τα δικά τους "αναγνωριστικά"  , όπως το μοναδικό κι ιδιαίτερο στυλ παιξίματος του drummer Charlie Benante αλλά και οι πιο thrash κιθάρες του ντουέτου Ian-Donnais ! Δεν θα έπρεπε βέβαια να περάσουν απαρατήρητες οι καλλιτεχνικές πινελιές στο εξώφυλλο της διασκευής , με τον ελαφρώς αλλαγμένο τίτλο , την ηλεκτρική κιθάρα και την εμφάνιση της διαχρονικής μασκότ του συγκροτήματος , τον NOT Man !
Pantera - Cat Scratch Fever ( Ted Nugent - Cat Scratch Fever , 1977 )
Ίσως από τις πιο μισητές ( ή και αγαπητές ) μουσικές φυσιογνωμίες , ο Ted Nugent μπορεί , λόγω των πολιτικών και κοινωνικών του πεποιθήσεων , να βρίσκεται στη μαύρη λίστα πολλών ακροατών , αλλά η επιρροή του στην εξέλιξη της αμερικανικής hard rock σκηνής είναι εξίσου σημαντική με εκείνη των Aerosmith και πολλών άλλων . Αποτέλεσε όμως έμπνευση και για τους καλλιτέχνες του σκληρού ήχου , με τους Pantera να πρωταγωνιστούν στο groove metal , όπου το heavy metal ενώνεται με το hard rock . Ένα μικρό δείγμα αποτελεί και η διασκευή αυτή , που μεταπηδά από το ένα στο άλλο είδος , με τα extreme φωνητικά του Anselmo να ταιριάζουν γάντι , ενώ ο Dimebag ξεχωρίζει πάντα με τον μοναδικό ήχο της κιθάρας του !
Iron Maiden - Communication Breakdown ( Led Zeppelin , Led Zeppelin I , 1969 ) 
Ίσως και η λιγότερο αναμενόμενη διασκευή , για την οποία ελάχιστοι θα γνώριζαν κι ελάχιστοι θα είχαν την δυνατότητα να την ακούσουν , καθώς αποτέλεσε μέρος του single Bring Your Daughter To The Slaughter το 1990 , αλλά συμπεριλήφθηκε επίσης και στο bonus disc που κυκλοφόρησε με την remaster έκδοση του No Prayer For The Dying , το 1995 ! Δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση το ότι μία μπάντα σαν τους Maiden θα είχε κι αυτή επιρροές από άλλους πρωτοπόρους καλλιτέχνες , όπως οι εξίσου τεράστιοι Led Zeppelin , αλλά κι ότι δε θα δίσταζε να αφήσει την χροιά της να εμπλουτίσει ένα τόσο δυνατό , για τα δεδομένα του 1969 , τραγούδι . Μόνο η φωνή του Dickinson , αλλά και ο χαρακτηριστικός τόνος των κιθαριστών Murray και Gers , μπορούν να γίνουν αναγνωρίσιμες από τις πρώτες νότες , ακόμα και σε αυτό το τραγούδι , που δεν αποτελεί δική τους σύνθεση !

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου