Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

  • 0 Σχόλια
  • Αναρτήθηκε από Χρήστος Καλέντζος

Πάει καιρός από την τελευταία φορά που μιλήσαμε για τους Hieronymus Dream, το ελληνικό neo-krautrock συγκρότημα που πρωτοτύπησε με την πρώτη studio κυκλοφορία της το 2020, ηχογραφώντας αναλογικά σε εξωτερικό χώρο, κάτω από τον ροδίτικο ουρανό και δίπλα από την μαγευτική θάλασσα του νησιού. Μετά από διάφορα singles που κυκλοφόρησε κατά την διάρκεια του lockdown της άνοιξης, η πρώτη ολοκληρωμένη studio κυκλοφορία τους είναι γεγονός και ακούει στο όνομα «Νόστος» (Nostos)!

Για άλλη μία φορά, οι Hieronymus Dream με εντυπωσιάζουν με το μεράκι και το πάθος για τη μουσική τους και κυρίως με την αντίληψής τους γύρω από ηχογράφηση και την αισθητική πίσω από το νέο δημιούργημά τους. Αυτή τη φορά δεν ηχογράφησαν σε εξωτερικό χώρο, όπως έγινε με το ντεμπούτο EP «Clairvoyant», αλλά μετέφεραν όλο τον εξοπλισμό για την ηχογράφηση, η οποία παραμένει αναλογική, σε ένα παλιό, παραδοσιακό σπίτι στην αρχαία πόλη της Λίνδου. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως όλος ο κόπος και η ταλαιπωρία του εγχειρήματος αυτού δικαιώνεται, όταν βρίσκονται κάτω από την ακρόπολη του οικισμού και έχουν την συντροφιά της ταραγμένης θάλασσας του νησιού, όπως και το ότι αυτή η θέα αποτέλεσε την έμπνευση ενός αξιόλογου δίσκου, ενός νέου μουσικού ταξιδιού.

Πίσω από την θεματική του instrumental δίσκου αυτού κρύβεται το δεύτερο έπος του Ομήρου, η Οδύσσεια. Ο Οδυσσέας χρειάστηκε να περάσει από μεγάλες δυσκολίες για να καταφέρει να ολοκληρώσει τον Νόστο του, να γυρίσει στην Ιθάκη, την πατρίδα του. Περνώντας από πολλά εμπόδια, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες και μέσω της μάχης με τους προσωπικούς μας δαίμονες μπορούμε να βρούμε το δρόμο για το σπίτι μας, το οποίο δεν έχει πάντα υλική υπόσταση. Έτσι έπραξαν λοιπόν και οι Hieronymus Dream, ταυτίζοντας τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο τους με το ταξίδι της επιστροφής!

Το "Nostos" αποτελείται από 6 instrumental συνθέσεις και έχει διάρκεια 41 λεπτά. Την ηχογράφηση και την παραγωγή ανέλαβε το ίδιο το συγκρότημα, ενώ το mixing ο Κ.Μ και το mastering ο Kostas Gionis. Επιπλέον, την αφήγηση σε μερικές από τις συνθέσεις ανέλαβε ο Alexander Häusser, στα γερμανικά! Τέλος, για τους λάτρες του βινυλίου-καλή ώρα- σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει ο δίσκος σε φυσική μορφή από την The Weird Beard Records

Συνθετικά, το συγκρότημα έχει πλέον κατασταλάξει και ξέρει πως να κάνει κάθε σύνθεσή του μοναδική αλλά και χαρακτηριστική. Σε όλες τις συνθέσεις βιώνουμε την χαρακτηριστική ψυχεδελική/space rock ατμόσφαιρα που μας ταξιδεύει στον χρόνο, αλλά παράλληλα έχει κάτι το διαφορετικό που δίνει ροή και δεν επιτρέπει στον δίσκο να χαρακτηριστεί μονότονο! Στο "Odysseus Raft" τα πλήκτρα και η κιθάρα με την ηχώ της βγαίνουν μπροστά και διηγούνται την ιστορία μας, με την τελευταία να υποχωρεί κάπως και να επιτρέπει στα πλήκτρα να πειραματιστούν περισσότερο, στη δεύτερη σύνθεση, "The Island Of Lotus Eaters"

Για μένα, με το "Circe's Secret" το album κάνει μία μικρή κοιλιά, αλλά το "Scylla And Charybdis" το διορθώνει αυτό, με τον φανταστικό αυτοσχεδιασμό των drums και τα ρυθμικά μοτίβα που συνεχώς εναλλάσσονται. Φτάνουμε λοιπόν στις τελευταίες συνθέσεις του δίσκου, που θεωρώ πως είναι οι καλύτερες και πιο δυναμικές. Προσπάθησα να διαλέξω μία, αλλά θα ήταν άδικο για την άλλη να χαρακτηριστεί ως δεύτερη, καθώς στα τελευταία 16 λεπτά ξεδιπλώνεται όλη η δημιουργικότητα των Hieronymus Dream. Το Uranometria οδηγείται από την ορμή των drums από το προηγούμενο κομμάτι, ενώ η ηλεκτρική κιθάρα δεσπόζει και ανεβάζει την ένταση ακόμα περισσότερο. Τέλος, ο επίλογος που ακούει στο όνομα Land Of Vraltar είναι ο πλέον κατάλληλος για να σημάνει το τέλος του ταξιδιού, με την μαγευτική μελωδία της κιθάρας, το groovατο μπάσο και τα εκπληκτικά πλήκτρα, που φτάνουν τον πειραματισμό σε άλλο επίπεδο με τους περίεργους ήχους και τον ρυθμό που κρατούν όσο η μελωδία προχωράει! 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου