Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

  • 1 Σχόλιο
  • Αναρτήθηκε από Χρήστος Καλέντζος


Cover art:Andrea Pozzy.
Μπορεί να βρισκόμαστε πλέον στο 2022, αλλά το σκοτεινό 2021 έχει ακόμα κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις να μας προσφέρει, όσον αφορά τις μουσικές κυκλοφορίες! Έχουμε να κάνουμε με έναν rock'n'roll δίσκο που, αν τον είχα ανακαλύψει νωρίτερα, σίγουρα θα βρισκόταν στη λίστα μου με τα κορυφαία albums του έτους και είμαι σίγουρος πως θα συμφωνήσετε μαζί μου!

Το "Just Like This!" είναι η πέμπτη στούντιο κυκλοφορία των rock'n'rollers Small Jackets, η οποία κυκλοφόρησε στις 17 Δεκεμβρίου από την Go Down Records. Σε σχέση με τον πρόγονό του "IV", που κυκλοφόρησε το 2013, ο νέος δίσκος κατεβάζει το τέμπο και την επιθετικότητα, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις speed metal και hard rock επιρροές. Μην ξεγελιέστε όμως, γιατί πίσω από τα blues riffs και τις funky ρυθμικές ενότητες υπάρχει η ένταση του επαναστατικού rock'n'roll των 60s-70s, σε μία πιο "αναθεωρημένη" έκδοση που ακούει στο όνομα "Just Like This!"

Από το άκρως χορευτικό "Midnight Town" μέχρι και την blues μπαλάντα "Celebrate", οι Small Jackets καταφέρνουν να συγκεντρώσουν μουσικά ιδιώματα που θεμελίωσαν οτιδήποτε ονομάζουμε heavy σήμερα και τα συνέδεσαν με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Η μουσική τους παλέτα είναι μεγάλη και δείχνει πόσο ταλέντο έχουν και πόσο αγαπούν τη μουσική που συνθέτουν, δημιουργώντας έναν δίσκο που αιχμαλωτίζει στο έπακρο την ενέργεια που βγάζει το συγκρότημα στις live εμφανίσεις του. Κάθε τραγούδι ξεχωρίζει και φαίνεται να λειτουργούν σαν χρονομηχανή που μας ταξιδεύει σε όλη την πορεία της πρώτης rock και funk σκηνής. Το "Midnight Town" ξεχωρίζει για τον κλασικό του rock'n'roll αυθορμητισμό-κατάλληλο κομμάτι για να ανοίξει ο δίσκος, ενώ στο "Getting Higher νιώθω δύο πασίγνωστα μουσικά στυλ να σμίγουν: την εκρηκτικότητα του Hendrix με την τεχνική και το συναίσθημα του Stevie Ray Vaughan!

Photo:@liapeligrosa

Το "Breakin' The Line", μετά το κατ' εμέ filler "Next Level" ανεβάζει τον πήχη από άποψη δυναμικής και σύνθεσης. Το hard rock αναμειγνύεται με metal στοιχεία και ίσως είναι η μοναδική σύνθεση που πλησιάζει τον προκάτοχο δίσκο. Θα ήταν όμως αδύνατο να λείπει από αυτόν τον δίσκο-αριστούργημα μία ψυχεδελική funky σύνθεση. Το "Funky Crunchy Woman" θα μπορούσε να είναι με μεγάλη ευκολία μία δημιουργία των Led Zeppelin. Το μπάσο που εξαιτίας του φανταστικού mix είναι παντού παρόν σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό ήχο των drums συνθέτουν μία ρυθμική ενότητα που σίγουρα οι Βρετανοί θρύλοι θα λάτρευαν. Είναι τα φωνητικά όμως και η κιθάρα ( με γρέζι και βρωμιά) που κλέβουν την παράσταση και βγαίνουν μπροστά για να φέρουν την σύνθεση στα μέτρα τους! Ας προχωρήσουμε όμως, γιατί είμαι ικανός να γράψω ολόκληρη έκθεση πάνω σε αυτό το τραγούδι...

Μιλώντας για πειραματικές συνθέσεις, έχουμε το "The Jail"... Σίγουρα είναι πολλές οι επιρροές, αλλά δε θα μπω στη διαδικασία να τις αναφέρω. Πέρα από την σύντομη αλλαγή σε jazz/blues ρυθμό που με ξάφνιασε, προφανώς ευχάριστα, έχουμε να κάνουμε με την πιο "ωμή" σύνθεση του δίσκου. Punk φωνητικά, surf rock κιθάρα η οποία, παρά την απλότητα της, αποτέλεσε το βασικό όπλο των κιθαριστών του punk των 70s, και νευρικά drums οδηγούν όλο το τραγούδι από την αρχή ως το τέλος, στρώνοντας τον δρόμο για το επόμενο κομμάτι... "Movin' On" μας λένε οι Small Jackets καθώς κοντεύουμε προς το τέλος του δίσκου, με την ομώνυμη σύνθεση να ακολουθεί την πετυχημένη συνταγή του classic rock hit: rock'n'roll πιάνο, πιασάρικο ρεφρέν και φοβερό σόλο!

Το επόμενο τραγούδι ίσως αποτελεί προειδοποίηση για όσους τολμούν να μπουν στο δρόμο του συγκροτήματος· και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το πουν αυτό με τη μουσική τους! Ούσα μία από τις καλύτερες συνθέσεις του δίσκου, το "Get Out Of My Way" βασίζεται σε ένα απλό αλλά πολύ καλό riff, που οδηγεί σε ένα ακόμα πιο πιασάρικο ρεφρέν και στο καλύτερο σόλο του δίσκου, ενώ τα drums απασφαλίζουν, καθώς η ένταση πρόκειται να πέσει στον επίλογο... Τι να πρωτοσχολιάσεις όμως για το "Celebrate"... έχει μία απίστευτη ατμόσφαιρα που σπάνια βλέπεις να καταφέρνουν σύγχρονοι καλλιτέχνες. Είναι μία μπαλάντα που ρίχνει όλη την ένταση του δίσκου και δείχνει πως οι ταλαντούχοι μουσικοί μας δεν ξέρουν μόνο να παίζουν γρήγορα, αλλά μπορούν να συνθέσουν μελωδικά κομμάτια γεμάτα συναίσθημα. 

Ακούσαμε έναν δίσκο ώριμων μουσικών, που δεν καταλαβαίνουν από όρια και περιορισμούς και δοκιμάζουν συνεχώς να διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες. Μένουν πιστοί στη βάση τους και τιμούν τη μουσική που αγαπούν με το να την εκτελούν με τον δικό τους τρόπο. Μπορεί να καταντώ γραφικός, αλλά ευτυχώς για άλλη μία φορά επιβεβαιώνομαι, η rock δεν πέθανε ποτέ!

Οι Small Jackets είναι:

Mark Oak-φωνητικά,μπάσο

Eddy Current-lead και ακουστικές κιθάρες, synthesizer, φωνητικά στο B2, δεύτερα φωνητικά

Danny Savanas-drums, κρουστά, δεύτερα φωνητικά

Phil Baychans-lead κιθάρα, δεύτερα φωνητικά

Στον δίσκοι συμμετείχαν:

Daniele Orlandi-πλήκτρα, πιάνο

Mary Double J-φωνητικά στο "Funky Crunchy Woman".

Andrea Garavelli-κρουστά στο "Funky Crunchy Woman"

Marco Benny Pretolani-σαξόφωνο στο "The Jail"

Παραγωγή:Small Jackets.
Ηχογράφηση και παραγωγή:Matt στα Deposito Zero Studios.
Mastering:Giovanni Versari στα La Maestà.

1 σχόλιο: