Κυριακή 5 Ιουνίου 2022


Οι New Horizon είναι μία heavy power metal μπάντα από τη Σουηδία που σχηματίστηκε το 2020

από το μέλος των H.E.A.T Jona Tee (μπάσο, κιθάρες, πλήκτρα) και το πρώην μέλος των H.E.A.T, Erik Grönwall (Skid Row) στα φωνητικά. Στις 11 Μαρτίου συστήθηκαν δισκογραφικά στο μεταλλικό κοινό με την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους με τίτλο "Gate of the Gods" από την Frontiers Records. Στο άλμπουμ συμμετέχουν επίσης ο Robban Bäck στα ντραμς και αρκετοί ακόμα κιθαρίστες σαν guests.




Ξεκινώντας με το εξώφυλλο, το logo του συγκροτήματος είναι πολύ ωραίο αλλά το περιεχόμενο της εικόνας είναι συγκεχυμένο: Είναι πολύ γεμάτο με ετερόκλητα στοιχεία και με χρώματα που δεν ταιριάζουν στην ατμόσφαιρα του δίσκου και γενικά φαίνεται πολύ πρόχειρα φτιαγμένο και στερείται δημιουργικότητας.  Σχετικά με τις συνθέσεις, χωρίς να διεκδικούν Όσκαρ πρωτοτυπίας, είναι εξαιρετικά προσεγμένες και εμπνευσμένες, με την έννοια ότι, κατά τη ροή τους σε πολλά σημεία το κομμάτι χάνει την "προβλεψιμότητα του" με αποτέλεσμα ο ακροατής να μην ακούει αυτό που ίσως θα περίμενε από ένα power metal κομμάτι, αλλά υπάρχουν εναλλαγές κυρίως στις μελωδίες αλλά και τους ρυθμούς που θα τον εκπλήξουν ευχάριστα. Τα όμορφα μελωδικά ρεφρέν, σε συνδυασμό με τα δυνατά και ποικίλα φωνητικά ηχοχρώματα του Grönwall, ενισχύουν την power ατμόσφαιρα του δίσκου, ενώ τα σόλο στις κιθάρες και τα πλήκτρα, άριστα εναλλασσόμενα μεταξύ τους, είναι άρτια εκτελεσμένα, προσθέτοντας την τελική πινελιά που ολοκληρώνει έναν εξαιρετικό και πλήρες δίσκο. Οι αναφορές στους Stratovarius,τους Hammerfall τους Judas Priest και τον Dio και εμφανείς και καλοδεχούμενες είναι. Σε γενικές γραμμές το άλμπουμ είναι άριστα δουλεμένο και πάρα πολύ μελωδικό, ταξιδεύοντας τον ακροατή πολλά χρόνια πίσω, στην περίοδο της ακμής του ιδιώματος. Στα μελανά σημεία του ντεμπούτου των New Horizon (και είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουν πολύ στη συνέχεια οι Σουηδοί) είναι η παραγωγή του δίσκου. Αρκετά θορυβώδης, με τα όργανα να μην ακούγονται τόσο καθαρά όσο πρέπει και οι επιδόσεις των μουσικών να είναι θολές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο δίσκος να "χάνει" και σε μελωδία και σε ατμόσφαιρα και γενικά το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι αυτό που " δικαιούνται" να κοινωνήσουν οι δημιουργοί στον ακροατή. Φυσικά μετά από αρκετές ακροάσεις το αυτί τελικά θα... συνηθίσει, γεγονός όμως άδικο για έναν τόσο υψηλής συνθετικής αξίας και μουσικής ποιότητας δίσκο.

     Η εισαγωγή του δίσκου είναι το "A New Horizon", ένα μικρής διάρκειας ορχηστρικό κομμάτι με πολύ όμορφα πλήκτρα ενώ τη σκυτάλη παίρνει το ταχύ, καταιγιστικό και επικό "We Unite" με το φοβερό ρεφρέν και κιθάρες που θυμίζουν έντονα το ένδοξο παρελθόν του Malmsteen. Ακολουθεί το δυνατό "Stronger than Steel" και το "Cry for Freedom" επηρεασμένο από τους Stratovarius της μετά Visions εποχής. Το ξεκίνημα αλλά και το ρεφρέν του "Call the Underground" με τα folk του στοιχεία, φέρνει στο μυαλό τους Nightwish και μετά αλλάζει τελείως ρυθμό επαναφέροντας το κομμάτι στο κλασικό μελωδικό power metal μονοπάτι. Το "Stardust", γρήγορο, μελωδικό και δυνατό αλλά και με το ατμοσφαιρικό μέρος με το πιάνο και το καταπληκτικό του σόλο, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα σκανδιναβικού power metal ύμνου. Το "Event Horizon" ένα κράμα Nightwish και Sabaton είναι από τις αδύναμες στιγμές του δίσκου (αν μπορεί να θεωρηθεί ότι μια τόσο καλή δουλειά έχει τέτοιες) και θα ξεχαστεί γρήγορα. Το "The End of All" με πολλά AOR αλλά και επικά στοιχεία, θα φέρει στο μυαλό τους Priest και τον θρυλικό Dio. Όσοι αγαπήσαμε το Episode των Stratovarius, σίγουρα το "Fearless" θα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια στο δίσκο. Το άλμπουμ ολοκληρώνεται με το ομότιτλο "Gate of the Gods" με την υπέροχη ανατολίτικη μουσική του, που είναι και το μεγαλύτερο σε διάρκεια που άλμπουμ.


      Εν κατακλείδι, η πρώτη απόπειρα των Σουηδών μόνο απαρατήρητη δεν θα περάσει, το αντίθετο. Ο ακροατής θα ικανοποιηθεί, αλλά θα παραμείνει παραπονεμένος από τη μέτρια παραγωγή. Αν αυτός ο δίσκος είχε την καθαρή και κρυστάλλινη παραγωγή που έχουν άλλοι πολύ κατώτεροι του, τότε θα μιλούσαμε ίσως για την καλύτερη power metal κυκλοφορία της χρονιάς μέχρι στιγμής. Αυτή βέβαια είναι μία προσωπική άποψη του γράφοντος, οπότε προτρέπουμε τον αναγνώστη να ακούσει οπωσδήποτε το συγκεκριμένο δίσκο και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. 



official site
facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου