Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

  • 0 Σχόλια
  • Αναρτήθηκε από Χρήστος Καλέντζος


Οι Ολλανδοί progressive metallers ENMA ίσως είναι ένα όνομα που πολλοί από εμάς ακούμε για πρώτη φορά, δεδομένου ότι στο δυναμικό τους έχουν δύο singles από τον επερχόμενο τους δίσκο. Αλλά, διαβάζοντας περισσότερα γι' αυτούς, συνειδητοποίησα πως ούτε τυχαίοι είναι, ούτε είναι αυτή η τελευταία φορά που θα μας απασχολήσουν με την εξαιρετική μουσική τους. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή! 
Με έδρα το Tillburg της Ολλανδίας, οι ENMA είναι έργο του κιθαρίστα και συνθέτη Tom Adams ( New Dominion) , το οποίο συμπληρώνεται από τον κιθαρίστα Wessel Speelman (Godless Monarchy), τον μπασίστα Yoeri van Helvoirt (Forcefeed) και τον τραγουδιστή Alex Schenkels (Yama). Όσον αφορά την ηχογράφηση του ντεμπούτου τους δίσκου "Apathy Awakened", τα καθήκοντα του drummer ανέλαβε ο Yuma van Eekelen (Exivious, Our Oceans, The New Dominion, Pestilence). Το ταλέντο τους αναγνώρισε πολύ γρήγορα η κοινότητα του Tillburg, καθώς το 2021 τους βράβευσε με την υποτροφία "Makersfonds" ως πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες! Είναι λοιπόν ώρα και για μας να δούμε γιατί κέρδισαν αυτή την υποτροφία!
Έχοντας δώσει στη δημοσιότητα δύο μόνο singles από το ντεμπούτο δίσκο τους, που θα κυκλοφορήσει στις 28 Οκτωβρίου από την Electric Spark Records, καταλαβαίνουμε την ιδιαίτερη μίξη progressive metal και grunge στοιχειών με τον αγαπημένο σε όλη την metal κοινότητα λυρικό πεσιμισμό. Οι επιρροές τους από την δεκαετία των 90s είναι φανερή, με το ομότιτλο single να αποδεικνύει τα λεγόμενά μου.
 Ξεκινώντας απευθείας με μία φρικιαστική αποκρουστική μελωδία, οι ENMA συνθέτουν ένα ατμοσφαιρικό κουπλέ που μας θυμίζει αρκετά ήχους των Tool, ενώ τα βαριά κιθαριστικά riffs εναλλάσσονται συνεχώς, πάντα σε περίεργα ρυθμικά μετρήματα. Το μπάσο ακούγεται φανταστικά στο mix κι έτσι έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε μερικές φοβερές μπασογραμμές, ενώ τα solos, αν και δεν είναι γρήγορα, μόνο και μόνο που γίνονται σε progressive ρυθμούς, είναι άξια θαυμασμού και δεν κοιτούν να ξεχωρίσουν, αλλά να συμπληρώνουν κατάλληλα την σύνθεση. Οι δυναμικές των drums χτίζουν εξαιρετικά την ατμόσφαιρα στην οποία στήνονται οι αμέτρητες και περίπλοκες μελωδίες των εγχόρδων, ενώ τα εύηχα φωνητικά είναι τα πλέον κατάλληλα για να απαγγείλουν τον πόνο και την αβεβαιότητα των στίχων. 
Ίσως τελικά, η κοινότητα του Tillburg να είχε δίκιο στο ότι οι ENMA είναι πολλά υποσχόμενοι καλλιτέχνες. Αλλά, μέχρι την κυκλοφορία του δίσκου, θεωρώ πως θα έχουμε κι άλλες αφορμές για να σχολιάσουμε την δουλειά των Ολλανδών progressive metallers...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου