Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022



Οι Έλληνες symphonic metallers, Fortis Ventus πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους EP, επανέρχονται με την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά και ο τίτλος αυτής ''Vertalia''.


Δεν το κρύβω πως η συγκεκριμένη μουσική σκηνή και αναφέρομαι στο συμφωνικό metal με γυναικεία φωνητικά, είναι μία πολύ ''δύσκολη'' υπόθεση και θα μου επιτρέψετε να δικαιολογήσω το σκεπτικό μου. Έχοντας ακούσει άπειρα συγκροτήματα με γυναικεία φωνητικά και έχοντας αδυναμία σε πολλά από αυτά, συνήθως το ''παιχνίδι'' χάνεται πρώτον στα φωνητικά και δεύτερον στην σύνθεση. Αν προτιμάται ή διαφωνείτε σε κάτι, μπορείτε να βάλετε και τα δύο στην πρώτη θέση και πάλι θα συμφωνήσουμε.


Εδώ οι Fortis Ventus ευτυχώς κερδίζουν και εντυπωσιάζουν θετικά και στα δύο. Διότι πρώτον τα φωνητικά, η χροιά της Nancy Mos είναι πανέμορφη και ξεχωρίζει. Μία εξωτική δουλεμένη φωνή που εντυπωσιάζει και κλέβει την παράσταση σε κάθε μορφή της και ηχόχρωμα. Όλα αυτά όμως δεν θα είχαν καμία σημασία αν η μουσική δεν μίλαγε μέσα μας και εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο επίσης σημαντικό παράγοντα.


Το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ αποτελείται από δώδεκα συνθέσεις όπου αγγίζουν τη μία ώρα. Ηχητικά το άλμπουμ έχει περισσότερο την αίσθηση ενός sci-fi soundtrack συνοδεύοντας, στο δικό μου μυαλό, ένα ταξίδι στο απέραντο σκοτεινό σύμπαν και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις μεταλλικές συμφωνικές εκρήξεις του συγκροτήματος. Για να σας βοηθήσω, συνδυάστε τους Ολλανδούς Epica και τους Within Temptation του ''Silent Force'' με το ''Once'' των Nightwish αλλά σε πιο προοδευτικούς δρόμους. 



Δεν το κρύβω πως για πρώτο άλμπουμ με εντυπωσίασε και η ατμόσφαιρα που υπάρχει μέσα σε αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα. Οι συνθέσεις είναι δουλεμένες με εντυπωσιακές μελωδικές γραμμές, ακούστε συνθέσεις όπως τα ''Gothecia'' και ''Unveiling Path'' και θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ. Τέτοιες συνθέσεις δεν τις ακούς συχνά σε πρώτη δουλειά!


Η παραγωγή είναι πάρα πολύ καλή και βοηθάει στο τελικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε τα πάντα να ακούγονται πεντακάθαρα. Στο πρώτο τραγούδι που ανοίγει το άλμπουμ, ''Between Love and War'', συμμετέχει στα φωνητικά ο Dee Theodorou των Illusory, ενώ συνθέσεις όπως το ''Reflections of Myself'' θα ζήλευαν πολλά συγκροτήματα του συγκεκριμένου ιδιώματος και παράκληση προς το συγκρότημα... ΚΑΝΤΕ ΤΟ OFFICIAL VIDEO!!!


Πιστεύω πως έχουν ακόμα πολλά να μας προφέρουν οι Fortis Ventus και αν συνεχίσουν με αυτή την ποιοτική συνθετική γραφή, έχουμε πολλά ακόμα αστρικά ταξίδια να κάνουμε!



 

Fortis Ventus facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου