Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

 



''Κλασικό'' Μουσικό Σαν Σήμερα

22 Μαρτίου 1982


Οι Βρετανοί Iron Maiden κυκλοφορούν το 3ο album με τον τίτλο ''The Number Of The Beast'' και γίνονται το ''next best thing'' στo Heavy Metal! Είναι ο πρώτος δίσκος με τον νέο τραγουδιστή Bruce Dickinson που αντικατέστησε τον Paul Di Anno πίσω από το μικρόφωνο.
Η υποδοχή του Bruce υπήρξε ''καθολική'', αλλά υπήρχαν (και υπάρχουν) οπαδοί του συγκροτήματος που δεν τον αποδέχθηκαν ποτέ! Μάλιστα του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι ''air raid siren'' δηλαδή παρομοίαζαν την φωνή του με σειρήνα αεροπορικού βομβαρδισμού! Στις σημειώσεις του album ''Powerslave'' του 1984, ο Bruce αναφέρεται ως Bruce ''Air Raid Siren'' Dickinson!
Ο βασικός συνθέτης και μπασίστας Steve Harris ήθελε και είχε την ικανότητα να γράψει πιο πολύπλοκα μουσικά θέματα. O λόγος που δεν το είχε κάνει, σε μεγαλύτερο βαθμό, μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν οι περιορισμένες φωνητικές δυνατότητες του Paul Di Anno.
'Όταν ο Bruce Dickinson έγινε μέλος του συγκροτήματος, οι συνθετικές δυνατότητες αυξήθηκαν σημαντικά'' είχε δηλώσει ο παραγωγός Martin Bitch που ήταν γνωστός από τις συνεργασίες του με τους Deep Purple, Rainbow και Black Sabbath.
Στην διαδικασία της σύνθεσης συμμετείχε ο κιθαρίστας Adrian Smith αλλά και ο ''νέος'' Bruce Dickinson που έβαλε την ''υπογραφή'' του σε τραγούδια όπως τα "Children Of The Damned", "The Prisoner" (προσκυνώ!) και "Run To The Hills".
Το συγκρότημα αφιέρωσε πολύ χρόνο στην δημιουργία του νέου album. Ήθελαν να ανέβουν επίπεδο και ήταν αποφασισμένοι γι' αυτό. Nέο υλικό δοκιμαζόταν στις πρόβες αλλά επίσης υπήρχαν τραγούδια που είχαν κάνει πρεμιέρα σε συναυλίες προς το τέλος της περιοδείας του ''Killers'' και το κοινό τα είχε υποδεχθεί με μεγάλο ενθουσιασμό!
Τα ρεπορτάζ του μουσικού τύπου της εποχής ανέφεραν ιστορίες ανεξήγητων φαινομένων που συνέβαιναν κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων στα Battery Studios, όπως τα φώτα που ανάβουν και σβήνουν από μόνα τους και ο εξοπλισμός χαλούσε κάτω από μυστήριες συνθήκες. . .
Αυτά τα περίεργα περιστατικά κορυφώθηκαν όταν ο Martin Birch ενεπλάκη σε αυτοκινητιστικό ατύχημα με ένα λεωφορείο που μετέφερε μια ομάδα μοναχών. . . O λογαριασμός επισκευής που δόθηκε στον ιερέα, υπαίτιο του ατυχήματος, ήταν για 666 λίρες!!! Wow, spooky!

TΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ:
Children Of The Damned
H πανέμορφη εισαγωγή θυμίζει λίγο το ''Simple Man'' των Lynyrd Skynyrd και επίσης δίνει έμπνευση, πολλά χρόνια αργότερα, στους Metallica να γράψουν την αρχή του ''The Unforgiven II''.
Από τις δυνατές στιγμές του δίσκου. Στο πρώτο μέρος ο ρυθμός είναι αργός και o ''φορτισμένος'' συναισθηματικά Βruce καταθέτει ψυχή! Στο δεύτερο μέρος ο ρυθμός ανεβαίνει και το κεφάλι ανεβοκατεβαίνει επίσης!!! Classic!
Στην τελευταία του ραδιοφωνική εκπομπή για το B.B.C Radio 6, κατά τη διάρκεια ενός φόρου τιμής στον αείμνηστο Ronnie James Dio, ο Bruce Dickinson ανέφερε ότι το ''Children Of The Damned'' εμπνεύστηκε από το "Children Of The Sea" των Black Sabbath.
The Prisoner
To αγαπημένο τραγούδι από τους Iron Maiden! Eμπνευσμένο από το ομώνυμο βρετανικό τηλεοπτικό show. Περιλαμβάνει διαλόγους από τη σειρά στην εισαγωγή του. Είναι ένα εξάλεπτο Heavy Metal έπος!
Ο μάνατζερ του συγκροτήματος, Rod Smallwood, επικοινώνησε με τον ηθοποιό Patrick McGoohan (''Escape from Alcatraz'', ''Braveheart'') για να ζητήσει την άδεια να χρησιμοποιήσει διαλόγους για το τραγούδι. Το συγκρότημα έφτιαξε ακόμη ένα τραγούδι βασισμένο στη σειρά, το "Back In The Village" από το ''Powerslave'' του 1984.
22 Αcacia Avenue
Είναι η ''συνέχεια'' του ''Charlotte The Harlott'' από το πρώτο ομώνυμο album του 1980.
H Charlotte είναι ιερόδουλη και το ''σπίτι'' της βρίσκεται στον αριθμό 22 της οδού Ακακίας.
Γράφτηκε αρχικά από τον Adrian Smith αρκετά χρόνια νωρίτερα, ενώ έπαιζε στο παλιό του συγκρότημα, Urchin.
Σύμφωνα με τον Smith, ο Steve Harris θυμήθηκε ότι άκουσε το τραγούδι σε μια συναυλία των Urchin και το τροποποίησε για να το χρησιμοποιήσει για τους Iron Maiden.

The Number Of The Beast
Το ομώνυμο και φυσικά κλασικό πασίγνωστο τραγούδι! Θεωρήθηκε από πολλές θρησκευτικές ομάδες στις (γ@μημένες) Η.Π.Α ως απόδειξη ότι οι Iron Maiden ήταν . . .σατανικό συγκρότημα!
''Κύριε των Δυνάμεων'', χαχαχαχααχα!!!
Στην πραγματικότητα ήταν εμπνευσμένο από έναν εφιάλτη που είχε ο Steve Harris που προκλήθηκε βλέποντας την ταινία ''Damien: Omen II''.
Το κομμάτι ανοίγει με μια προφορική εισαγωγή από το Βιβλίο της Αποκάλυψης, που διαβάζεται από τον ηθοποιό Barry Clayton. Σύμφωνα με τον Dickinson, το συγκρότημα προσέγγισε αρχικά τον Vincent Price για να ηχογραφήσει το απόσπασμα, αλλά oι 25.000 λίρες που ζήτησε ως αμοιβή ο ηθοποιός θεωρήθηκε υπερβολικό ποσό.
Run To The Hills
Aκόμη ένα κλασικό! Ήταν το πρώτο Top-10 single του συγκροτήματος. Oι στίχοι του μιλούν για την αποίκηση της Αμερικής από τους Ευρωπαίους και τις μάχες που έδωσαν με τους αυτόχθονες Αμερικανούς.
Hallowed Be Thy Name
Ο δίσκος κλείνει με ένα από τα καλύτερα τραγούδια στη δισκογραφία του συγκροτήματος και της Μουσικής μας, γενικότερα! Οι στίχοι αναφέρονται στις τελευταίες σκέψεις ενός φυλακισμένου πριν την εκτέλεση της θανατικής του ποινής.
Η ερμηνεία του Bruce απλά καθηλώνει. . . Ειλικρινά νομίζεις πως βρίσκεσαι εσύ στο άθλιο κελί και περιμένεις να σε οδηγήσουν στην κρεμάλα. . .FUUUUUCK!!! Η Μουσική είναι γεμάτη μελωδία και δύναμη. Κιθάρες, μπάσο και drums σε πλήρη αρμονία!
Πόσες φορές έγραψα την λέξη ''κλασικό; Ε, πάρτε το για ακόμη μια φορά! Ύμνος που δείχνει τι εστί Heavy Metal!!!

ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ:
Σχεδιάστηκε από τον Derrek Riggs, όπως και όλα τα εξώφυλλα του συγκροτήματος στα '80s.
Ο ''Eddie'', η μασκότ του συγκροτήματος, ''χειραγωγεί'' τον ''Βεελζεβούλη'' [που έχει την κλασική (χαχαχαχα!) κόκκινη μορφή με τα κέρατα, την . . .τρίαινα, σαν άλλος . . .''Ποσειδώνας'' και στο πρόσωπο μοιάζει επίτηδες στον Salvador Dali], σαν σε κουκλοθέατρο, ο οποίος με τη σειρά του ''χειραγωγεί έναν μακρυμάλλη! Αποτέλεσε λόγο για σφοδρή κριτική κατά του συγκροτήματος, στις (γ@μημένες) Η.Π.Α. Ο Derrek Riggs είχε δηλώσει πως εμπνεύστηκε το σχέδιο αυτό από το comic Doctor Strange, ενώ το background με τις φωτιές της κόλασης προερχόταν από μεσαιωνικές Χριστιανικές εικόνες.
Το σχέδιο δημιουργήθηκε αρχικά για το τραγούδι "Purgatory", αλλά ο manager Rod Smallwood θεώρησε, με την σύμφωνη γνώμη του συγκροτήματος, πως ταίριαζε στο The Number Of The Beast.
H επιτυχία του δίσκου ήταν τεράστια. Καθόλου παράξενο.
Ένα από τα σπουδαιότερα albums του Heavy Metal σύμπαντος!
''You 'll be afraid when I call out your name. . !''

Επιμέλεια: Κωστής Μπαρχαμπάς




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου