Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

       Τέσσερα χρόνια μετά το πολύ καλό "From Darkness to Light" (2019), την Παρασκευή 17 Μαρτίου οι Narnia κυκλοφόρησαν το ένατο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο "Ghost Town". Η αρχή έγινε με τα δύο singles που κυκλοφόρησαν ως προπομπός του νέου δίσκου, το "Rebel" (ένα κλασσικό Narnia τραγούδι που δεν ενθουσίασε αλλά έδωσε το στίγμα) και το πάρα πολύ καλό "Hold On", που μας θύμισε μουσικά και συνθετικά τα πρώτα βήματα του συγκροτήματος. Για όσους δεν έχουν την παραμικρή επαφή, οι Narnia ιδρύθηκαν το 1996 στη Σουηδία από τον βιρτουόζο με κλασική μουσική παιδεία κιθαρίστα Carl Johan Grimmark και τον τραγουδιστή Christian Rivel-Liljegren. Με σταθερό εδώ και χρόνια line-up που συμπεριλαμβάνει τον εξαιρετικό Andreas Johansson (Avatarium, Rob Rock, Royal Hunt) στα ντράμς όπως επίσης και τους Martin Härenstam (πλήκτρα) και Jonatan Samuelsson στο μπάσο,  συμπληρώνεται ένα καλοδουλεμένο, ομοιογενές και συμπαγές μουσικό σύνολο. Αν εξαιρέσουμε την μέτρια στιγμή "Course of a Generation" (2009) με τη συμμετοχή στα φωνητικά του κατά τα άλλα συμπαθή Germán Pascual (καθώς ο Rivel έχει αποχωρήσει προσωρινά για προσωπικούς λόγους γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διάλυση της μπάντας λίγο αργότερα και την επανένωσή της 4 χρόνια μετά), δισκογραφικά οι Narnia έχουν κυκλοφορήσει εξαίρετα άλμπουμ, τονίζοντας και σε καθένα από αυτά ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος (ανάλογα με τις εκάστοτε μουσικές επιρροές αλλά και την ψυχολογία των μελών του συγκροτήματος) αλλά πάντα με το αναγνωρίσιμο στυλ τους. Τα παραπάνω, έχουν κατατάξει τους Narnia στις πλέον δημοφιλείς και "υπολογίσιμες" δυνάμεις του χώρου καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα support τους στον μέγιστο Dio, στους Stratovarius κ.α.

       Σε ότι αφορά τον δίσκο, το γεμάτο χρώματα αλλά μάλλον αδιάφορο και ανέπνευστο εξώφυλλο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μας εκπλήσσει, καθώς το συγκρότημα δεν φημίζεται (εκ του αποτελέσματος πάντα και μέχρι στιγμής) για την αισθητική του σε αυτό τον τομέα. Μουσικά όμως, η μπάντα συνεχίζει να προοδεύει και να μας εκπλήσσει. Οι πρώιμοι Narnia συνάντησαν τους Europe, οι μετέπειτα τον Malmsteen και στη συνέχεια της μουσικής τους εξέλιξης πρόσθεσαν κι άλλα στοιχεία στις επιρροές τους. Για ακόμα μια φορά ακολουθείται και εδώ η γνωστή μουσική συνταγή: Μελωδικό power metal συνδυασμένο με heavy, rock και AOR των 90's, εμπλουτισμένο με progressive και neoclassical στοιχεία. Οι συνθέσεις ξεχειλίζουν από μελωδικότητα, με τους ρυθμούς να εναλλάσσονται από αργούς σε πιο γρήγορους, ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Σουηδών. Τα όμορφα ρεφρέν, η μοναδική ατμόσφαιρα που ανεβάζει τη διάθεση, τα εξαιρετικά πλήκτρα, καθώς και τα καταπληκτικά κιθαριστικά σολαρίσματα από τον μετρ του είδους Carl Johan Grimmark, που με μία μικρή δόση υπερβολής θα ζήλευε και ο ίδιος ο Malmsteen, κυριαρχούν κάνοντας τη διαφορά. Η υπέροχη φωνή του Christian Rivel-Liljegren η οποία έχει εξελιχθεί και όσο περνάει ο χρόνος ωριμάζει με τον πιο όμορφο τρόπο, συμπληρώνει το μουσικό αποτέλεσμα. Στιχουργικά η νέα δουλειά των Narnia δεν ξεφεύγει από τις νόρμες που έχουν οριοθετηθεί από την ίδρυσή τους. Είναι προφανές και από τους τίτλους των τραγουδιών, ότι έχουμε να κάνουμε με μία "Christian metal" (ή αλλιώς "White metal") μπάντα που άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάνεις με τον συγκεκριμένο προσανατολισμό, δεν μπορεί παρά να αναγνωρήσει πως το συγκρότημα τιμά και με το παραπάνω τη συγκεκριμένη αποστολή. Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποιες συνθέσεις, εκτός από το ομώνυμο και το "Hold On", αυτές θα ήταν σίγουρα το "Thief" με τις όμορφες μουσικές εναλλαγές, το "Descension", το λυρικό "Out of the Silence" και το Malmsteen-ίζον "Wake Up Call" με το neoclassical ύφος που είχαμε πολύ καιρό να ακούσουμε. Τα "Alive" και "Modern Day Pharisees" δεν παρουσιάζουν κάτι το ιδιαίτερο και δεν προσδίδουν κάτι καινούργιο. 

      Το "Ghost Town" είναι μία ακόμα αξιοπρεπής και αξιόλογη προσπάθεια, που συνεχίζει μουσικά από κει που τελείωσε ο προηγούμενος δίσκος. Είναι ένα άλμπουμ που δεν είναι αποτέλεσμα ενός συμβολαίου με μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία (καθώς η συγκεκριμένη κυκλοφορία είναι ανεξάρτητη), αλλά για να κοινωνήσει με τον πιο ιδανικό τρόπο, το μήνυμα των Narnia στους οπαδούς: Είμαστε εδώ και παίζουμε όμορφη μελωδική heavy power metal μουσική, γράφοντας και τραγουδώντας στίχους αποκλειστικά και μόνο για Εκείνον.


Line up 
 
Carl Johan Grimmark Guitars, Bass, Keyboards, Programming 
Christian Rivel-Liljegren Vocals
Andreas Johansson Drums 
Martin Härenstam Keyboards
Jonatan Samuelsson Bass 

TRACK LIST:

1.Rebel  
2.Thief  
3.Hold On  
4.Glory Daze  
5.Descension  
6.Ghost Town  
7.Alive  
8.Modern Day Pharisees  
9.Out of the Silence  
10.Wake Up Call
 


DISCOGRAPHY

1997 Awakening
1998 Long Live the King  
2000 Desert Land
2003 The Great Fall  
2006 Enter the Gate
2009 Course of a Generation
2016 Narnia 
2019 From Darkness to Light 
2023 Ghost Town

official web page


facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου