Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Επικό Μουσικό Σαν Σήμερα

29 Ιουνίου 1991

Οι Σουηδοί Bathory, (o Tomas ''Quorthorn'' Forsberg δηλαδή), κυκλοφορούν το 6ο album με τίτλο ''Twilight Of The Gods'' και αφήνουν άπαντες να . . .χάσκουν ωσάν μακάκες!
Μετά την κυκλοφορία του "Hammerheart" του 1990, οι Bathory εγκατέλειψαν την εποχή του Black Metal ύφους τους (''Bathory'' 1984, ''The Return'' 1985, ''Under The Sign Of The Black Mark'' 1987). Το ''Hammerheart'' ασχολείται με επικά θέματα, στο ύφος του προκατόχου του, ''Blood, Fire, Death'' αλλά με περισσότερη μελαγχολία και με μεγαλύτερη Mουσική ποικιλία σε σχέση με τα απλούστερα, πρώτα albums του συγκροτήματος.
Το "Twilight Of The Gods" προοριζόταν να είναι ο τελευταίος δίσκος του συγκροτήματος, κάτι που αναιρέθηκε τρία χρόνια αργότερα με την κυκλοφορία του "Octagon".
O δίσκος ξεκινάει με μία τριλογία η οποία στην επανέκδοση έφερε τον τίτλο "Prologue - Twilight Of The Gods - Epilogue / Through Blood By Thunder / Blood And Iron".
Το "Twilight Of The Gods" ανοίγει τον δίσκο με ήχους του άνεμου και μία ''απόμακρη'' κιθάρα.
Από την νοσταλγία στην επιθετικότητα, τα συναισθήματα πηγαινοέρχονται! Τα καθαρά πλέον, φωνητικά του Quorthon χαρακτηρίζουν τον ήχο των Bathory.

Τα τραγούδια:
Το ομώνυμο διαρκεί 14 λεπτά. Πρόκειται για ορχηστρικό ''δράμα'' σε πλήρη ισχύ!
"Through Blood By Thunder"
Η ακουστική κιθαριστική εισαγωγή εξελίσσεται σε ένα σκοτεινό και ''Ηeavy'' τραγούδι με αργό ρυθμό. Είναι το συντομότερο κομμάτι της τριλογίας με διάρκεια που ξεπερνάει τα 6'.
Το 3ο τραγούδι της τριλογίας είναι το personal favorite "Blood And Iron".
Η δίλεπτη ακουστική εισαγωγή, είναι (για μένα) από τις πιο όμορφες μελωδίες που έχω βιώσει σε όλη μου τη ζωή! Το τραγούδι είναι αργό και ρυθμικό Heavy Μetal. Και η τρίχα ''κάγκελο''!
Οι στίχοι της τριλογίας ''περιγράφουν'' την ιστορία ενός άντρα ο οποίος ακολουθεί την θρησκεία των προγόνων του, εν αντιθέσει με την θρησκεία που ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ.
Ο Quorthon έδωσε έμφαση στην ικανότητα του ανθρώπου να ακολουθεί την ΔΙΚΗ του θέληση χωρίς να περιορίζεται από τις επικρατούσες απόψεις της κοινωνίας.
Το "Under The Runes" αναμειγνύει την ακουστική με την ηλεκτρική κιθάρα με μία τάση ρετρό για το Heavy Metal των '80s.
Το "To Enter Your Mountain" έχει folk στοιχεία και αργό ρυθμό, ενώ το "Bond Of Blood" έχει ένα doom/επικό ήχο.
Ο δίσκος ολοκληρώνεται με το "Hammerheart", του οποίου η μελωδία προέρχεται από το έργο "The Planets" του Gustav Holst, ιδιαίτερα από το τέταρτο μέρος με τίτλο "Ζευς".
Τα φωνητικά είναι βαρύτονα οπερετικά, με ορχηστρική μουσική να συνοδεύει, ενώ οι στίχοι αναφέρονται στα καρδιακά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Quorthon εκ γενετής και στους ανθρώπους που τον στήριξαν και που δυστυχώς ήταν η αιτία που ''έφυγε'' από τη ζωή στις 3 Ιουνίου του 2004. . . Τεράστια απώλεια για την Μουσική μας. . .
Το "Twilight Of The Gods" ηχογραφήθηκε αποκλειστικά από τον Quorthon, ο οποίος έπαιξε μπάσο, κιθάρα, (ηλεκτρονικά) drums και τραγούδησε όλα τα κομμάτια του album. Πολυτάλαντος.
Ο Quorthon δεν προσποιήθηκε ποτέ ότι έχει εφεύρει κάτι νέο, κάτι καινούριο. Οι επιρροές του ήταν μπάντες όπως οι Black Sabbath (προσκυνώ!), oι Motörhead και απλά ερμήνευε αυτούς τους ήχους με τις δικές του ιδέες και θέματα. Δεν ήταν ο πρώτος που τραγούδησε για τους θεούς και τα κατορθώματα των Βίκινγκς. . . O Quorthon συνέχισε να κάνει αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα: Να πειραματίζεται και να παίζει όπως αυτός ήθελε!
''Knowing of the past, we 'll know of the tomorrow and man shall reign. . .''


Επιμέλεια: Κωστής Μπαρχαμπάς





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου