Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023


Να λοιπόν που φτάσαμε στο σημείο οι καλύτερες metal κυκλοφορίες να προέρχονται από ελληνικά

συγκροτήματα. Υπερβολικός? Είμαι σίγουρος πως πολλοί θα το σκεφτούν, γι' αυτό λοιπόν εγώ από την δική μου πλευρά, με σωστά επιχειρήματα θα προσπαθήσω να δικαιολογήσω τις σκέψεις μου. Για ποιο λόγο μετά τα εκπληκτικά νέα άλμπουμ των Sacred Outcry και Triumpher, επάξια έρχεται το νέο τρίτο άλμπουμ των Diviner και μας ανατριχιάζει, μας συγκινεί, μας ταξιδεύει πίσω σε εκείνες τις δεκαετίες που κάποια άλμπουμ τότε ετοίμαζαν το έδαφος για να γράψουν τη δική τους ιστορία.


Το 2015 το ντεμπούτο τους ''Fallen Empires'' μας κατακεραύνωσε και ακόμα παραμένω σταθερός στην άποψη μου, πως κάποια στιγμή αυτό το άλμπουμ θα θεωρηθεί διαχρονικό, όχι για την πρωτοτυπία, πλέον στη metal μουσική η πρωτοτυπία ανήκει σε λίγους και εκλεκτούς, αλλά στη συγγραφή/σύνθεση των τραγουδιών. Και όντως...Τέτοιες συνθέσεις τις ακούγαμε σε άλμπουμ που θεωρούνται πλέον κλασσικά. Το 2019, το δεύτερό τους άλμπουμ ''Realms of Time'' ήταν και παραμένει ένα εξαιρετικό δείγμα ποιοτικής heavy metal μουσικής γραφής, όχι όπως το ντεμπούτο όμως, αυτό παραμένει μόνο του ακόμα στη δική του μοναδική κορυφή. Να όμως που έρχεται μέσα στο 2023 το νέο τους άλμπουμ, με την ονομασία ''Avaton'' και μάλιστα μέσα από την εξαιρετική ROAR! Rock Of Angels Records και η συγκίνηση, η αγάπη για τη μουσική, η ανατριχίλα...Όλα αυτά που έζησα στο ντεμπούτο τους τα ξαναζώ, ΛΙΩΝΩ σαν τον πορωμένο πιτσιρικά που πριν από 30 χρόνια έλιωνε από την αρχή μέχρι το τέλος τους δίσκους και η λέξη repeat ήταν μονόδρομος.

 

Ναι! Τόσο καλό είναι το διαβολεμένο. Γιατί? Γιατί είναι μάστορες στη σύνθεση, μία προς μία οι συνθέσεις είναι εκπληκτικά άριστες! Τί έκαναν? Στο δικό μου λοιπόν μικρόκοσμο, μέσα σε ένα μεταλλικό σέικερ έβαλαν το ''Somewhere In Time'', το ''Seventh Son Of A Seventh Son'' των Iron Maiden, το ''Tyr'' των Black Sabbath, όλα τα σόλο άλμπουμ του θεού Dio και παρέα με τη δική τους μουσική αγάπη και όρεξη δημιούργησαν ένα άλμπουμ ακροβατώντας μεταξύ της παλιάς και της καινούργιας εποχής, από το μελωδικό heavy metal στις έξυπνες και προοδευτικές ιδέες, από το power metal (έστω και σε μία μόνο σύνθεση) στο τιτανοτεράστιο ΈΠΟΣ ''The Battle Of Marathon''.


Στα συν της όλης υπόθεσης, το τρομερό δίδυμο στις κιθάρες Teo Ross/Αλέξανδρος Φλούρος με τον τελευταίο να αποτελεί το ντεμπούτο τους στους Diviner. Για όσους δεν γνωρίζουν τον κύριο σας παρακαλώ λίωστε τα δύο πρώτα άλμπουμ των θεών Fragile Vastness. Επανέρχομαι στην αρχική μου σκέψη αναφέροντας πως στο νέο άλμπουμ των Diviner η κιθαριστική δουλειά είναι ανεπανάληπτη. Τόσο που η μία καλή ιδέα διαδέχεται την άλλη σε απίστευτο βαθμό. Ο κ. Μόρος στα τύμπανα έκανε πραγματικά θαυματάκια, αλλά ΠΡΕΠΕΙ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να αναφέρω τον τρομερό Γιάννη Παπανικολάου και στη δουλειά που έκανε στα φωνητικά. Δεν χρειάζεται η φωνή να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη για να φανεί η αξία της. Η χροιά, η απίστευτη ερμηνεία του, το συναίσθημα...Πραγματικά εδώ ο κ. Παπανικολάου έδωσε την ψυχή του απλόχερα και στην ολότητά της, για να την απολαύσουμε εμείς. Επιβάλλεται να ακούσετε το άλμπουμ, ώστε να δικαιωθώ και εγώ για τα λεγόμενά μου. Αν θέλετε όμως να γίνω πιο απλός και κατανοητός εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα άλμπουμ που πολύ απλά και λιτά θα το ΛΙΩΣΕΤΕ!!!


Συνθέσεις! Μάλιστα, άντε τώρα να ξεχωρίσω συνθέσεις, γι' αυτό λοιπόν θα σας αναφέρω αυτές που όχι απλά έλιωσα, αλλά άκουσα τόσες πολλές φορές που έχω χάσει το μέτρημα. Το οκτάλεπτο ''The Battle Of Marathon'' ανατριχιάζει, κλασσικό ήδη σε μία εποχή που δεν γράφονται εύκολα τέτοιες συνθέσεις. Η χρήση της ελληνικής γλώσσας με συγκινεί! Το ''Mountains High'', η εναρκτήρια σύνθεση του δίσκου, είναι αυτή που με κόλλησε στον τοίχο. Το τρομερό ρερφέν, οι πανέμορφες αλλαγές...Μιλάμε για μία σύνθεση που ΕΠΡΕΠΕ να είναι το πρώτο τραγούδι του δίσκου. Ένα πανέμορφο άσμα που πνέει τον αέρα των επιρροών που προανέφερα. Από τους  μοντέρνους ρυθμούς του ''Dancing In The Fire'' στους power metal ρυθμούς του ''Hope Will Rise''. Από το επικό ''Hall Of The Brave'' στο έξυπνο και προοδευτικό ''Cyberwar''. Πραγματικά όμως αδικώ τις υπόλοιπες συνθέσεις, σε έναν δίσκο που είμαι σίγουρος πως η επιτυχία του είναι δεδομένη. Πολλά μπράβο στον Φώτη Μπερνάντο που πρόσφερε έναν ήχο διαφορετικό από ότι μας έχει συνηθίσει, σε ένα σπουδαίο  και εμπνευσμένο άλμπουμ. 


Υπάρχει ένα ρητό που λέει πως τα πολλά λόγια είναι φτώχια, γι' αυτό λοιπόν υπομονή μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και η μουσική για άλλη μία φορά, μέσα από κάτι τέτοιους δίσκους σαν το ''Avaton'' των Diviner θα μας ανταμείψει και θα μας συντροφεύσει για πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια!

DIVINER are:

Yiannis Papanikolaou – Vocals

Teo Ross – Guitars

Alex Flouros – Guitars

George Nidriotis – Bass

Lefteris Moros - Drums 


Track list:

1. Avaton

2. Mountains High

3. Dancing In The Fire

4. Cyberwar

5. Waste No Time

6. Nemesis

7. Hope Will Rise

8. Dominator

9. Hall Of The Brave

10. The Battle Of Marathon

11. Dead New World (Bonus Track Included Only In The CD Edition)


Official Site: https://divinerband.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Divinermetalband
Instagram: https://www.instagram.com/diviner_official_/

1 σχόλιο: