Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

 


Και όμως πέρασαν 50 χρόνια από την ημέρα που οι Pink Floyd κυκλοφόρησαν το αριστουργηματικό τους album Dark Side Of The Moon και με αφορμή την συγκεκριμένη επέτειο η εταιρεία Pro-Ject Audio Systems δημιούργησε ένα εκπληκτικό πικάπ αποτίωντας έτσι με αυτό τον τρόπο φόρο τιμής στο 8ο album του ιστορικού συγκροτήματος. 


To Dark Side Of The Moon θεωρείται μέχρι και σήμερα ένα από τα καλύτερα album όλων των εποχών, πούλησε και πουλάει ακόμα και τώρα εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον πλανήτη αλλά και άλλαξε με την κυκλοφορία του πολλά στον κόσμο της μουσικής. Ένα από τα στοιχεία αυτού του album που του έδωσε τότε και μεγάλη ώθηση εκτός των κορυφαίων και απόκοσμων μουσικών συνθέσεων του ήταν και το απόλυτα ψυχεδελικό του εξώφυλλο. Το λευκό φως το οποίο και μέσω ενός πρίσματος διασπάται σε ένα φάσμα χρωμάτων αν και σχεδιάστηκε τότε έχοντας στο νου τους οπαδούς των Pink Floyd, ενέπνευσε την Pro-Ject ώστε να φτιάξει ένα πικάπ το οποίο να απευθύνεται όχι μόνο σε αυτούς αλλά και σε όλους τους λάτρεις του βινυλίου. 


Αυτό το οποίο και κάνει το συγκεκριμένο πικάπ να ξεχωρίζει είναι η ικανότητα του να αναδημιουργήσει με ένα απλό πάτημα κουμπιού την εμβληματική εικόνα του album. Kαθώς λοιπόν ο οποιοσδήποτε δίσκος γυρίζει στο πλατώ ένα ουράνιο τόξο από LED στο πίσω μέρος του πικάπ προσθέτει εικαστικό στοιχείο που θυμίζει το έργο τέχνης στο εξώφυλλο του album το οποίο σχεδιάστηκε από τους  Storm Thorgerson και George Hardie και κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου του 1973. Η έκδοση του πικάπ σε πολύ περιορισμένο αριθμό κομματιών έρχεται να προστεθεί στην συλλογή Artist Serious της εταιρείας για να τιμήσει αυτό το ορόσημο.  


Οι σχεδιαστικές λεπτομέρειες όπως η τριγωνική κάσα αλλά και ο επιμήκης βραχίονας απηχούν στοιχεία από την πρωτότυπη εικόνα. Το πικάπ προσφέρει ευελιξία παρέχοντας στους χρήστες του την δυνατότητα να παίξουν δίσκους 33 και 45 στροφών διατηρώντας σταθερότητα λόγω του όχι ευκαταφρόνητου βάρους των έξη κιλών. Για όποιον ενδιαφέρεται η τιμούλα για να το αποκτήσει προς το παρών παίζει περίπου στα 2500 ευρώ. 



Πάνος Βαγενάς

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου