Για πάρα πολύ κόσμο διαχρονικά στην μουσική που αγαπάμε πάντα έπαιζε τεράστιο ρόλο ο τρόπος με
τον οποίο ένας μουσικός η μία μπάντα έπαιρναν ένα τραγούδι κάποιου αγαπημένου τους καλλιτέχνη και το έκαναν ''δικό'' τους βάζοντας την προσωπική τους υπογραφή στην επανεκτέλεση του και φανερώνοντας με αυτό το εγχείρημα τις μουσικές τους ρίζες αλλά και το πόσο πολύ επηρεάστηκαν από προγενέστερους καλλιτέχνες. Υπήρξαν μάλιστα ουκ ολίγες φορές και περιπτώσεις διασκευών από τις οποίες μάθαμε παλαιότερους ίσως και σχετικά άγνωστους στην εποχή μας καλλιτέχνες. Στο σημερινό μου άρθρο το οποίο και σχεδίαζα να φτιάξω εδώ και αρκετό καιρό θα μιλήσω για τις δέκα καλύτερες διασκευές που έχω ακούσει στα 35 χρόνια που ασχολούμαι με τον rock και τον metal ήχο αλλά και το πως αυτά τα δέκα τραγούδια κατάφεραν να γίνουν πιο επιτυχημένα ακόμα και από τις αυθεντικές εκτελέσεις.Πάμε λοιπόν να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο.
10
RUN DMC / Aerosmith - Walk This Way
Οι Run-DMC το 1986 έφεραν τους Aerosmith στο στούντιο για να παίξουν στην εκδοχή τους στο κλασικό τραγούδι ''Walk This Way'' του 1975, οπότε ίσως αυτή η εκδοχή να μην πληροί τις προϋποθέσεις ως μια κανονική διασκευή με την πιο αυστηρή έννοια του όρου. Το όλο αποτέλεσμα όμως αυτής της συνεργασίας πήγαινε ένα βήμα πιο πέρα από μια απλή διασκευή καθώς η Run - DMC & Aerosmith έκδοση του walk this way oυσιαστικά επινοούσε εκ νέου το πρωτότυπο! Εστιάζοντας στο αλήτικο riff του Joe Perry και στο σχεδόν rap/talk του Steven Tyler, οι Run-DMC έδωσαν στο "Walk This Way" περισσότερο ρυθμό, μια απόφαση που δεν ήταν μόνο αναζωογονητική για το συγκεκριμένο τραγούδι αλλά και εξίσου πρωτοποριακή. Και τώρα που το καλοσκέφτομαι αυτός ο συνδυασμός rock και rap πίσω στο μακρινό 1986 γέννησε τότε ένα εντελώς νέο μουσικό είδος.
09
Jimi Hendrix - All Along The Watchtower
To All Along The Watchtower είναι ένα τραγούδι το οποίο γράφτηκε και ηχογραφήθηκε αρχικά από τον Bob Dylan το 1967 αλλά ήταν η διασκευή του Jimi Hendrix (The Jimi Hendrix Experience) που έκανε το τραγούδι διάσημο. Η αρχική έκδοση αυτού του τραγουδιού ήταν πολύ αργή ενώ η διασκευή του Jimi Hendrix είχε μεγάλη επίδραση στον Dylan, γεγονός που τον έκανε να κάνει τη δική του εκδοχή πιο heavy. Μιλώντας για την συγκεκριμένη διασκευή αλλά και για το τι σήμαινε για αυτόν γενικότερα ο Bob Dylan o Jimy σε μια συνέντευξή του είχε πει τα παρακάτω:
08
Led Zeppelin - Babe I'm Gonna Leave You
Το Babe I'm Gonna Leave You νομίζω ότι είναι ίσως η πιο παράξενη αλλά και η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία του άρθρου μου σήμερα. Το τραγούδι γράφτηκε από μια τραγουδίστρια ονόματι Anne Bredon το 1959 στα φοιτητικά της χρόνια. Επίσημη κυκλοφορία η κοπέλα δεν έκανε ποτέ εκτός από ένα demo που έχει ανέβει και στο YouTube όπου μπορείτε να την ακούσετε να το τραγουδάει στην αρχική του folk μορφή με μια κιθάρα. Το κομμάτι αυτό λοιπόν το ανακάλυψε πρώτα η Joan Baez που το ηχογράφησε κιόλας μην βάζοντας όμως πουθενά το όνομα της συνθέτριας και βαφτίζοντας το ως traditional song και μετέπειτα ο Jimy Page. To δίδυμο Page και Plant των Zeppelin το 1969 ουσιαστικά μεταμόρφωσαν το Babe I'm Gonna Leave You σε ένα εκρηκτικό Blues Rock κομμάτι κρατώντας μόνο τον βασικό κορμό των αρχικών στίχων ενώ δύο δεκαετίες μετά από την ηχογράφηση του το τραγούδι κατοχυρώθηκε ως κτήση των Anne Bredon/Jimy Page και Robert Plant και αφού η αρχική συνθέτρια προσέφυγε στην δικαιοσύνη και κέρδισε το δικαστήριο.
07
Joan Jett - I Love Rock N' Roll
Eνώ ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από τους The Arrows το 1975, το "I Love Rock 'N' Roll" έμελλε να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμα τραγούδια της Joan Jett. Έχοντας στο πλάι της τους αγαπημένους της Blackhearts η Joan διασκεύασε το άσμα το 1981 και θα το έβλεπε να φτάνει στο #1 στο Hot 100 και μετά από λίγο καιρό να γίνεται και πλατινένιο. Η εκδοχή της Jett είναι τόσο μοναδική που εισήχθη στο Grammy Hall of Fame το 2016 ενώ έσβησε σχεδόν τελείως από τον χάρτη την κυκλοφορία των Arrows καθώς η ερμηνεία της στο συγκεκριμένο τραγούδι θεωρείται μια από τις καλύτερες hard rock στιγμές εκείνης της εποχής. Διανθισμένο με ένα επικίνδυνα τέλειο εισαγωγικό riff το "I Love Rock 'N' Roll" είναι ένας ύμνος που ακούγεται δυνατά μέχρι και στις μέρες μας.
06
The Doors - Alabama Song
Οι Doors δεν φημίζονταν για την αδυναμία τους στο να διασκευάζουν τραγούδια άλλων καλλιτεχνών και τα δείγματα που υπάρχουν από τέτοιες απόπειρες τους είναι ελάχιστα και ως επί το πλείστων live ηχογραφήσεις. Τα δύο ιδρυτικά τους μέλη όμως, ο Jim Morrisson και ο Ray Manzarek λάτρευαν την ποίηση και την όπερα. Το Alabama Song λοιπόν είναι μια διασκευή των Doors ενός γερμανικού τραγουδιού όπερας που γράφτηκε το 1929 από τον Kurt Weill και τον Bertolt Brecht και χρησιμοποιήθηκε σε μια αμφιλεγόμενη γερμανική οπερέτα του 1930 με τίτλο The Rise And Fall Of The City Of Mahogany.
Τα θέματα του υλισμού, της απελπισίας και των παράνομων απολαύσεων της οπερέτας από την οποία γεννήθηκε το συγκεκριμένο τραγούδι θα επανεξεταζόταν συχνά από τους Doors. Το τραγούδι απέκτησε ένα πιο κυριολεκτικό νόημα με τα χρόνια καθώς τα προβλήματα του Jim Morrison με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ έγιναν ευρέως γνωστά.
Την αρχική ιδέα για αυτή την διασκευή την είχε ο Ray Manzarek καθώς βρήκε το συγκεκριμένο κομμάτι σε ένα album με γερμανικά τραγούδια που είχε στην συλλογή του ενώ και μετά την ηχογράφηση του στο studio το Alabama Song έγινε must σε κάθε συναυλία των Doors μέχρι και τον θάνατο του Morrisson το 1971.
05
Marylin Manson - Sweet Dreams
H διασκευή του sweet dreams κυκλοφόρησε το 1995 ως μέρος του άλμπουμ Smells Like Children του Manson, μια συλλογή από remix και διασκευές αλλά και με ελάχιστα νέα τραγούδια. Το «Sweet Dreams» ήταν το μόνο τραγούδι που τράβηξε πολύ την προσοχή της rock κοινότητας ενώ ήταν και το μοναδικό single από το album για το οποίο γυρίστηκε και video.
Αυτή η κυκλοφορία του Manson άνοιξε το δρόμο για τον επόμενο δίσκο του, Antichrist Superstar με τα δύο αυτά album να κάνoυν το ντεμπούτο τους στο #3 του αμερικανικού chart. Αυτό έβαλε τον Manson και την παρέα του σε μια περίεργη παρέα αφού στις δύο πρώτες θέσεις τότε ήταν η Celine Dion και ο Kenny G.
Γύρω στην εποχή που κυκλοφόρησε αυτό το τραγούδι, ο Manson κέρδιζε μια αυξανόμενη λατρεία αποξενωμένων εφήβων λαικών και υποβαθμισμένων προαστίων οι γονείς των οποίων όμως έβρισκαν την εκδοχή του για αυτό το τραγούδι μάλλον ενοχλητική.
Το τραγούδι έγινε τεράστια επιτυχία χάρη στο MTV, το οποίο κήρυξε το βίντεο προκλητικό βάζοντας το σε όχι και τόσο συχνό airplay και συνήθως νυχτερινές ώρες.
H παραγωγή του Sweet Dreams του Marilyn Manson φέρει την υπογραφή του αρχηγού των Nine Inch Nails και μέντορα του Manson, Trent Reznor.
Ο Manson συχνά εμπνέεται από τραγούδια στα όνειρά του, αλλά η ιδέα να διασκευάσει αυτό το τραγούδι κατά τα λεγόμενα του προήλθε από το πρώτο του ταξίδι με Shisha, (σίσα, ναρκωτικό με χλωρίνη και υγρά μπαταρίας) σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του The Long Hard Road out of Hell. Εκεί λοιπόν ο Manson αναφέρει ότι είχε παραισθήσεις ακούγοντας στο μυαλό του μια «πιο αργή, πιο κακή» εκδοχή της χορευτικής επιτυχίας των Eurythmics τραγουδισμένη στη φωνή του.
Στην αυτοβιογραφία του o Manson, εξήγησε ότι σχετίζεται με αυτό το τραγούδι επειδή γνώρισε ανθρώπους που ήθελαν να κακομεταχειριστούν από αυτόν αλλά και που ήθελαν να τον χρησιμοποιήσουν επίσης.
04
Guns N' Roses - Knocking On Heavens Door
Το 1990 οι Guns N' Roses παρουσίάσαν μια διασκευή στο τραγούδι του Bob Dylan Knocking On Heaven's Door.
Η διασκευή των Guns N' Roses συχνά παίζεται live και συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ τους "Use Your Illusion II" του 1991. Ο πραγματικός λόγος πίσω από την απόφασή τους να διασκευάσουν αυτό το κομμάτι χρονολογείται από ένα περιστατικό που αφορούσε τον frontman Axl Rose.
Μετά από μια αντιπαράθεση με έναν αστυνομικό έξω από το "Cathouse Club" στο Λος Άντζελες τον Ιούνιο του 1987, ο Axl Rose κατέληξε χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο. Αργότερα θυμήθηκε ότι ξύπνησε δεμένος σε ένα κρεβάτι με μια μικρή ανάμνηση αυτής της εμπειρίας. Αυτή του η χαιρετούρα με τον θάνατο άφησε το τραγούδι "Knockin' on Heaven's Door" κολλημένο στο κεφάλι του, γεγονός που οδήγησε τον ίδιο και τον κιθαρίστα Slash να αποφασίσουν να το διασκευάσουν παρά την αρχική απροθυμία λόγω της δημοτικότητάς του μεταξύ άλλων καλλιτεχνών.
Το συγκρότημα παρουσίασε για πρώτη φορά ζωντανά την εκδοχή του στις 19 Ιουνίου 1987, στο Marquee Club στο Λονδίνο. Άρχισαν τότε να το αφιερώνουν στον φίλο τους Todd Crew, ο οποίος έπαιζε μπάσο για τους Jetboy και είχε πεθάνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών τον Ιούλιο του 1987. Από τότε, είναι βασικό στοιχείο στη λίστα των live τους, αφιερωμένο συχνά σε διάφορους ανθρώπους που έχουν πεθάνει.
Οι Guns N' Roses ηχογράφησαν την πρώτη τους στούντιο εκδοχή του τραγουδιού για το soundtrack της ταινίας «Days of Thunder» του 1990, με πρωταγωνιστές τον Tom Cruise και τη Nicole Kidman. Αυτή η έκδοση είναι παρόμοια με αυτή του "Use Your Illusion II", εκτός από την παράλειψη κάποιων σημείων φωνητικών κατά τη διάρκεια του δεύτερου στίχου για την κυκλοφορία του στο album.
Οι σκέψεις του Bob Dylan για την διασκευή των Guns N' Roses δεν έχουν καταγραφεί ποτέ επίσημα, αλλά ο Axl Rose ανέφερε μία συνάντηση του με τον Dylan σε ένα πάρτι του George Harrison, υπονοώντας ότι ο Dylan υποστήριξε σε προσωπική τους συζήτηση την εκδοχή τους, τουλάχιστον για οικονομικούς λόγους. Η συγκεκριμένη διασκευή αποτελεί έκτοτε σημαντικό μέρος του setlist των ζωντανών εμφανίσεων των Guns N' Roses, με απήχηση στο κοινό σε όλο τον κόσμο. Για την ιστορία αναφέρω πως οι πιο επιτυχημένες εκτελέσεις του τραγουδιού μέχρι και σήμερα είναι 1ον η διασκευή του Eric Clapton , 2oν η διασκευή των Gn' R και τρίτη η original εκτέλεση του Bob Dylan.
03
Nirvana - The Man Who Sold The World
H συμμετοχή των Nirvana στο MTV's Unplugged ήταν ό,τι θα έπρεπε να παρουσιάζει αυτή η εκπομπή. Ενα συγκρότημα κοντά στo απόγειο της δόξας του που έριξε στην ιδέα του προγράμματος καλλιτέχνες που ερμήνευαν κυρίως ακουστικές εκδοχές του υλικού τους. Οι Nirvana τελικά αντί να απογυμνώσουν μόνο τις επιτυχίες τους επέλεξαν να εμβαθύνουν στον κατάλογό τους και να βάλουν στα φώτα της δημοσιότητας φίλους τους όπως ο Curt και ο Cris Kirkwood των Meat Puppets καθώς και να δοκιμάσουν μερικές διασκευές όπως η εμβληματική πλέον ερμηνεία τους στο ομώνυμο κομμάτι του David Bowie από ένα υποτιμημένο άλμπουμ του 1970 το The Man Who Sold The World. Με τον Kurt Cobain εκείνο το βράδυ να παίζει την ακουστική του κιθάρα μέσα από ένα fuzz box και να ενεργοποιεί ένα πεντάλ ώστε αυτή να ακούγεται ηλεκτρική και με συμμετοχή στο τσέλο της Lori Goldston οι Nirvana έμειναν πιστοί στις ρίζες του τραγουδιού ενώ πρόσθεσαν την τέλεια ποσότητα punk / grunge σε ηπιότερους όμως ρυθμούς. Η εκδοχή τους προκάλεσε μια τεράστια έκρηξη επιτυχίας του τραγουδιού που ανάγκασε ακόμα και τον David Bowie να τo επαναφέρει στα setlist για τις ζωντανές εμφανίσεις του.
02
Metallica - Turn The Page
Και φτάνουμε σιγά σιγά στην κορυφή. Έχοντας να κάνω με την πιο αγαπημένη μου και μεγαλύτερη metal μπάντα ever ήξερα πως θα βρω στο ρεπερτόριο τους πολλές διασκευές που λατρεύω να ακούω. Για εμένα όμως το Turn The Page είναι στην κορυφή. Τα πάντα ξεκίνησαν όταν ο Lars άκουσε αυτό το παλιό και σχεδόν ξεχασμένο τραγούδι του Bob Seger καθώς διέσχιζε την γέφυρα Golden Gate και θεώρησε πως θα ταίριαζε απόλυτα στην φωνή του Hetfileld! Το σαξόφωνο έφυγε και στην θέση του μπήκε η slide κιθάρα του Hammet, το αργό (μέχρι και βαρετό θα τολμούσα να πω) και σχεδόν ακουστικό άσμα μεταμορφώθηκε από τους Metallica σε ένα βαρύ metal anthem γεμάτο ηλεκτρισμό, οργή και συναίσθημα. Ακόμα και ο ίδιος ο Seger είχε δώσει τα εύσημα τότε στην υπερμπάντα για το κατόρθωμα τους λέγοντας πως το λάτρεψε ενώ αποθέωσε τον Lars για το παίξιμο του λέγοντας πως στην original version τα drums ήταν πολύ απλά. Για την ιστορία αναφέρω πως το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1998 ως μέρος του album Garage Inc. έφτασε στο νούμερο 1 στο Billboard Hot Mainstream Rock Tracks για 11 συνεχόμενες εβδομάδες ενώ έφτασε και στο νούμερο 2 στο Billboard. Δεν νομίζω ότι αξίζει να αναφερθώ στα αρνητικά σχόλια που κάποιοι τότε έκαναν για το video του Jonas Akerlund μιας και η ίδια η μπάντα έχει μιλήσει παντού για αυτό το θέμα έχοντας αποστομώσει ακόμα και την πιο κακοπροαίρετη κριτική.
01
Johnny Cash - Hurt
Σε δικό μου άρθρο που έχει να κάνει με διασκευές δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να δείτε άλλο τραγούδι να είναι στην κορυφή εκτός από το κύκνειο άσμα του Johnny. Όλα ξεκίνησαν ως μια ιδέα του Rick Rubin που έστειλε και το original τραγούδι των Nine Inch Nails στον Cash λέγοντας του να του πει αν ήθελε να το ηχογραφήσει σε μια slow country έκδοση αλλά η πρώτη αντίδραση του Cash ήταν η εξής, ''τι μου έστειλες μόνο θόρυβο ακούω'' απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο να ασχοληθεί. Ο Rubin όμως επέμεινε και του έστειλε μόνο τους στίχους του τραγουδιού παρακαλώντας τον να τους διαβάσει και αν του άρεσαν θα έβρισκαν μαζί ένα τρόπο για να το φέρουν στον ήχο του Cash. To ίδιο απόγευμα ο Cash αναθεώρησε και μίλησε με τον Rubin δίνοντας του την συγκατάθεση του. Όλα αυτά έγιναν πίσω στο 2002 και ενώ ο Cash ήταν ήδη βαριά άρρωστος και καταβεβλημένος. Τελικώς ο Man In Black ηχογράφησε το τραγούδι το 2002 και το single του Hurt κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Για τις ανάγκες του single ο Cash γύρισε και ένα σπαρακτικό video τον Φεβρουάριο του 2003. Το συγκεκριμένο video το δημιούργησε ο σκηνοθέτης Mark Romanek και δείχνει τον Cash να ερμηνεύει το τραγούδι στο ερειπωμένο μουσείο House Of Cash ένα κτίριο αφιερωμένο στη ζωή του Man In Black όπου και είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένος από τις αναμνήσεις του. Για την ηχογράφηση του τραγουδιού ο Rubin θα δήλωνε λίγο καιρό αργότερα:
«O Johnny έπασχε από βαριά νευροπάθεια που προκλήθηκε από τον διαβήτη και τη στιγμή που ηχογράφησε το Hurt η υγεία του είχε κλονιστεί απίστευτα. Υπήρχαν στιγμές που η φωνή του ακουγόταν σπασμένη αλλά ο ίδιος προσπάθησε να το μετατρέψει αυτό σε κάτι θετικό όσον αφορά στην δημιουργία της μουσικής. Στην πραγματικότητα όμως ήταν ένας αληθινός αγώνας για αυτόν».
O Trent Reznor το 2004 είπε τις πρώτες του εντυπώσεις του για την διασκευή του Cash στο τραγούδι του σε μια συνέντευξη του στο Kerrang:
«Σίγουρα ήμουν κολακευμένος αλλά ειλικρινά η ιδέα μου φάνηκε κάπως περίεργη. Αισθάνθηκα αμηχανία ακούγοντας την εξαιρετικά αναγνωρίσιμη φωνή του Johnny Cash να το τραγουδά. Δεν μίλησα αλλά ένιωθα σαν να έβλεπα την γκόμενα μου να γαμάει κάποιον άλλο. Ειδικότερα όμως όταν είδα και το video εκεί δάκρυσα και ανατρίχιασα ενώ θυμάμαι να παραμιλάω και να λέω πως έχασα το κορίτσι μου αφού αυτό το τραγούδι δεν είναι δικό μου πια. Ίσως να έπρεπε να το είχα δώσει από την πρώτη στιγμή στον Cash».
Τον Μάιο του 2003 λίγους μήνες δηλαδή μετά από την κυκλοφορία του Hurt ο Johnny έχασε την λατρεμένη του σύζυγο June Carter. Θα την ακολουθούσε και αυτός τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Το Hurt μπήκε στο τελευταίο album που κυκλοφόρησε εν ζωή ο Johnny Cash υπό τον τίτλο American IV: The Man Comes Around που έγινε το πρώτο του χρυσό στις H.Π.Α. μετά από 30 χρόνια και στο UK έφτασε μέχρι το νούμερο 39 του επίσημου chart. Το Hurt συνεχίζει μέχρι και σήμερα να συγκλονίζει τον κάθε ακροατή.
Y.Γ.
Στο άρθρο μου ήθελα να συμπεριλάβω έντεκα διασκευές αλλά τελικώς την μία από αυτές δεν την έβαλα καθόλου για προσωπικούς λόγους. Όσο και αν λατρεύω την μουσική με την οποία μεγάλωσα την ανθρωπιά πάντα θα την έχω πάνω από όλα.
Πάνος Βαγενάς
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου