Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

  • 0 Σχόλια
  • Αναρτήθηκε από Χρήστος Καλέντζος

Στις 6 Μαρτίου είχαμε την χαρά να παρευρεθούμε στην προακρόαση του νέου δίσκου των symphonic metallers Fallen Arise , με τίτλο Enigma , που θα κυκλοφορήσει στις 10 Απριλίου από την Rock Of Angels Records (ROAR) . Έχοντας κυκλοφορήσει , από την ίδρυση τους το 2009 , ήδη τρείς δίσκους ( το EP "Eternal" το 2011 , το πρώτο LP με τίτλο "Ethereal" το 2013 και το δεύτερο LP "Adeline" στο 2015) , έρχονται φέτος να προσθέσουν στην στουντιακή τους "γκάμα" άλλη μία αξιόλογη δουλειά .

Αν και θα ομολογήσω ότι το συμφωνικό metal δεν ήταν κάτι που "απασχολεί" τα ακουστικά μου σε τακτική βάση , το συγκεκριμένο album με κράτησε σε εγρήγορση αρκετά πολλές φορές , με την συνολική δουλειά των Fiona Creaby (φωνητικά) , Paul Culley (μπάσο), Giacomo Paradiso (κιθάρα) να συνεπαίρνει και τους αμύητους ( guilty as charged ) και να αποδεικνύει ότι αντάξια υποστήριξαν συγκροτήματα όπως οι Paradise Lost , Sepultura , Destruction , Katatonia , Moonspell κλπ σε διάφορες χώρες της Ευρώπης .

Στα Underground Music Studios , όπου έγινε και η προακρόαση , συναντήσαμε το συγκρότημα , χωρίς δυστυχώς την Fiona Creaby , της οποίας επαγγελματικές υποχρεώσεις στο Λονδίνο δεν της επέτρεψαν να βρίσκεται μαζί μας , αλλά και ενημερωθήκαμε για τις νέες εξελίξεις του line-up της μπάντας , καθώς την θέση του μπάσου και της κιθάρας θα καλύπτουν πλέον ο Jason Ioakeim και ο Spyros Vasilakis αντίστοιχα ( οι οποίοι δεν έχουν συμμετοχή στο album ) . 



Στο τέλος της ακρόασης , είχαμε την ευκαιρία να απευθύνουμε ερωτήσεις στο συγκρότημα καταλήγοντας στα εξής :Όπως μας ενημέρωσε ο κύριος συνθέτης , ενορχηστρωτής και πληκτράς της μπάντας Gus Dibelas , το υλικό για το παρόν album είχε προκύψει ήδη από το καλοκαίρι του 2016 , ενώ η ηχογράφηση ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε το 2018 . Από μουσικής πλευράς , το album χρησιμοποιεί κάποια pop στοιχεία ( με την καλή έννοια ) παράλληλα με πειραματισμό, ενώ από λυρικής άποψης , σύμφωνα και με τον Vlasis K. ( Brutal φωνητικά ) , αποτελούν αυτοτελείς ιστορίες , που δηλώνουν τα αδιέξοδα και τα αινίγματα που ο κάθε ένας μας αντιμετωπίζει . Εξάλλου , το videoclip που σήμερα κυκλοφόρησε , με τίτλο "Reborn" , δηλώνει μία νέα πορεία για την μπάντα , χωρίς όμως να ξεχνάει τις επιρροές της από την κλασική και metal μουσική . 


Ξεκινάμε λοιπόν μία σύντομη αναφορά στα τραγούδια του album αυτού , καθώς και τι μας εντυπωσίασε σε αυτά .

1) In Adentu Deorum(instrumental, Gus Dibelas) 
Το album ξεκινάει με ένα δυνατό ορχηστρικό κομμάτι , αποδεικνύοντας ότι η σωστή χρήση της κλασικής μουσικής , κάνει θαύματα , όπου και να χρησιμοποιηθεί !
2) Enigma(στίχοι :Fiona Creaby ,Vlasis K./μουσική:Gus Dibelas)
Το ομότιτλο τραγούδι του album συνεχίζει εξίσου δυναμικά , αξιοποιώντας το breakdown σοφά σε όλη την διάρκεια του , με το διπέταλο των drums να συνοδεύει αρμονικά τα υπόλοιπα όργανα και το ντουέτο καθαρά-brutal φωνητικά να συνεργάζονται εξίσου αρμονικά . Έπειτα , όλα τα όργανα δίνουν χώρο στην κιθάρα για ένα όμορφο solo , καθόλου υπερβολικό !
3)Reborn(στίχοι :Fiona Creaby ,Vlasis K./μουσική:Gus Dibelas)
Ερχόμαστε λοιπόν στο τρίτο κομμάτι (δες το videoclip παραπάνω) με ένα βαρύ riff και ένα εξίσου βαρύ breakdown , διατηρώντας την ένταση του προηγούμενου κομματιού .
4)Forsaken(στίχοι :Fiona Creaby ,Vlasis K./μουσική:Gus Dibelas) 
Απλό , λιτό και απέριττο είναι οι λέξεις που έρχονται στο μυαλό γι'αυτό αυτό το τραγούδι . Ξεκινώντας μελωδικά , γύρω στο πρώτο λεπτό εμφανίζει έναν συνδυασμό brutal φωνητικών-φοβερού riff που μένει αξέχαστος !
5) Embers(στίχοι :Fiona Creaby ,Vlasis K./μουσική:Gus Dibelas)
Εδώ λοιπόν τα πλήκτρα παίρνουν " φωτιά " και ανοίγουν δυναμικά το επόμενο τραγούδι , παρασέρνοντας μαζί τους τα drums , την κιθάρα και το μπάσο , με αποκορύφωμα το σημείο πριν το τελευταίο refrain ! 
6)Without Disguise(στίχοι :Fiona Creaby ,Vlasis K./μουσική:Gus Dibelas)
Καλούμαστε τώρα να "ταξιδέψουμε" με το κομμάτι αυτό , καθώς τα μουσικά όργανα με μαεστρία χτίζουν μία ατμόσφαιρα , λες και ταξιδεύεις στο διάστημα . Παράλληλα , για άλλη μία φορά το δίδυμο καθαρά-brutal φωνητικά αποδίδουν on point , στο κουπλέ η κιθάρα και το μπάσο "κεντάνε" , ενώ το επικείμενο breakdown με ένα εκπληκτικό solo από τα πλήκτρα " συμπληρώνουν το καρέ " !
7)Released(στίχοι :Fiona Creaby ,Vlasis K./μουσική:Gus Dibelas)
Ακολουθεί ένα filler ( άποψη μου πάντα ) κομμάτι , με μία μελωδική εισαγωγή από πλήκτρα , με ένα καλό solo κιθάρας και μία θερμή , groovάτη μπασογραμμή !
8) Forever Winter(στίχοι :Fiona Creaby ,Paul Culley/μουσική:Gus Dibelas)
Ίσως και το αγαπημένο μου τραγούδι από το album , που μας ταξιδεύει σε ένα παράλληλο σύμπαν , στο οποίο η μεσαιωνική μουσική και η metal είναι αχώριστα ! Τα πλήκτρα εδώ κλέβουν την παράσταση δικαιωματικά , ενώ ένα solo κιθάρας συμπληρώνει την εικόνα !
9) Horizon(στίχοι :Gus Dibelas/μουσική:Gus Dibelas)
Συνεχίζουμε λοιπόν με μία αξιόλογη ακουστική μπαλάντα , με το μαγευτικό παίξιμο της ακουστικής κιθάρας να δεσπόζει , ενώ τα δευτερεύοντα φωνητικά συμπληρώνουν ικανοποιητικά !
10) The Storm Inside(στίχοι :Fiona Creaby ,Vlasis K./μουσική:Gus Dibelas,Giacomo Paradiso) 
Κλείνοντας με το τελευταίο τραγούδι , συναντάμε ένα πολύ δυνατό κομμάτι , με ένα γερό riff , brutal φωνητικά , φοβερή κιθάρα και τεχνικότατα drums . Την ένταση αμβλύνουν τα πλήκτρα , μια groovy μπασογραμμή , ένα φοβερό solo και απερίγραπτα drums . Την ένταση φέρνει πάλι μια riffαρα , με την οποία κλείνει και το τραγούδι .

[Από αριστερά προς τα δεξιά: Marios K.(drums),Jason Ioakeim(μπάσο),η αφεντιά μου(!),Spyros Vasilakis(κιθάρα),Gus Dibelas(πλήκτρα),Vlasis K.(brutal φωνητικά)]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου