Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

AHERUSIA


Λίγα εικοσιτετράωρα μόλις πριν την παρουσίαση της νέας δισκογραφικής τους δουλειάς με τίτλο PROMETHEUS SEVEN PRINCIPLES ON HOW TO BE INVINCIBLE, οι AHERUSIΑ και συγκεκριμένα η Arcania και ο Voreas, μας παραχώρησαν μια απολαυστική συνέντευξη στον φιλόξενο χώρο του Esqueleto στα Εξάρχεια.

Καλησπέρα σας κι ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σας
Ξεκινώντας με το όνομα AHERUSIA, τι σημαίνει;
Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση.
Aherusia ήταν η λίμνη στην οποία εξέβαλαν τα τρία κυριότερα ποτάμια του κάτω κόσμου. Επίσης ήταν και ένα πέρασμα στον κάτω κόσμο, κάτι παρόμοιο με τον ποταμό Αχέροντα.

'Προμηθέας' είναι το όνομα της τρίτης δισκογραφικής σας δουλειάς σε ένα διάστημα οχτώ ετών και ένα EP το μακρινό 1999. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε ως προς την θεματολογία και σύνθεση;
Voreas: Κατά συντριπτική πλειοψηφία οι συνθέσεις ανήκουν σε εμένα. Δεν νιώθω πίεση από την μπάντα ούτε από οτιδήποτε άλλο. Γράφω μονάχα όταν νιώθω ότι πρέπει να γράψω και δεν έχω τύψεις για αυτό. Τα τραγούδια τα δουλεύουμε πολύ στο studio. To 'Προμηθέας' είναι live ηχογραφημένο και στην ουσία χρειάστηκε δύο πεντάωρα για να ηχογραφηθεί. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και να ευχαριστήσουμε τον Δημήτρη Ντούβρα ο οποίος είναι κατά την γνώμη μου ο καλύτερος παραγωγός που έχουμε στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί και με τους Rotting Christ στο 'Aealo' και γενικώς η συμπεριφορά του και η αίσθηση του είναι κάτι το ξεχωριστό.
Όσον αφορά το 'Προμηθέας', να πω ότι η ιστορία του Προμηθέα ήταν η πρώτη ιστορία που άκουσα σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών.Η νέα μας δισκογραφική δουλειά βασίζεται στιχουργικά στην Αισχύλεια τριλογία αν και παίρνει πάρα πολλά στοιχεία από την ελληνική μυθολογία. Η δική μας προσέγγιση είναι διαφορετική. Στην δική μας οπτική οι θεοί και οι άνθρωποι ζούνε μαζί, είναι συμπολεμιστές, μοιράζονται τα πάντα. 'Επειτα όμως οι άνθρωποι προσπαθούν να εξισωθούν με τους θεούς κι αρχίζουν να φοβούνται κυρίως το ότι είναι θνητοί χάνοντας την φυσική τους ακεραιότητα. Ο Προμηθέας παίρνοντας το μέρος των ανθρώπων, διώχνει τους θεούς και τιμωρείται. Κατά την διάρκεια του concept αυτού δίσκου, οι άνθρωποι αναστηλώνονται και αποβάλουν τα δεκανίκια των θρησκευτικών τους αναγκών.
Με εξαίρεση το κομμάτι 'Ωκεανός' το οποίο είναι Ορφικός ύμνος, τα κομμάτια τα έχω γράψει εγώ και έχουμε χρησιμοποιήσει την αρχαία ελληνιστική γλώσσα, την πρώτη ιστορικά οικουμενική γλώσσα.

Σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους δίσκους σας, δεν χρησιμοποιείτε παραδοσιακά όργανα αν και υπάρχει έντονα αυτή η εντύπωση ακούγοντάς το.
Voreas: Αν ο ακροατής έχει την εντύπωση πως ακούει κάποιο παραδοσιακό όργανο, αυτό είναι θετικό και συγκεκριμένα την λύρα την οποία αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν ως ένα εξτρά όργανο της μπάντας, ισάξιο με τα υπόλοιπα. Στον Προμηθέα δεν υπάρχει κανένα παραδοσιακό όργανο, ούτε καν πλήκτρα.

Το εξώφυλλο του δίσκου ομολογουμένως είναι πολύ προσεγμένο και ιδιαίτερο.
Voreas: Στο εξώφυλλο απεικονίζεται ο Προμηθέας με το όρνιο στην πλάτη του, να του κατατρώει το συκώτι. Ίσως με μια πρώτη ματιά να νομίζει κανείς πως είναι ένας άγγελος αλλά τα φτερά δεν ανήκουν στον Προμηθέα αλλά στο όρνιο. Δημιουργός αυτού του έργου είναι ο εικαστικός Φώτης Βάρθης, απόφοιτος της σχολής καλών τεχνών, και εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχει και το εξής σημαδιακό. 'Οταν τον πρωτογνώρισα και βλέποντας αυτό το καταπληκτικό του έργο, μου αποκάλυψε πως κατά την διάρκεια της δημιουργίας του άκουγε Aherusia!

PROMETHEUS: SEVEN PRINCIPLES ON HOW TO BE INVINCIBLE


Την Κυριακή 2 Απριλίου στο Second Skin θα είναι μία ξεχωριστή βραδιά.
Arcania: Την Κυριακή 2 Απριλίου στις 19:30 στο Second Skin στο Γκάζι, έχουμε την μεγάλη γιορτή-παρουσίαση των Aherusia. Ο Προμηθέας θα παρουσιαστεί ζωντανά μαζί με μέλη χορωδίας με τα οποία παιδιά δουλέψαμε μαζί και για τις παραστάσεις που θα ακολουθήσουν όλο τον Μάιο, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο θέατρο της Ημέρας (Γεννηματά 20 πλησίον στο μετρό Πανόρμου).
Το live της Κυριακής θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις ώρες και σκοπός της μπάντας είναι να παρουσιάσει όλες τις δουλειές της μπάντας. Ο Προμηθέας είναι μία δουλειά η οποία θα συνεχιστεί να προβάλλεται στον κόσμο και ως live καθαρά της μπάντας και ως εμφανίσεις μαζί με την χορωδία όπως θα γίνει την Κυριακή.



Σκέφτεστε να κάνετε το ίδιο και στην επόμενη δισκογραφική σας δουλειά;
Voreas: Δεν θέλουμε να βάλουμε όρια και να περιχαρακωθούμε. Το σίγουρο είναι ότι θα θέλαμε να το επαναλάβουμε με διαφορετικό θέμα, όταν νιώσουμε έτοιμοι κι αν αυτό συμβεί με τον επόμενο δίσκο, ακόμα καλύτερα. Ένα concept με περισσότερα παραμυθιακά στοιχεία.

Στις 26 Μαρτίου μοιραστήκατε την σκηνή του Piraeus 117 Academy με τους Hail Spirit Noir και τους Rotting Christ! Υπάρχουν στιγμές από τις πολλές εμπειρίες σας επί σκηνής, που δεν θα ξεχάσετε ποτέ, είτε όμορφες, είτε άσχημες;
Voreas: Την συμμετοχή μας στο live της προηγούμενης Κυριακής την είδαμε ως μία καλή ευκαιρία για να προωθήσουμε το επικείμενο live μας στις 2 Απριλίου και ως μία πρόταση που μας τίμησε πολύ βαθιά. Δεν είναι η πρώτη φορά που παίζουμε δίπλα στους Rotting Christ. Συνδεόμαστε με μια πραγματική φιλία και ο Σάκης Τόλης άλλωστε, ήταν αυτός που έκανε την μίξη στον πρώτο μας δίσκο, στο 'And The Tides Shall Reveal The Traces', το 2009.
Ανεβήκαμε στην σκηνή παίζοντας τέσσερα κομμάτια και τα συναισθήματα γίνονταν πιο έντονα, βλέποντας τον αρκετό για την ώρα κόσμο, να τραγουδάει μαζί μας το ρεφρέν του 'Archangels'!
Μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και χαρούμενοι που βλέπουμε τον κόσμο να υποστηρίζει την ελληνική σκηνή, και αυτό το λέει το διπλό sold out των Rotting Christ!
Arcania: Υπάρχουν πολύ καλές εντυπώσεις και εμπειρίες από αγαπημένα lives όπως την πρώτη φορά που κατεβήκαμε στο Ρέθυμνο στο Extreme το 2010. Ήταν η πρώτη μου φορά που είδα εγώ προσωπικά, άνθρωπο να τραγουδά όλους τους δικούς μας στίχους, συγκεκριμένα του 'Methexis' και συγκινήθηκα πάρα πολύ. Σε live επίσης στην Μυτιλήνη στο πλαίσιο της πολιτιστικής εβδομάδας του πανεπιστημίου Αιγαίου με 2500 κόσμο και φυσικά το αξέχαστο live στο Κύτταρο μαζί με τους πολυαγαπημένους Cruachan, μια μπάντα που έχουμε μεγαλώσει μαζί και που έθεσε βάσεις στο να ακούσει ο μεταλλάς folk, παίζοντας και μοιράζοντας την σκηνή του Κυττάρου από μιάμιση ώρα ο καθένας μας!
Voreas: Προσωπικά μου αρέσει να κρατάω τα καλά από τις άσχημες αναμνήσεις όπως χαρακτηριστικά θυμάμαι ένα live στην Καβάλα οπού παίζαμε μπροστά σε 30 άτομα και η αίσθηση που επικρατούσε ήταν πως ήταν δεκαπλάσιοι! 
Υπάρχουν και δυνατές εμπειρίες όπως όταν δέχεσαι συγχαρητήρια από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας παίζοντας συγκεκριμένα στο Κιάτο, σε υπαίθριο θέατρο. Εκεί παίξαμε τον πρώτο μας δίσκο ενώ παράλληλα προβάλαμε και ταινία δική μας που είχαμε φτιάξει και διαβάζοντας ποίηση ανάμεσα στα τραγούδια. Συμμετοχή κόσμου με  ''κοπάνημα'' 300 ατόμων με τα οποία τραγουδούσαμε τους στίχους  όλοι μαζί!

Από την ελληνική σκηνή ποιά ονόματα έχετε ξεχωρίσει και σας αρέσουν;
Arcania: Λατρεύω κάθε δουλειά των Order Of The Ebon Hand. Εξαιρετική μπάντα! Όπως και οι Astarte είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής σκηνής.
Voreas: Εκτός βεβαίως από τους Rotting Christ που μεγάλωσα με την μουσική τους, οι Necromantia μου άρεσαν πολύ γιατί ήταν πολύ εναλλακτικοί σε αυτό που έκαναν, έπαιζαν κάτι το διαφορετικό. Η μουσική τους έπαιρνε στοιχεία και από black metal και από παραδοσιακή μουσική και στοιχεία από μυστικισμό, ήταν avangarde. Επίσης οι Tardive Dyskinesia, Hail Spirit Noir, Acid Death, Obsecration, In Utero Cannibalism, Deviser είναι θεωρώ πολύ σημαντικές μπάντες, κι από τον χώρο του majestic black metal, οι Shadowcraft και οι Empathy.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον πολύτιμο αυτόν τον καιρό χρόνο σας και σας ευχόμαστε καλοτάξιδη η νέα σας δισκογραφική δουλειά.
Σας ευχαριστούμε πολύ!



Μελλοντικές εμφανίσεις εκτός τη γιορτή-παρουσίαση της Κυριακής στο Second Skin και τα ΠαρασκευοΣάββατα του Μαιου στο θέατρο της Ημέρας, υπάρχουν ήδη στο πρόγραμμα των Aherusia με συμμετοχή στο φεστιβάλ της Λάρισας ως headliners τον Οκτώβριο και εμφανίσεις σε Αγρίνιο και Κέρκυρα τον Νοέμβριο.

https://www.facebook.com/voreasfaethon.aherusia?fref=ts
https://www.facebook.com/arcania.aherusia?fref=ts
https://www.facebook.com/aherusia/?fref=ts


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου