Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019


Λένε ότι ο τρίτος δίσκος ενός συγκροτήματος είναι και ο πιο σημαντικός ως προς την πορεία που έχει διαγράψει αλλά και θα διαγράψει στο μέλλον και δεν θα διαφωνήσω καθόλου!

Εδώ έχουμε μια μπάντα η οποία δημιουργήθηκε από τις (τότε) στάχτες της “τυπικά” διάλυσης  των ιστορικών ENTOMBED, όταν και ο τελευταίος “μεγάλος” της original σύνθεσης (Alex Hellid) αποχώρησε. Έκτοτε και μετά από δίκες κλπ το όνομα ENTOMBED κρατήθηκε από τα μέλη της αυθεντικής σύνθεσης και οι οποίοι ήδη δουλεύουν τη δισκογραφική του επιστροφή, ενώ η ομάδα του L-G Petrov, ο οποίος και κράτησε τα μέλη της τελευταίας σύνθεσης, αποφάσισε να συνεχίσει υπό το όνομα ENTOMBED A.D. μιας και δεν ήθελε να ξανασυνεργαστεί  με τους παλιούς του συμπαίχτες.

Αυτά για την ιστορία για όσους δεν έχουν γνώση τι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

To 2014 ξεκίνησαν ως ENTOMBED A.D. με το ντεμπούτο BACK TO THE FRONT, το οποίο προξένησε μεγάλη αίσθηση και λογικό ήταν, μιας και η “έλλειψη” του ήχου των αυθεντικών ENTOMBED για τους fans, είχε πιάσει επίπεδα στέρησης ηρωίνης (ακόμα έτσι είμαστε).

Η συνέχεια ίδια και καλύτερη με το DEAD DAWN του 2016! Ακολούθησαν αλλεπάλληλες περιοδείες (που ούτως ή αλλιώς έκαναν ακόμα και πριν τη όλη διαμάχη με το όνομα), έχοντας αποδείξει ότι είναι μια καθόλα ενεργή συναυλιακά μπάντα, οι ENTOMBED A.D.  πλέον, έχουν αγκαλιαστεί από τους “παλιούς” αλλά και τους νεότερους οπαδούς που προσκυνούν τον θρυλικό Σουηδικό death Metal ήχο του Boss HM-2 pedal (αν και δεν το χρησιμοποιούν χρόνια πλέον τώρα!!!) που γέννησαν οι αυθεντικοί ENTOMBED, μην σας πω καλύτερα οι NIHILIST, δηλαδή οι πρώιμοι ENTOMBED (Demo ημερών).

Και φτάσαμε στο σήμερα όπου κυκλοφορούν τον νέο, τρίτο τους δίσκο “ Bowels of Earth” με τον Victor Brandt να έχει παραδώσει το μπάσο όσον αφορά την ηχογράφηση του δίσκου, στον Putz Weck (γνωστό αλάνι του χώρου που έχει κάνει παραγωγές σε MURDER SQUAD και NIRVANA 2002), ενώ συναυλιακά, το μπάσο το έχει αναλάβει ως session-ίστας  από εδώ και στο εξής το άλλο γνωστό μούτρο της Σουηδικής death metal σκηνής, ο Tobias Cristiansson (βλέπε GRAVE, DISMEMBER, NECRONAUT, NECROPHOBIC). Από την άλλη, ξανά με δεύτερη κιθάρα (μετά τον Johan Jansson) και κάτι που τους ολοκληρώνει πιστεύω και στο σανίδι αλλά και στουντιακά, αναλαμβάνει τις δεύτερες κιθάρες λοιπόν ο  Guilherme Miranda από τους KROW.

Τι πρόκειται λοιπόν να ακούσετε σε αυτό το album? Βασικά την πρώτη σφαλιάρα την φάγαμε με το "Fit For A King" να μας πορώνει αφάνταστα με τις flash back καταβολές των left / cland. και τα αγαπημένα για πολλούς hooks / treats που χρησιμοποιούσαν οι Hellid / Cederlund σε τραγούδια μαμούθ του παρελθόντος. Γενικά αυτά τα “στολίδια” ήταν , είναι και θα είναι η αφρόκρεμα του Σουηδικού ήχου όποια εκδοχή των ENTOMBED ,DISMEMBER, GRAVE ακόμα και νεότερων συγκροτημάτων που συνεχίζουν να αποτίουν φόρο τιμής στον OSDM ήχο! Τα τραγούδια αποπνέουν ένα αέρα θύμησης του προαναφερθέντα κλασσικού Σουηδικού ήχου, χωρίς να γελοιοποιείται το αποτέλεσμα (έχουμε τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν από μπάντες που νόμιζαν ότι και μόνο του να αντιγράψεις αυτόν τον ήχο, θα γίνεις Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη) και αυτό οφείλεται στον mastermind και βασικό συνθέτη / κιθαρίστα Nico Elgstrand με τη φοβερή παραγωγή (ο άνθρωπος έχει πάει σε άλλο επίπεδο χρόνια τώρα τον ήχο αυτό) αλλά και το πολύ καλό επίσης mixing από τον Adam Kviman.

Το επόμενο τραγούδι που ακούσαμε ήταν και το πρώτο του δίσκου, το Torment Remains και όλες οι απορίες περί του αν το Fit For A King ήταν απλά ο κράχτης και δεν θα υπήρχε ανάλογη ποιοτικά συνέχεια, απλά εξανεμίστηκαν. Αυτό που με λίγα λόγια έχουν καταφέρει οι ENTOMBED A.D. αυτή τη φορά, είναι ότι ΞΕΡΟΥΝ ποιοι είναι και έχουν βασικότατο δικαίωμα να διαιωνίζουν εξίσου την ENTOMBED κληρονομιά (άλλωστε Nico Elgstrand και Olle Dahlstedt έχουν υπάρξει αρκετά χρόνια στους ENTOMBED) και αυτό τους έχει δώσει πλέον τον χώρο και τον αέρα που χρειάζονται συνθετικά να κινηθούν στη δική τους εκδοχή και η οποία είναι αυτό ακριβώς που φαίνεται: Δηλαδή “πάρτα στη μάπα” Stockholm Death Metal γεμάτο τσαμπουκά και live attitude (τους χαρακτηρίζει αυτό μιας και μιλάμε για τρομερή live μπάντα) και με τον “γίγαντα” L-G Petrov μπροστάρη στα φωνητικά (από τις καλύτερες φωνές του χώρου κατ’ εμέ) έχεις όλο το πακέτο!!!

Πάμε και στο δεύτερο τραγούδι το Elimination , με τα blast-ίδια να σε παίρνουν από τα μούτρα με το καλημέρα και με έναν αέρα left hand / clandestine αλλά και Morning Star, να αποτελεί μεγάλη μου αδυναμία πλέον και απλά προσκυνώ με αυτό το classic riff που μπαίνει στο 2:02! Death nroll σόλο κιθάρας και άντε γεια!

Hell Is My Home για τη συνέχεια και γκαρίκλα από L-G και δώσε πόνο! Κομμάτι δυναμίτης όπου μας πάει βολτίτσα στο ντεμπούτο back to the front με εμβόλιμα στοιχεία από Morning Star (πάλι) αλλά και Inferno.

Η αγάπη του L-G Petrov για αυτά τα στοιχειωμένα πιανάκια που έχουμε ακούσει στο παρελθόν και στα 2 σχήματα είναι γνωστή και έτσι είναι πάλι παρόντα εδώ στο intro του mid tempo ομώνυμου τραγουδιού Bowels of Earth (παιγμένα προφανώς πάλι από τον ίδιο).

Μελωδικά εναλλασσόμενα σόλος κιθάρας στη μέση του τραγουδιού, πιανάκι πάλι και ρεφραίν για το κλείσιμο.

Θεϊκό intro χαβαλές για το επόμενο :  Bourbon Nightmare, τραγούδι γεμάτο με ένα punk / death nroll χαρακτήρα (υπάρχουν στιγμές που νόμιζα ότι τις κιθάρες τις έπαιζε ο Cederlund να σας πω και την αλήθεια).Ωραίο live τραγούδι για να πίνουμε τις μπυράκλες μας στις συναυλίες τους και ο L-G να κάνει τα δικά του on stage (ξέρετε εσείς που τους έχετε δει τι καφρίλες κάνει ο τύπος).

Επιστροφή σε πιο βάρβαρες καταστάσεις με το Fit for a King (τα είπαμε παραπάνω γι’ αυτό) αλλά και το Worlds Apart  έχει αυτά τα ωραία κιθαριστικά “στολίδια” που έλεγα παραπάνω επίσης, κάτι που ισχύει επίσης και για το καταιγιστικό επόμενο τραγούδι, δηλαδή το Through the Eyes of the Gods.

Για την ποιότητα των  διασκευών είτε μιλάμε για ENTOMBED είτε για ENTOMBED A.D. η απάντηση είναι μια: Έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας των METALLICA όσον αφορά αυτές! Πιάνουν τα τραγούδια και τα “κάνουν δικά τους” κάτι που μόνο στους METALLICA το έχω ξαναδεί σε τέτοιο βαθμό! Και εδώ έχουμε 2 διασκευές παρακαλώ: I'll Never Get Out of This World Alive (Hank Williams) και Back at the Funny Farm (Motörhead), εξαίρετες και οι δύο!

Για το κλείσιμο του δίσκου μας έχουν κρατήσει το To Eternal Night, κομμάτι ατμοσφαιρικό και mid tempo στα χνάρια πολλών άλλων παρόμοιων τέτοιων “τελευταίων” τραγουδιών που είχαν σε πολλά albums και των δυο εκδοχών!

Εν κατακλείδι, οι Σουηδοί μέσα σε 36 λεπτά παραδίδουν τον πιο μεστό, ακραίο, αλλά και ποιοτικότερο δίσκο τους, κοιτώντας με ταπεινότητα και τιμή το ένδοξο (ENTOMBED) παρελθόν τους, δημιουργώντας μουσική του σήμερα (ENTOMBED A.D.). Για αυτούς που δεν συγκρίνουν τις δυο πτυχές των ENTOMBED, μιλάμε για ανεπανάληπτο album,για τους υπόλοιπους που έχουν κολλήσει στον χωροχρόνο….απλά ξεχάστε το και περιμένετε τι θα προσφέρει η αυθεντική τριάδα: Nicke Andersson, Ulf "Uffe" Cederlund και Alex Hellid στον επερχόμενο δίσκο που είναι σχεδόν έτοιμος!
8,5 /10 
Bowels of Earth track list: 
1.Torment Remains 02:51
2.Elimination 03:26
3.Hell Is My Home 03:47
4.Bowels of Earth 04:30
5.Bourbon Nightmare 03:35
6.Fit for a King 03:34
7.Worlds Apart 03:33
8.Through the Eyes of the Gods 03:08
9.I'll Never Get Out of This World Alive (Hank Williams cover) 02:10
10.To Eternal Night 05:43
11.Back at the Funny Farm (Motörhead cover) 04:11 



VIDEOS:




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου