Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020


Μεγάλη υπόθεση μέσα σε δύο χρόνια να καταφέρεις να στρέψεις τα βλέμματα του μεταλλικού κοινού πάνω σου. Τεράστια υπόθεση να "μιλάς" με τη μουσική σου και να μην πετάς αερολογίες σε νότες και μάλιστα σε ένα είδος, όπως το μελωδικό death-black metal, όπου πραγματικά πρέπει να το "έχεις" για να μπεις μέσα στο παιχνίδι της παγκόσμιας metal σκηνής.

 Θεωρώ πως οι Drama Noir με την προσθήκη των φωνητικών από τον Nyctelio, τραγουδιστής επίσης των εξαιρετικών Synteleia, και με μία εταιρεία όπως η Drakkar όπου θα τους βοηθήσει να διαδώσουν εκεί που πρέπει το μουσικό τους έργο.

Δεν θα σας κουράσω πάρα πολύ, ο Παύλος Παπαθανασίου ξέρει πολύ καλά πως το νόημα στο μουσικό του δεύτερο "έργο" σημασία έχει η ουσία, στην προκειμένη περίπτωση η σύνθεση και όχι η επίδειξη των μουσικών ικανοτήτων. Με μία παραγωγή που δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τα μεγάλα ονόματα, με τον Σάββα Μπετίνη των Acid Death να μαγεύει και να ζωντανεύει το μουσικό όνειρο των Drama Noir σε μία ολοκληρωμένη πυροβολαρχία, με ένα πεντακάθαρο και ασύλληπτα βαρύ και ασήκωτο όγκο, ενώ με αγωνία αναμένουμε να ακούσουμε και το master του βινυλίου, όπου τον έχει επιμεληθεί ο Αχιλλέας Καλαντζής των Varathron.

Ας προχωρήσω στο σημαντικό της υπόθεσης και αναφέρομαι στην μουσική. Το δεύτερο άλμπουμ των Drama Noir θα κυκλοφορήσει τέλη Αυγούστου και θα αποτελείται από οκτώ ελεγείες. Μελωδικό death-black metal, με μερικά ουσιώδη συμφωνικά περάσματα, με τα πλήκτρα εκείνα που αγαπήσαμε στο συγκεκριμένο είδος στην δεκαετία του 90....ΑΛΛΑ το πιο σημαντικό, τουλάχιστον για μένα, είναι πως αν κάτσεις και το δεις από μία διαφορετική πλευρά, θα ακούσετε εντελώς έναν δίσκο γεμάτο heavy metal.


Μουσικά πολλά είναι εκείνα τα συγκροτήματα που θα σας έρθουν στο μυαλό, από Rotting Christ, Varathron, Dimmu Borgir και ίσως σε κιθαριστικά σημεία κάτι από Cradle Of Filth και εκεί σταματάνε οι επιρροές για να βάλει και το συγκρότημα την δική του μουσική σφραγίδα. Η επιβλητική αφήγηση της Tasha Danzing με ανατριχιάζει κυριολεκτικά για να συνεχιστεί ο όλεθρος στο "Desert Drakonids", ταχύτατοι black metal ρυθμοί με μία αίσθηση αρχαίας συμφωνικής τραγωδίας, κάτι ανάλογο στον ήχο των Septicflesh. Στο "Chaos Melathron" είμαι σίγουρος πως θα σπάσουν πολλοί αυχένες, τρομερό ριφ και σύνθεση που θα πορώσει αρκετούς. Στο "Luminous Seduction" ο Παύλος δίνει μαθήματα πως πρέπει να είναι το σωστό ριφ οδοστρωτήρα, πραγματικά ο δίσκος είναι γεμάτος από τέτοια.


"The Last Incarnation" και εδώ ξεκάθαρα οι Drama Noir μας δείχνουν τα "δόντια" τους, το άλμπουμ βρίθει από τρελές ταχύτητες, αλλά για να μην παρεξηγηθώ, ταχύτητες όπου σε όλους μπορούν να αγγίξουν τις μουσικές τους χορδές, αφού μουσικά το άλμπουμ αγγίζει μία ευρεία γκάμα μουσικών επιρροών. Μεγάλη λατρεία το "Witched Curse", μία σύνθεση που μου έφερε στο μυαλό τους Dimmu Borgir με την στοιχειωμένη ατμόσφαιρα και τους στίχους στα ελληνικά. ίσως προσωπικά για μένα το κορυφαίο τραγούδι του δίσκου.
Νομίζω πως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, χαίρομαι που για άλλη μία φορά η κρίση μου βγήκε σωστή και ανακάλυψα από την αρχή ένα συγκρότημα που δίνει ποιότητα στην μουσική που λατρεύουμε, το μόνο που μένει είναι η επιβεβαίωση τέλη Αυγούστου, όπου και θα κυκλοφορήσει επίσημα και για άλλη μία φορά η ελληνική σκηνή μπορεί περήφανα να καταλάβει άλλη μία ελληνική σκοτεινή πρωτιά.

Καραγεωργίου Κωνσταντίνος.

Η δισκογραφική επιστροφή μιας από τις πιο ελπιδοφόρες και καινούργιες Ελληνικές μπάντες του ατμοσφαιρικού death / black metal ήχου που ακούει στο όνομα DRAMA NOIR, είναι γεγονός!!! Σε κάτι λιγότερο από 2 χρόνια να χωρίζει τη χρονική απόσταση από το εξίσου φοβερό ντεμπούτο τους “Princess Airam” το οποίο κυκλοφόρησε στις 23 Δεκεμβρίου του 2018, το δεύτερο φανταστικό album που έχει τον τίτλο “A Necromancy Lore”, έρχεται να συνταράξει ακόμα πιο δυνατά τον εγχώριο και μη ακραίο metal χώρο στις 31 Αυγούστου 2020 και το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσω της θρυλικής “Drakkar Productions”!!!
Να πιάσουμε όμως μερικά “tips & infos” για αυτούς που δεν γνωρίζουν τους DRAMA NOIR καλά, πριν μιλήσουμε πιο αναλυτικά για το νέο τους album:
Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2017 από τον κιθαρίστα MEPHISTO ( ex-Disharmony) και με μια ακολουθία κάποιων αλλαγών στο line-up από τότε, φτάνουμε στο σήμερα, όπου εκτός του τρομερού YNGVE (Afterblood, Sirius, Gungnir, ex-W.E.B., ex-Acherontas, Synteleia κλπ κλπ) στα τύμπανα που είναι εξίσου το μόνο παλιό μέλος που έμεινε στις τάξεις τους έως σήμερα, στο μπάσο βρίσκουμε τον PEISITHANATOS (Order of the Black Jacket) και τέλος η “αλλαγή” που έφερε έναν τρομερό μαυρομεταλλικό άνεμο στον σημερινό ήχο της μπάντας και δεν είναι άλλος από τον NYCTELIOS ο οποίος είναι και τραγουδιστής στους εξίσου καταπληκτικούς SYNTELEIA στους οποίους παίζει επίσης τύμπανα (live) ο YNGVE αν παρατηρήσατε πιο πάνω…


Ξεκινάω από το τελείως γαμάτο εξώφυλλο του δίσκου, το οποίο είναι δημιουργία του Νίκου Τσιώλη ο οποίος έχει επιμεληθεί και το logo των DRAMA NOIR, καθώς και τρομερά εξώφυλλα σε δίσκους συγκροτημάτων όπως: KAWIR, AGNES VEIN, SYNTELEIA,FREEFALL κλπ.  Λοιπόν, εξώφυλλο με red hair sexy female sorcerer / necromancer, γεμάτο φεγγάρι και δρακουλιάρικο κάστρο πίσω στο πλάνο με βασικά χρώματα το μαύρο και το κόκκινο…. Εεε πόσο πιο metal ρε φίλε δηλαδή?? Εγώ “τσιμπάω” την μάγισσα χεράκι χεράκι και την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια πάντως. Σας χαρίζω το κάστρο και το φεγγάρι!
Η μίξη και το mastering έχει γίνει με μεγάλη επιτυχία από τον ιθύνοντα νου των εξίσου δικών μας ACID DEATH, Σάββα Μπετίνη και το αποτέλεσμα δικαιώνει έκαστος και τους δυο. Αυτό που μου αρέσει προσωπικά στο γενικό αποτέλεσμα της παραγωγής, είναι ότι πέραν της καθαρότητας και της δυναμικής της, προσδίδει τον χαρακτήρα που ΑΚΡΙΒΩΣ χρειάζονται τα νέα αυτά τραγούδια και της σαφώς πιο black metal εστίασης (σε σχέση με το ντεμπούτο) που τα διακατέχει. Παρακάτω θα το αναλύσω περισσότερο…
Το “A Necromancy Lore” λοιπόν περιέχει 8 συνθέσεις με πρώτη το “Desert Draconids” το οποίο “παντρεύει” το ντεμπούτο με το νέο δίσκο με πανέξυπνο τρόπο, μιας και διαθέτει ένα εισαγωγικό τμήμα με πολύ ανατολίτικο ύφος που συναντούσαμε αρκετά στο “Princess Airam” στο οποίο τα guest female vocals της Tasha Danzig με την απαγγελία και τους αμανέδες που ακούγονται, χρωματίζουν την ατμόσφαιρα και σε καλωσορίζουν στο ταξίδι που έπεται για τα επόμενα 6:13 λεπτά. Δυναμικό με τσαμπουκά και blast beats με το έμπα των υπόλοιπων της μπάντας! Και εδώ θα σταθώ λίγο στα φωνητικά… Η επιλογή της μπάντας να κινηθούν στο νέο δίσκο σε black metal φωνητικά, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο έχοντας ακούσει αρκετές φορές τον δίσκο πλέον και επίσης έχοντας κατανοήσει την οπτική των νέων συνθέσεων, νομίζω ότι δεν θα ακούγονταν καλύτερα σε μια πιο death metal λογική. Εννοείται μπράβο στον NYCTELIOS, ο οποίος είναι και ο νέος τραγουδιστής των DRAMA NOIR και έχει προσδώσει την καταχνιά την ίδια στο όλο αποτέλεσμα!


Επειδή ξανα-αναφέρω τα black metal φωνητικά δεν σημαίνει ότι η μπάντα έπαθε εγκεφαλικό, τρελάθηκε και άλλαξε 100 %, κάθε άλλο που η “γεύση” των νέων συνθέσεων θυμίζει και το παρελθόν, αλλά ο σεφ αυτή τη φορά, έβγαλε τα μεγάλα μαχαίρια και ετοίμασε νέα σπεσιαλιτέ για απαιτητικούς ουρανίσκους!!!
“ Chaos Melathron” εδώ έχουμε μια πιο άμεση και πιο groove (αν μου επιτραπεί ο όρος) σύνθεση σε σχέση με το πρώτο, με ωραία σταθερή εξέλιξη και ωραία riffs (από την αρχή του τραγουδιού φάνηκε) να κοσμούν όλη την διάρκεια το τραγούδι, το οποίο νομίζω ότι θα ξεχωρίσει στα live της μπάντας λόγω της αμεσότητάς του! 
“Luminous Seduction” Βέβαια και εδώ έχουμε live χαρακτήρα με το αρκετά πιο τσαμπουκαλίδικο αυτό τραγούδι, το οποίο έχει και αυτά τα ύπουλα keyboards να σκάνε εκεί που πρέπει και να μην γίνονται cheesy. Σε αυτό το θέμα τους βγάζω το καπέλο γιατί όπου κάνουν χρήση πλήκτρων, αυτά έχουν διακριτική παρουσία αλλά ταυτόχρονα και καταλυτική αναδεικνύοντας τις συνθέσεις όπως πρέπει.
“Devolution in the Curve of Time” εξαιρετικό τραγούδι χωρίς πολλά σκαμπανεβάσματα στο τέμπο του δίνοντας έτσι “χώρο” στο περισσότερο μέρος να ξεδιπλώνει την καταχθόνια έρπουσα αισθητική του.


“The Last Incarnation”  ώπα εδώ έχουμε να κάνουμε με ύμνο παίδες…black metal the Old Greek Way μάλιστα και εδώ άνετα μπορώ να πω ότι οι DRAMA NOIR πλέον είναι επίσημα το νέο μικρό αδερφάκι των ROTTING CHRIST, VARATHRON, KAWIR .Προσοχή όμως γιατί τα παιδιά γρήγορα μεγαλώνουν πριν το καταλάβουν οι γονείς ….και αν λάβω υπόψιν πόσο γρήγορα αναπτύσσονται οι DRAMA NOIR σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, τους βλέπω σε λίγα χρόνια στην Ά Εθνική.
“ Relics of My Enemies” Ατμοσφαιρικό intro με γυναικεία ψιθυριστά φωνητικά εδώ. Υποψιάζομαι λογικά ότι είναι η Tasha Danzig, η οποία κάνει φωνητικά και στο πρώτο τραγούδι του δίσκου… η απορία θα λυθεί σε προσεχή συνέντευξη με την μπάντα .Το τραγούδι έχει black metal εξέλιξη με ωραίο bass line (γουστάρω κάργα τέτοια σημεία), φοβερές μελωδίες και είναι από αυτά τα τραγούδια που στα live κλείνω μάτια, κρατάω μπύρα σταθερά και κάνω υπνωτισμένο headbanging χαμένος στο υπερπέραν… 
“Witched Curse (Η κατάρα της ηρούς)” ΚΟΜΜΑΤΑΡΑΑΑΑΑΑΑΑ ,μεγάλη μου αδυναμία το συγκεκριμένο , πάλι αυτά που λέγαμε παραπάνω για τη χρήση πλήκτρων ,απίστευτη ατμόσφαιρα και Ελληνικοί στίχοι!!! Είναι ένα φοβερό τραγούδι που περιέχει πολλά “καλούδια” έτοιμα να τα ανακαλύψετε και να ταξιδέψετε μαζί του στους μαυρομεταλλικούς κόσμους που το διακατέχει. Μελωδικό σόλο, απλό και περιεκτικό (εεε με ένα μικρό πανικούλι από arpeggios) που οδηγεί σε fade out του τραγουδιού. Πραγματικά μιλάμε για επίπεδο και αίσθηση KAWIR εδώ απλά, στεγνά και όμορφα!


“ Cyber Necromancer of Doom” Το τελευταίο τραγούδι του “A Necromancy Lore” μπαίνει με περίσσιο τσαμπουκά black metal ξηρότητας, η οποία όμως ξαφνικά ενυδατώνεται με τα τόσο “seventh son of a seventh son” πλήκτρα που μπαίνουν στο χώρο και χρωματίζουν το όλο τοπίο. Σύντομο και περιεκτικό στα 3:03 λεπτά του, κλείνει λοιπόν τον νέο δεύτερο δίσκο των Ελλήνων DRAMA NOIR, οι οποίοι με έχουν αφήσει προσωπικά άφωνο με την τόσο γρήγορη και ανέλπιστα ουσιαστική και ποιοτική εξέλιξή τους μέσα στα μόλις 3 χρόνια της ύπαρξης τους, κάτι που δύσκολα συναντά κανείς στις μέρες μας! Όμως αυτό δεν έγινε διόλου τυχαία, γιατί όταν το όραμα είναι εκεί και υπάρχει όρεξη για δουλειά με συνέπεια και συγκέντρωση ως προς την επίτευξη των στόχων, εεε τότε το στοίχημα έχει κερδηθεί!
Μην προσπεράσετε….. εσείς θα χάσετε…το μόνο σίγουρο!!!!

Αδαμόπουλος Θοδωρής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου