Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

 


"Εν κατακλείδι, οι KILLER BE KILLED επέστρεψαν γεμίζοντας μας με ενθουσιασμό όχι απλά λόγω της βαρύτητας των ονομάτων που συμμετέχουν στο συγκρότημα, αλλά με συνθέσεις που θα αγαπηθούν και θα τιμηθούν από αρκετά ευρύ φάσμα metal κοινού"


Ομολογώ πως πιάστηκα εξ απήνης όταν το πρώτο νέο single των KILLER BE KILLED κυκλοφόρησε, κυριολεκτικά δίχως καμία πληροφορία που να προετοίμαζε το έδαφος, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Πλέον έχουμε στα χέρια μας ολόκληρο τον "Reluctant Hero" δίσκο της μπάντας και είμαι έτοιμος να τον παρουσιάσω, προσπαθώντας να παραμείνω συγκεντρωμένος καθώς ακούω κάποια από τα καλύτερα κομμάτια της χρονιάς, η οποία σιγά σιγά έρχεται στο τέλος της. Μήπως έχουμε να κάνουμε με τον δίσκο της χρονιάς; Η συνέχεια παρακάτω.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το όνομα των KILLER BE KILLED συνοδεύεται παντού από τον όρο 'supergroup' και πως να μην είναι όταν σε μια μπάντα συμμετέχουν οι καταπληκτικοί Max Cavalera (SEPULTURA, SOULFLY, CAVALERA CONSPIRACY), Troy Sanders (MASTODON), Greg Puciato (THE DILLINGER ESCAPE PLAN, THE BLACK QUEEN) και ο Ben Koller (CONVERGE) ο οποίος αντικατέστησε τον Dave Elitch (Mars Volta). Αυτό το supergroup λοιπόν σχηματίστηκε το 2011, κυκλοφορώντας αργότερα το KILLER BE KILLED album το οποίο απέσπασε θετικές κριτικές και ξεχώρισε γιατί ήταν αυτό ακριβώς που θέλει κάθε θαυμαστής από τους αγαπημένους του μουσικούς όταν συμμετέχουν όλοι μαζί, υπό ένα όνομα: Ένας δίσκος ισομερώς κατανεμημένος μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, που θυμίζει σε κάθε τραγούδι την επαγγελματική πορεία του καθενός ξεχωριστά. Αυτά στον πρώτο δίσκο της μπάντας που κυκλοφόρησε το 2014, γιατί στην νέα studio δουλειά της μπάντας... ισχύει ακριβώς το ίδιο! Μάλιστα με μεγαλύτερο βαθμό ωρίμανσης, χάρη στον οποίο επιτυγχάνεται ένα περισσότερο ισορροπημένο αποτέλεσμα που ονομάζεται "Reluctant Hero" album.


O δίσκος ξεκινά με την κομματάρα "Deconstructing Self-Destruction" το οποίο είναι αρκετά μελωδικό θυμίζοντας τους MASTODON του Troy Sanders που τραγουδά το εναρκτήριο couple, με τον Greg Puciato να ακούγεται στο refrain εμποτίζοντας με λίγο από DILLINGER ESCAPE PLAN το κομμάτι και το speed-αριστό ξέσπασμα να έχει την ηχητική και συνθετική σφραγίδα του Max Cavalera, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το "Deconstructing Self-Destruction" πιστεύω πως είναι το περισσότερο αντιπροσωπευτικό κομμάτι που έχει συγγράψει η μπάντα έως σήμερα. Απλά τρομερή σύνθεση.

Στο "Dream Gone Bad" που κυκλοφόρησε επίσης ως προπομπός του album, συνοδευόμενο από  video clip, οι ταχύτητα ελαττώνεται και η προσοχή στρέφεται στα σπουδαία ηχοχρώματα των τριών τραγουδιστών του συγκροτήματος με την μελωδία να εξυπηρετεί φυσικά αυτήν την κατάσταση. Επίσης μια σπουδαία σύνθεση.


Αλλάζοντας ακόμη περισσότερο την κεντρική μουσική τους κατεύθυνση, οι KILLER BE KILLED μας προσφέρουν το "Left Of Center". Ένα κομμάτι  που κινείται σε περισσότερο rock μονοπάτια, χτίζοντας μια σκοτεινή ατμόσφαιρα, μόνο τυχαία δεν τοποθετήθηκε πριν από το "Inner Calm From Outer Storms" που ακολουθεί και είναι ένα από τα κομμάτια που ξεχωρίζουν στον δίσκο, χάρη στην ατμόσφαιρα του. Το μαύρο πέπλο που υφαίνει o Greg Puciato με τον Ben Koller, συνδεόμενο από την φωνή του Troy Sanders στην συνέχεια είναι ένα μικρό μουσικό θαύμα. Η κορύφωση της 'καταιγίδας' φυσικά δεν αργεί να ηχήσει με τον Max Cavalera να δίνει όλο του το είναι, αλλά στην εξίσωση μπαίνει ξανά ο οργισμένος Puciato ουρλιάζοντας κάθε στίχο, αναπόφευκτα φέροντας μας στον νου το παρελθόν του στους DILLINGER ESCAPE PLAN.


Στην συνέχεια μια μικρή σε διάρκεια μόνο, έκπληξη που με άφησε με το στόμα ανοιχτό θα έλεγα. "Filthy Vagabond" και μετά το σαρωτικό κλείσιμο του προηγούμενου κομματιού, η μπάντα μας ξεσηκώνει με το punk-οειδές της πόνημα. Το refrain δε, είναι ο ορισμός του sing along σε ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας (αν γίνουν ποτέ), με τους τρεις τραγουδιστές της μπάντας να μας κάνουν να θέλουμε να κινηθούμε από την θέση μας και να σπάσουμε την ροή της εργασίας μας την δεδομένη στιγμή, για να απολαύσουμε σχεδόν τέσσερα λεπτά ηλεκτρικής αναρχίας. Άλλη μία σπουδαία σύνθεση του δίσκου.

Μοιραία οι 'στροφές' του κινητήρα της μπάντας πέφτουν  ξανά στο "From A Crowded Wound". Σε αυτό το τραγούδι ο Puciato έχει πάρει μεγαλύτερο ρόλο από τους υπόλοιπους δύο τεράστιους καλλιτέχνες, ίσως γιατί αποτελεί μια σύνθεση 'κομμένη και ραμμένη' στα μέτρα του. Το "From A Crowded Wound" μου θύμισε σε σημεία του, το solo project του Puciato αλλά και τους Black Queen, επίσης project του ιδίου. Δεν είναι ένα κομμάτι που βρίσκεται τόσο ψηλά στην εκτίμηση μου λόγω της αξίας των προηγούμενων, ωστόσο έχει θέση και σημασία στον δίσκο. 


Τα ίδια ισχύουν αθροιστικά και για το "The Great Purge" το οποίο κινείται χαμηλότερα από τις προσδοκίες που μας δημιούργησαν τα πρώτα πέντε κομμάτια αυτής της κυκλοφορίας, με την εναλλαγή του κύριου πρωταγωνιστή στο 'έργο' η οποία είναι ο κύριος Sanders. Ένα μείγμα MASTODON ατμόσφαιρας και DILLINGER ESCAPE PLAN νεύρου. Η συνέχεια ανήκει στο "Comfort From Nothing" που απλά αλλά σημαντικά για το μουσικό ταξίδι μας με τον δίσκο, ανεβάζει την ψυχολογία μας αλλά όχι αρκετά, αδυνατώντας να μείνει στην συνείδηση μας ως κάτι σπουδαίο. Αρκετά πειραματικό σε σημεία αλλά με τις ηχητικές σφραγίδες των Puciato, Cavalera, Sanders να σώζουν την κατάσταση από βέβαιη βαρεμάρα. 

Ευτυχώς την κατάσταση αντιστρέφει το νευρικό "Αnimus", που είναι γρήγορο, δυνατό, βγαλμένο από τα πρώιμα μουσικά βήματα του Cavalera που οδηγεί το κομμάτι μακριά από τα προηγούμενα, αισθητικά και ουσιαστικά. Κάπως έτσι 'κλείνει' το συνεχές κομμάτι του δίσκου που δεν είχε κάτι σπουδαίο να προσφέρει, πέρα από την συνολική διάρκεια που προσέθεσε και κάποιες διάσπαρτες καλές στιγμές.

Το τελευταίο τεκμηριώνεται δίχως περιθώρια διχογνωμίας από το απίστευτο "Dead Limbs" που ακολουθεί και είναι κατά την άποψη μου το καλύτερο κομμάτι του δίσκου, ίσως το αγαπημένο μου κομμάτι από όλες τις κυκλοφορίες του έτους. Γρήγορο, μελωδικό, ατμοσφαιρικό, απίστευτες ερμηνείες από το θρυλικό τρίο, συνθετικά και εκτελεστικά άρτιο. Δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα οι Killer Be Killed στο "Dead Limbs". Απλά απόλαυση!


To τέλος του δεύτερου δίσκου των KILLER BE KILLED φέρνει το ομώνυμο "Reluctant Hero", μια ακόμη σπουδαία σύνθεση, η περισσότερο 'καλλιτεχνική' του album καθώς είναι και η περισσότερο καθαρή, επιτυγχάνοντας το ζητούμενο: Να ολοκληρώσει τον δίσκο με τρόπο λυτρωτικό, τονίζοντας κάθε σημάδι στις ψυχές των μουσικών που το συνέγραψαν. 

Εν κατακλείδι, οι KILLER BE KILLED επέστρεψαν γεμίζοντας μας με ενθουσιασμό όχι απλά λόγω της βαρύτητας των ονομάτων που συμμετέχουν στο συγκρότημα, αλλά με συνθέσεις που θα αγαπηθούν και θα τιμηθούν από αρκετά ευρύ φάσμα metal κοινού. Συγκρίνοντας το "Reluctant Hero" album με το "Κiller Be Killed" του 2014, είναι πασιφανές πως υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία και ωριμότητα στην νέα κυκλοφορία. Το κύριο συστατικό της συνταγής καλώς δεν άλλαξε, δηλαδή ο ισομερής διαμοιρασμός του μουσικού χρόνου μεταξύ των Cavalera, Sanders, Puciato και ξεχωριστής, εύφημης αναφοράς χρίζει ο drummer που κλήθηκε να διαχειριστεί όλο τον δημιουργικό κυκεώνα της τριάδας, που ακούει στο όνομα Ben Koller. Τα κατάφερε εξαιρετικά προσθέτοντας το δικό του σπουδαίο θεμέλιο λίθο στο αποτέλεσμα, άλλοτε με χρώμα, άλλοτε με νεύρο, αλλά πάντοτε τεχνικά και εμπνευσμένα. 

Δυστυχώς το "Reluctant Hero" είναι δίσκος δυο ταχυτήτων ποιοτικά και αυτό ίσως του στερεί τον θρόνο της καλύτερης κυκλοφορίας της χρονιάς, κατά την άποψη μου. Τα πρώτα πέντε κομμάτια και τα τελευταία τρία, αποτελούν συνθέσεις επικών διαστάσεων, ωστόσο τα "From A Crowded Wound", "The Great Purge", "Comfort From Nothing", με προσγείωσαν ενώ ήμουν στους αιθέρες του μοναδικού και ξεχωριστού ουρανού που δημιούργησαν οι KILLER BE KILLED. 

Το "Reluctant Hero" ενθουσιάζει, μαγεύει, πορώνει τον ακροατή με μοναδικό τρόπο. Αν αυτός δεν είναι λόγος να βρίσκεται στην δισκοθήκη μας, τότε ποιος είναι; Σπεύσατε  να το αποκτήσετε, πρόκειται για σπουδαία μουσική δουλειά.


01. Deconstructing Self-Destruction
02. Dream Gone Bad
03. Left Of Center
04. Inner Calm From Outer Storms
05. Filthy Vagabond
06. From A Crowded Wound
07. The Great Purge
08. Comfort From Nothing
09.
Animus
10. Dead Limbs
11. Reluctant Hero


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου