Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020


       Οι Steel Arctus ιδρύθηκαν το 2020 στη Θεσσαλονίκη. Την μπάντα αποτελούν οι Nash G. (μπάσο, κιθάρα, πλήκτρα), ο Πορτογάλος Xinês (ντραμς) και ο Τάσος Λάζαρης στα φωνητικά, τον οποίο γνωρίζουμε ήδη από τη συνεργασία του με τους Fortress Under Siege και τους Sidë Effects μεταξύ άλλων. Το σχήμα κυκλοφόρησε πρόσφατα το ντεμπούτο άλμπουμ του με τίτλο Fire and Blood. 

      Πριν την πρώτη επαφή με το άλμπουμ, ο ακροατής προϊδεάζεται από το εξώφυλλό του για το τι πρόκειται να ακούσει και αυτό δεν είναι άλλο από epic metal. Το άλμπουμ αποτελείται από 8 συνθέσεις εκ των οποίων οι 2 είναι instrumental, με τη μια από αυτές να είναι το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου σε instrumental έκδοση.  Από το πρώτο κιόλας άκουσμα του άλμπουμ, ο ακροατής βυθίζεται στην ατμόσφαιρα που θέλει να του μεταδώσει το συγκρότημα. Οι κλασικές μελωδίες που υπάρχουν στο δίσκο, μπορεί να μην παίρνουν βραβείο πρωτοτυπίας (και που όμως δεν είναι καθόλου αναμενόμενες εκ του αποτελέσματος), απ' την άλλη όμως όχι μόνο δεν κουράζουν, αλλά ταξιδεύουν όντας εμπλουτισμένες με όμορφα πλήκτρα, εξαιρετικές κιθάρες με άψογα ριφς και απόλυτα ταιριασμένα σόλο χωρίς υπερβολές και ρεφρέν που σίγουρα θα μείνουν αποτυπωμένα για πολύ καιρό. Και όλα αυτά δοσμένα με μία φρεσκάδα και φαντασία που σίγουρα εκπλήσσουν ευχάριστα τον ακροατή, ο οποίος θα απολαύσει τις επιρροές των Steel Arctus από ιερά τέρατα του metal (όπως Manowar, Iron Maiden και Judas Priest μεταξύ άλλων). Το σύνολο των συνθέσεων, στα μόλις 30 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος και σε συνδυασμό με την πολύ καλή παραγωγή, δίνει την αίσθηση μιας ''πρόωρης ωριμότητας'' καθώς και την εντύπωση ότι αυτός δεν είναι ο πρώτος δίσκος της μπάντας και αυτό είναι πράγματι εντυπωσιακό. 

       Κομμάτια που υστερούν δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν, οπότε είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουν κάποια από αυτά. Ενδεικτικά όμως αναφέρονται το mid tempo ομώνυμο κομμάτι "Fire And Blood" που ανοίγει το δίσκο, το πιο γρήγορο και δυνατό ''Steel Arctus'' που ακολουθεί, καθώς και το ''Savage Heart'' που περιέχει ψήγματα progressive metal, θυμίζοντας σε μεγάλο μέρος τους Queensrÿche.

       Εν κατακλείδι, εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ξεχωριστή κυκλοφορία, με ένα σημαντικό ντεμπούτο που πιθανόν να καθορίσει και την πορεία της ίδιας της μπάντας. Πρόκειται για ένα δίσκο ευχή και κατάρα. Ευχή, γιατί οι Steel Arctus κατάφεραν μέσα από έναν και μόνο δίσκο, να μεταφέρουν μία ανεξήγητη "μουσική πληρότητα" που θα αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο τον ακροατή. Κατάρα, αφού μέσα από αυτή την κυκλοφορία δημιουργείται η ευθύνη και το βάρος  μιας ακόμα καλύτερης, αν όχι ισάξιας συνέχειας.


Steel Arctus are:
Nash G. Bass, Guitars, Keyboards
Xinês Drums
Tasos Lazaris Vocals

Fire and Blood tracklist

1. Fire and Blood
2. Steel Arctus
3. Hellhammer
4. Doombringer
5. Moira (Μοίρα)
6. Savage Heart
7. Arcadian Lady
8. Fire and Blood
 
facebook


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου