Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

 



   Διανύουμε μια πρωτόγνωρη εποχή που πολλοί αναρωτιόμαστε αν οι live συναυλίες και τα φεστιβάλ θα συνεχίσουν να είναι το μέλλον της μουσικής ή μήπως αποτελούν ήδη παρελθόν της!

   Μεγάλα φεστιβάλ που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου, ακυρώνουν οριστικά τις διοργανώσεις τους, αφού τα μέτρα κατά του κορονοϊού απαγορεύουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για άγνωστο χρονικό διάστημα, ενώ ανησυχία και ανασφάλεια επικρατεί για τα φεστιβάλ του 2021 όπου έχουν βγει ήδη sold out.


   Το Wacken Open Air Festival είναι ένα από τα μεγαλύτερα heavy metal φεστιβάλ στον κόσμο. Αυτό που ξεκίνησε ως τοπικό φεστιβάλ μουσικής του χωριού Γουάκεν του Σλέσβιχ - Χόλστεϊν στη Β. Γερμανία, πριν από 30 χρόνια, σήμερα προσελκύει πάνω από 75.000 metalheads από όλο τον κόσμο.


   Τι είναι αυτό που το κάνει όμως τόσο δημοφιλές και μοναδικό;


 
  Κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης στο Wacken εισρέουν περίπου 80.000 metalheads , οι οποίοι μετατρέπουν την πόλη στην τρίτη μεγαλύτερη στη γερμανική πολιτεία Σλέσβιχ - Χόλστεϊν. Οι διοργανωτές του Wacken παρέχουν την απαραίτητη υποδομή, όπως παραμονή σε σκηνές, ντους, προμήθεια φαγητού και ποτού, τουαλέτες κ.α.


   Περισσότερες από 150 εμφανίσεις συγκροτημάτων σε εννέα σκηνές - το Wacken Open Air είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλικά φεστιβάλ στον κόσμο, μαζί με το Hellfest της Γαλλίας και το Βελγικό Graspop Metal Meeting. Οι επισκέπτες και τα συγκροτήματα είναι διεθνή. Κορυφαία εμφάνιση το 2019 από το αμερικανικό thrash metal συγκρότημα Slayer. Μετά από περισσότερες από τρεις δεκαετίες στη σκηνή, το συγκρότημα αποσύρεται, οπότε αυτή ήταν η τελευταία τους live εμφάνιση σε φεστιβάλ στη Γερμανία.



   Όλα ξεκίνησαν το 1990, όταν δύο metal μουσικοί από το Wacken ο Thomas Jensen και ο Holgar Hϋbner είχαν την ιδέα να διοργανώσουν ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην αγαπημένη τους μουσική .Αρχικά πραγματοποιήθηκαν μερικές μουσικές εκδηλώσεις με τοπικές μπάντες καθώς επίσης και μια συνάντηση  τοπικού συλλόγου μοτοσικλετών. Τις πρώτες μέρες μάλιστα, τα μέλη του συλλόγου παρείχαν ακόμη και την ασφάλεια στο Wacken. Το πρώτο φεστιβάλ καλωσόρισε 800 επισκέπτες, ενώ σήμερα έχει φτάσει να προσελκύει 80.000 κόσμο με τα εισιτήρια να κλείνονται 1 χρόνο πριν και το φεστιβάλ να βγαίνει sold out.




Η περιοχή του φεστιβάλ είναι τεράστια, απλώνεται σε μια περιοχή μεγαλύτερη από 330 γήπεδα ποδοσφαίρου και περιβάλλεται από περίφραξη 45 χιλιομέτρων. Το επίκεντρο όλων είναι η σκηνή "Infield" , που ονομάζεται στοργικά "Holy Ground" από τα πλήθη που αγαπούν τη μέταλ μουσική.  

Συστήματα αποστράγγισης, χαλίκια και συμπιεστές βοηθούν να διασφαλιστεί ότι οι επισκέπτες δεν θα πέσουν σε τρύπες ή σε λάσπη.



  Οι Metalheads στο Wacken αποδεικνύουν κάθε χρόνο την αγάπη τους για τις αγαπημένες τους μπάντες, επιδεικνύοντας παράλληλα πολύ ώριμη συμπεριφορά.  Παρόλο που οι επισκέπτες του φεστιβάλ καταναλώνουν περίπου 10.000 λίτρα μπύρας την ώρα, αναφέρθηκαν μόνο 20 σωματικοί τραυματισμοί το 2016 και αυτός ο αριθμός μειώθηκε σε 12 το 2017. Ίσως το headbanging τελικά βοηθά τους ανθρώπους να απαλλαγούν από δυνητικά επιθετικά συναισθήματα!



  Το Wacken είναι ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ, αλλά στη βόρεια Γερμανία δεν σας εγγυάται κανείς  τον ήλιο. Αντίθετα, στο Wacken βρέχει τακτικά. Οι λασπομαχίες είναι θρυλικές και έχουν δώσει  αξιομνημόνευτο φωτογραφικό υλικό.



    Οι Γερμανοί είναι γνωστοί λάτρεις της μπύρας γι’ αυτό και στο Wacken Open Air οι επισκέπτες σίγουρα θα ενθουσιαστούν με τον θρυλικό αγωγό μπύρας ο οποίος κατασκευάστηκε για να προμηθεύει το πλήθος κόσμου καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Συγκεκριμένα οι αγωγοί ενός 1 χιλιόμετρου, εγκαταστάθηκαν το 2017 για να καταστεί η εκδήλωση πιο φιλική προς το περιβάλλον και έτσι περιορίστηκαν οι δαπάνες μεταφοράς και αποβλήτων. Από το 2016 επίσης το Γουάκεν έχει δικό του ζυθοποιείο.

 Το Wackinger Village είναι χτισμένο για να μοιάζει με μια μεσαιωνική αγορά. Υπάρχουν γκάιντες, ένας μεσαιωνικός βράχος είναι στημένος στη σκηνή και μπορείτε να προμηθευτείτε παραδoσιακό γλυκό κρασί στο μπαρ, ενώ δίπλα σας ιππότες με λαμπερές πανοπλίες δίνουν τη δική τους παράσταση με εντυπωσιακές ξιφασκίες!



  

   Ένας οίκος ευγηρίας του Ιτζεχόε λέγεται ότι προγραμματίζει συχνά ταξίδια στο φεστιβάλ, για εορτασμούς των υπερήλικων άνω των 70, επειδή το Wacken είναι το ιδανικό σημείο για να βρούνε ξανά τη νεότητα. Οι metalheads δείχνουν το θαυμασμό και το σεβασμό τους προς τους ηλικιωμένους χαιρετίζοντάς τους με "Γουάαακεν" πολεμικές ιαχές ενώ οι ηλικιωμένοι θαμώνες, θαυμάζουν αυτή την τεράστια ειρηνική, μουσική συγκέντρωση.


Οι Deep Purple αποπειράθηκαν να εξηγήσουν το Γουάκεν ως πηγή νεότητας στο φεστιβάλ του 2013:


"Όσο μεγαλώνεις ο κόσμος γύρω σου αλλάζει και γίνεται πιο σοβαρό μέρος και πολλοί άνθρωποι ξεχνούν τι τους άρεσε όταν ήταν παιδιά. Και τότε έρχονται σε παράσταση Ροκ & Ρολ και βλέπουν μερικά παιδιά στο κοινό. Τα παιδιά τους θυμίζουν πώς ήταν η ηλικία των 18 ξανά. Και τότε αυτοί οι τύποι ή αυτές οι γυναίκες ξεχνούν ότι είναι στα 55 ή 60 τους και ξαναγίνονται και εκείνοι 15χρονα παιδιά. Και είναι καταπληκτικό πράγμα να το βλέπεις να συμβαίνει."

(Ian Paice)



    
Μεγάλοι καλλιτέχνες που έχουν συμμετάσχει στο Wacken Οpen Air έχουν δηλώσει:


"Είναι από τα καλύτερα πλήθη στον κόσμο, πραγματικά! "

Mikkey Dee / Motörhead




"Οι άνθρωποι απλά διασκεδάζουν. Εορτάζουν κάθε λεπτό. Συνήθως δεν έχει σημασία ποιος είναι στην σκηνή. Απλά γουστάρουν και αυτό είναι μοναδικό παντού". 

Tom Angelripper / Sodom





Πολλά απαίσια πράγματα συμβαίνουν στον κόσμο αυτήν την στιγμή. Εφημερίδες, τα βλέπεις στην τηλεόραση. Όλες οι ανοησίες, άνθρωποι σκοτώνουν ανθρώπους, άνθρωποι δολοφονούνται στο όνομα της θρησκείας ή οτιδήποτε λόγο. Δεν ενδιαφέρομαι καθόλου, ειλικρινά! Επειδή ένα πράγμα υπερασπιζόμαστε όλοι, την οικογένεια! Δεν είναι ένα έθνος. Δεν είναι μία φυλή. Δεν είναι μία θρησκεία. Είναι όλες οι θρησκείες. Κάθε φυλή. Κάθε χρώμα. Κάθε άτομο. Κάθε φύλο…- Ξέρεις τι?! - Είμαστε όλοι οικογένεια σε αυτό και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Και η απάντηση στις ανοησίες βρίσκεται κάπου εκεί έξω. Δεν είναι γεμάτη μίσος, είναι γεμάτη αγάπη και φώς και μουσική και πολύ μπύρα! 

Bruce Dickinson / Iron Maiden




Φαίνεται πόσο συνδεδεμένοι είναι οι άνθρωποι της metal κοινότητας, επειδή είναι αληθινά βαθύ, βαθύ, βαθύ συναίσθημα η μουσική. Το σημαντικό με την metal είναι ότι δεν εξαρτάται από τη γενιά σου, το επίπεδο της ζωής σου και τα λεφτά που έχεις. Εξαρτάται από τη συντροφιά, το μεταλλικό πνεύμα, που μας ενώνουν με αυτόν τον ήχο και ιδιαίτερα με αυτά τα φεστιβάλ. Πρόκειται για μεγάλο εορτασμό. Το Wacken είναι από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ στον κόσμο. Όχι μόνο για τα συγκροτήματα, αλλά και για τους metalheads. Όλοι αυτοί οι metalheads βλέπονται μεταξύ τους μόνο μια φορά τον χρόνο στο Wacken. Και αυτά μας δίνουν ένα σπιτικό, μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, δυνατή και ισχυρή. 

 Rob Halford / Judas Priest



Δεκάδες συγκροτήματα έχουν κινηματογραφήσει τις live εμφανίσεις τους στο W:O:A και διέθεσαν τα DVD ή Blu-ray, και CD ήχου για πώληση ενώ το 2016 η εμφάνιση των Iron Maiden στο Γουάκεν έκανε νέο ρεκόρ στα streaming γερμανικών φεστιβάλ, με 550.000 μεταδόσεις σε όλο τον κόσμο, σε πραγματικό χρόνο!




To Wacken Open Air Festival παραδοσιακά τελειώνει κατά την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, και τα μεσάνυχτα της επόμενης Δευτέρας προπωλούνται τα εισιτήρια για το επόμενο έτος. Εντυπωσιακά, όλα τα 75.000 εισιτήρια εξαντλήθηκαν μέσα σε 48 ώρες για το 2014, σε 12 ώρες για το 2015 και σε 23 ώρες για το 2016,μολονότι το πρόγραμμα (με εξαίρεση φήμες ή βασικά ονόματα) δεν είχε ανακοινωθεί. Με συμπεριλαμβανόμενο το 2019, τα εισιτήρια για το φεστιβάλ εξαντλήθηκαν δεκαπέντε συνεχόμενες φορές. Η μη-προαιρετική βασική τιμή του εισιτηρίου για όλες τις ημέρες, με συμπεριλαμβανόμενο το κάμπινγκ για μία εβδομάδα, ήταν €220 για το 2018 και το 2019.  
Το 2018 έπαιξαν 197 συγκροτήματα σε εννέα σκηνές.

Για να δούμε το 2021 τι μας επιφυλάσσει για το μέλλον των μουσικών φεστιβάλ και live εκδηλώσεων παγκοσμίως!

πηγές:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου