Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

 


' Το original line up των Queensryche βρίσκεται αυτή την στιγμή στο studio συνθέτοντας και ηχογραφώντας το επόμενο album της μπάντας που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2003.'' 

Σαν χθες θυμάμαι να διαβάζω σε όλο τον μουσικό τύπο αυτή την ανακοίνωση της Sanctuary Records η οποία τότε είχε σκάσει σαν βόμβα και ήταν σίγουρα μία από τις σπουδαιότερες και σημαντικότερες ειδήσεις από τον κόσμο της μουσικής. Ως παλιός οπαδός πραγματικά χάρηκα για το ότι μία από τις μπάντες που λάτρευα ήταν και πάλι μαζί και θα είχα και πάλι την ευκαιρία να ακούσω νέα τους κομμάτια, ίσως και να τους έβλεπα επιτέλους και live (Ευσεβείς πόθοι ενός πρώην ρομαντικού..) Τα πράγματα όμως τελικά δεν πήγαν ακριβώς όπως τα περιμέναμε εμείς οι οπαδοί τους και στις επόμενες γραμμές του άρθρου θα μάθετε πολλές λεπτομέρειες για το τι συνέβη τότε στην πραγματικότητα.


Το 2002 λοιπόν οι Queensryche βρέθηκαν σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Ο Kelly Gray δεν ήταν πλέον μέλος της μπάντας, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει καμιά επίσημη ανακοίνωση, και οι Michael Wilton, Scott Rockenfield και Εddie Jackson είχαν ήδη ξεκινήσει να γράφουν και να δουλεύουν καινούργιο υλικό για το επόμενο album το οποίο και θα πλαισίωνε το στιχουργικό όραμα του Geoff Tate. Σε όλη αυτή την διαδικασία σιωπηλά συμμετείχε και ο κιθαρίστας του προσωπικού σχήματος του Tate o Jeff Carell με κάποιες ιδέες του. O Geoff ήταν ήδη σε περιοδεία με το προσωπικό του σχήμα και είχε κατά πολύ επηρεαστεί από τα όσα έβλεπε να συμβαίνουν στον πλανήτη στην μεταβατική περίοδο μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Όλα αυτά βέβαια 'πέρασαν΄ και στους στίχους που τότε έγραφε για τους Queensryche. Στο τέλος του 2002 ο παραγωγός της μπάντας Scott Olson χωρίς να αναφέρει τίποτα και σε κανέναν επικοινώνησε με τον Chris De Garmo και του είπε ότι η πρώην μπάντα του είχε πλέον ένα κιθαρίστα αλλά και πως οι τέσσερεις εναπομείναντες δούλευαν πυρετωδώς για το νέο album. O DeGarmo ακούγοντας την θεματολογία αλλά και όλες τις μουσικές ιδέες πάνω στις οποίες δούλευαν τότε οι Queensryche σε ερώτηση του Olson αν θα τον ενδιέφερε να επιστρέψει στην μπάντα απάντησε θετικά και όλα πήραν τον δρόμο τους! Ο Olson μίλησε με τους Queensryche και τους κανόνισε και την πρώτη συνάντηση με τον Chris DeGarmo. Κατά τα λεγόμενα του Scott σε τότε συνεντεύξεις του ο μόνος άνθρωπος που έδειχνε επιφυλακτικός ήταν ο Geoff Tate αλλά μέχρι τουλάχιστον εκείνη την περίοδο δεν είχε φέρει καμία αντίρρηση. Ακολούθησαν αρκετές ακόμα συναντήσεις μεταξύ τους και κατόπιν διαβουλεύσεων όλοι τους παραδέχθηκαν ότι έχουν ακόμα την ίδια χημεία μεταξύ τους και αποφάσισαν να δώσουν μία ακόμα ευκαιρία στο original line up της μπάντας! Το Reunion ήταν γεγονός! Όλοι μαζί ξεκίνησαν πλέον να δουλεύουν για το επερχόμενο νέο album της μπάντας. Και το όνομα αυτού: Tribe! 



Λίγο πριν το τέλος του 2002 η δισκογραφική τους ανακοίνωσε και επίσημα την είδηση του Reunion. O Chris DeGarmo θα συμμετείχε κανονικά στο νέο album της μπάντας με 3 δικές του συνθέσεις (Falling Behind, The Art Of Life και Doing Fine) ενώ είχε συνθετική συνεισφορά και στα Open και Desert Dance. Το Justified ήταν επίσης σύνθεση του DeGarmo αλλά δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί, η μπάντα το δούλευε στο studio. Η εταιρεία παρουσίαζε τον DeGarmo ως επίσημο μέλος των Queensryche και έδωσε στην δημοσιότητα περιοδεία της επανενωμένης μπάντας με τους Dream Theater!



Όλοι πλέον στην Sanctuary Records έτριβαν τα χέρια τους με αυτές τις εξελίξεις ενώ με πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας ανακοινώθηκε για την τελευταία μέρα του 2002 ένα special live event που θα λάμβανε χώρα στο Anchorage της  Αλάσκα όπου και θα συμμετείχε για πρώτη φορά ο DeGarmo μετά το reunion. Οι πρώτες ρωγμές όλου του εγχειρήματος έκαναν όμως την εμφάνιση τους εκείνο το βράδυ καθώς ενώ το live έγινε κανονικά ο Chris DeGarmo δεν ήταν εκεί για άγνωστους λόγους γεμίζοντας με συναισθήματα απογοήτευσης όλους όσους ήταν εκεί αλλά και όλους τους οπαδούς των Queensryche. Την θέση του πήρε ο Mike Stone ο οποίος είχε δουλέψει μαζί τους πολύ νωρίτερα το ίδιο έτος κάνοντας το ντεμπούτο του στις live εμφανίσεις των Queensryche. Tα πράγματα όμως στην συνέχεια θα περιπλέκονταν ακόμα περισσότερο! 



 

Σε ανακοίνωση της η μπάντα επέμενε πως ο Chris DeGarmo συνέχιζε να δουλεύει μαζί τους πάνω στο νέο album αλλά και πως θα συμμετείχε κανονικά και στα πρώτα live τους στην Ευρώπη τον Ιούνιο του 2003. Για να υποστηρίξουν τα όσα έλεγαν στην ανακοίνωση τους αλλά και για να ηρεμήσουν την οργή των οπαδών τους έδωσαν στην δημοσιότητα και την πρώτη φωτογραφία της μπάντας μετά το reunion με όλo το original line up. Παρόλα αυτά η δυσφορία και η δυσπιστία του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και τα παράπονα στην Sanctuary Records είχαν πάρει την μορφή της καταιγίδας. Η κατάσταση έδειχνε να είναι μη αναστρέψιμη και τελικώς τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιώθηκαν.




H κατάσταση στο studio μεταξύ του DeGarmo και του Geoff Tate ήταν εκρηκτική και θύμιζε πολύ ημέρες του 1997. Ο Chris πρότεινε διάφορους τρόπους ερμηνείας των τραγουδιών στον Tate με τον ίδιο να απορρίπτει σχεδόν τα πάντα. Το βασικότερο ίσως στοιχείο των παλιών ryche, η συνεργασία δηλαδή των DeGarmo και Tate ακόμα και στα φωνητικά και η αποδοχή του τελικού αποτελέσματος και από τους δύο μέσω αμοιβαίων προτάσεων και  υποχωρήσεων δεν υπήρχε πλέον. O Tate έθεσε βέτο και όλα ήταν στον αέρα. Ο Chris θεώρησε πως η συγκεκριμένη κατάσταση δεν του έκανε καλό και αποφάσισε να αποχωρήσει. Όλα αυτά οδήγησαν για πολλοστή φορά στην ματαίωση της επίσημης κυκλοφορίας του Tribe (που ήταν κανονισμένη για τον Ιούνιο του 2003) με την νέα ημερομηνία να ορίζεται για τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Ο κόσμος βλέποντας και ακούγοντας όλο αυτό το δράμα απομακρύνονταν όλο και πιο πολύ απαξιώνοντας κάτι το οποίο δεν είχε ακόμα καν ακούσει! Η Sanctuary Records έβλεπε την συντριβή να είναι αναπόφευκτη.  


  
Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις όλων των πλευρών μια μεσοβέζικη λύση έπεσε στο τραπέζι από τον άνθρωπο που τα ξεκίνησε όλα. Ο παραγωγός λοιπόν της μπάντας Scott Olson έφερε σε συμφωνία τους DeGarmo, τους Queensryche και την Sanctuary Records ώστε όλα τα κομμάτια στα οποία είχε συνθετική συνεισφορά ο Chris αλλά και τα είχε ηχογραφήσει, να συμπεριληφθούν αυτούσια στο νέο album. Μοναδική εξαίρεση το Justified το οποίο δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί. Το Justified μπήκε σε επίσημη κυκλοφορία της μπάντας το 2007 στο Greatest Hits 'Sign Of The Times'. Οι Queensryche επαναπροσέγγισαν τον Mike Stone δίνοντας του και την δυνατότητα συνεισφοράς σε μέρη κιθάρας δύο τραγουδιών, το Losing Myself (στο οποίο συνεισέφερε και συνθετικά) και το Rythm Of Hope. Στο booklet του album οι Chris DeGarmo και Mike Stone αναφέρονταν ως additional musicians ενώ τα ονόματα τους βρίσκονταν και στην thanks list!


H Sanctuary Records βλέποντας τον γκρεμό μπροστά της πίεσε καταστάσεις ώστε να γίνει η επίσημη κυκλοφορία στην ορισμένη ημερομηνία με αποτέλεσμα κάποια κομμάτια να μην ολοκληρωθούν ποτέ όπως η μπάντα τα είχε σχεδιάσει, π.χ. το solo που είχε γράψει ο Michael Whilton για το The Great Divide δεν ηχογραφήθηκε ποτέ ενώ φήμες ήθελαν το ίδιο να έχει συμβεί και σε ένα δεύτερο μέρος κιθάρας  για το κομμάτι Blood που ο Chris DeGarmo δεν πρόλαβε καν να δουλέψει. Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως στις photos που χρησιμοποιήθηκαν για το booklet του album έγινε ψηφιακή επεξεργασία ώστε να μην υπάρχει πουθενά ο Chris DeGarmo και ως επίσημα μέλη της μπάντας αναφέρονταν οι Geoff Tate, Michael Whilton, Scott Rockenfield και Eddie Jackson. Οι Queensryche για πρώτη φορά στην καριέρα τους παρουσιάζονταν ως κουαρτέτο! 



Το Tribe τελικά ενώ ξεκίνησε σαν κάτι πολύ ελπιδοφόρο κατέληξε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες των Queensryche. Το intenet είχε ήδη ξεκινήσει να ισοπεδώνει τα πάντα και οι οπαδοί δεν συγχώρησαν κακές συμπεριφορές και δεν ασχολήθηκαν τότε με το ποιος η τι πραγματικά έφταιξε ώστε ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα reunions όλων των εποχών να οδηγηθεί στην απόλυτη καταστροφή. Κατά την ταπεινότητα μου ένα πολύ καλό album χαντακώθηκε μέσα σε εγωισμούς, συμφέροντα και ασυγχώρητα λάθη. Το μεγαλύτερο παράπονο μου πάντως σαν οπαδός είναι το ότι ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες - μουσικούς που έχει βγάλει η Heavy Metal μουσική, εδώ και πάρα πολλά χρόνια μόνο με την μουσική δεν ασχολείται και το πόσο λείπει γενικότερα δεν περιγράφεται με λόγια. 

Υ.Γ. Όσο και να μου αρέσουν οι Queensryche με την τωρινή τους σύνθεση πάντα θα ελπίζω σε ένα reunion του original line up. Το άρθρο είναι αφιερωμένο στον αδερφό Θοδωρή Αδαμόπουλο, ξέρει αυτός!

Αντλήθηκαν πληροφορίες από το wikipedia, το youtube, άρθρα του μουσικού τύπου εκείνης της εποχής και από το βιβλίο Rock Εγκυκλοπαίδεια του Σπύρου Αλεξόπουλου. 
Έρευνα & Σύνταξη κειμένου : Πάνος Βαγενάς

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου