Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

 

RAGE - Black in Mind (22-05-1995)

Θα σας ταξιδέψω πολλά χρόνια πίσω, τουλάχιστον … 27 ολόκληρα χρόνια!!! Δεν θα το ξεχάσω ποτέ, μόλις έχω πληρωθεί από την δουλειά μου και η μοναδική μου έννοια, η μοναδική μου λατρεία και αγάπη, είναι να πάρω το λεωφορείο να ανέβω Αθήνα για να αγοράσω cd. 


Όπως πάντα η πρώτη μου επίσκεψη θα ήταν στο λατρεμένο τότε Rock City, ήταν πάντα η πρώτη μας στάση πριν ακολουθήσει το Happening και μετά το Metropolis. Όποιος θυμάται μπαίνοντας στο Rock City κατέβαινες κάτι σκαλάκια, ενώ πάντα στα ηχεία θα άκουγες να παίζει δυνατά μουσική. Εκείνη τη στιγμή έπαιζε κάτι που έμελλε να γίνει λατρεία για τα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Δεν το κρύβω πως αυτό που ακουγόταν ήταν καθηλωτικό, σκοτεινό και τόσο μεγαλειώδες που παρόλα αυτά δεν το αγόρασα εκείνη την ημέρα. Πάντα πήγαινα με λίστα (κάτι σαν τα ψώνια με το super market) και εκείνη την ημέρα, αν θυμάμαι καλά το πρώτο πράγμα που αγόρασα ήταν το ''The Dark Saga'' των Iced Earth και διάφορα άλλα cds,. Αυτό που έπαιζε στα ηχεία (το οποίο έμαθα λίγο αργότερα) ήταν το "The Icecold Hand of Destiny" μέσα από την ένατη, τότε δουλειά των Rage με την ονομασία ''Black In Mind'', η οποία είχε ήδη κυκλοφορήσει από το Μάιο του 1995 και όμως εκείνη την ημέρα, πολύ κακώς, δεν αγόρασα το cd…


Μήνες αργότερα στο σχολείο, ένας συμμαθητής (να είναι καλά το παλικάρι), μου φέρνει σε cd το ''Trapped!'' των Rage και μαζί με αυτό και το ''Black In Mind'', χωρίς να γνωρίζω ότι ήταν αυτό το άλμπουμ που άκουγα τότε στα ηχεία του Rock City! Η πρώτη ακρόαση? Το πρώτο συναίσθημα? ΓΡΟΘΕΙΑ στο πρόσωπο!!! Τέτοιο αριστούργημα ήταν, τέτοια ΔΙΣΚΑΡΑ συνεχίζει να είναι!!! Ήταν η πρώτη φορά που άκουγα κάτι τέτοιο, μελωδικό και δυνατό ταυτόχρονα, σκοτεινό και αυτοκρατορικό. Στο μυαλό μου η μουσική αυτού του δίσκου γεννούσε συνεχώς εικόνες, σε αυτό σίγουρα βοήθησε η χρήση κάποιων κλασσικών οργάνων σε μερικά τραγούδια, ενώ οι καμπάνες και η βροχή στο ξεκίνημα του ''Sent By The Devil'', φέρνει ανατριχίλα. Speed, thrash, heavy τα πάντα, δεν υπάρχουν μουσικά όρια σε αυτό το ουράνιο δημιούργημα.



Δεν το κρύβω, το πιστεύω ακράδαντα μέχρι τώρα, πως η επιτυχία αυτού του δίσκου οφείλεται στα αδέρφια Σπύρο και Χρήστο Ευθυμιάδη, κιθάρα και ντραμς αντίστοιχα, μία οπτική επαφή με τους συνθέτες των τραγουδιών στο βιβλιαράκι του cd θα σας πείσει. Γενικά η σύνθεση εκείνης της εποχής των Rage πριν και μετά του συγκεκριμένου δίσκου, μόνο μαγικά άλμπουμ κυκλοφορούσε, η οποία κατά την προσωπική μου γνώμη συνεχίστηκε και στα μαγικά ''End Of All Days''(1996) και ''XIII''(1998). H μετέπειτα ιστορία/δισκογραφία του συγκροτήματος ίσως μας απασχολήσει σε κάποιο άλλο μελλοντικό άρθρο.


Tο ''Black In Mind'' αποτελείται από 14 συνθέσεις, ενώ η γερμανική έκδοση, την οποία ευτυχώς έχω, έχει άλλα δύο bonus τραγούδια, βασικά κάθε τραγούδι που έγραψαν εκείνη την εποχή μόνο κορυφαίο θα μπορούσε να ήταν. Μιλάμε για τέτοιο συνθετικό οίστρο!!! Από το καθηλωτικό ξεκίνημα του ομώνυμου, το ΟΓΚΩΔΕΣ "The Crawling Chaos" με στίχους επηρεασμένοι από τον σπουδαίο H. P. Lovecraft. Το εφιαλτικό ''Alive But Dead'', που αν δεν κάνω λάθος το επίσημο βίντεο γυρίστηκε στην Ελλάδα!!! Το καταιγιστικό ''Sent by the Devil", το ανεπανάληπτο "Shadow Out of Time"!!! Ειλικρινά δεν μπορώ να ξεχωρίσω τραγούδι, δεν υπάρχει ούτε μία μέτρια στιγμή με αποκορύφωμα το δεκάλεπτο έπος "In a Nameless Time".


Το πακέτο ολοκληρώνεται με το εκπληκτικό εξώφυλλο, δημιούργημα του Andreas Marschall ενώ για την παραγωγή, την μίξη και το master ευθύνονται οι Ulli Pössell, Christian Wolff  και Bernd Steinwedel. Ευτυχώς για τους λάτρεις του βινυλίου το 2019 κυκλοφορεί από την Lucky Bob Music Agency σε μόλις 666 κόπιες (η μία ευτυχώς είναι στα χέρια μου!!!).


Ειλικρινά δεν το κρύβω πως ζηλεύω όποιον το ακούει για πρώτη φορά. Τα συναισθήματα που γεννιούνται είναι πρωτόγνωρα. Κατάφεραν και συνδύασαν τόσα πολλά πράγματα στο άλμπουμ αυτό, που το καθιστά μοναδικό, ανεπανάληπτο, κορυφαίο. Πολλά και διάφορα είδη της metal μουσικής συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο, με αποτέλεσμα την δημιουργία της ίσως, για μένα μιλώντας πάντα, κορυφαίας στιγμής στη δισκογραφία τους, με την πιο μαγική μπαλάντα στην ιστορία της μπάντας το μαγικό ''All This Time'', ανατριχίλα μόνο!!!


Μην το καθυστερείτε άλλο, όσοι δεν το έχετε ακούσει χαθείτε στη μαγεία του, όσοι το έχετε ακούσει βάλτε το στο τέρμα!!!




Track listing

(Songwriters listed in parenthesis.)

1."Black in Mind" (Spiros Efthimiadis, Chris Efthimiadis, Peter Wagner) – 4:08

2."The Crawling Chaos" (Wagner) – 4:46

3."Alive but Dead" (C. Efthimiadis, Wagner) – 4:57

4."Sent by the Devil" (Wagner) – 5:00

5."Shadow Out of Time" (S. Efthimiadis, Wagner) – 5:39

6."A Spider's Web" (S. Efthimiadis, Sven Fischer, Wagner) – 3:22

7."In a Nameless Time" (S. Efthimiadis, C. Efthimiadis, Fischer, Wagner) – 10:11

8."The Icecold Hand of Destiny" (S. Efthimiadis, Wagner) – 4:06

9."Forever" (S. Efthimiadis, Wagner) – 4:45

10."Until I Die" (Wagner) – 4:34

11."My Rage" (Wagner) – 2:42

12."The Price of War" (S. Efthimiadis, Wagner) – 4:16

13."Start!" (S. Efthimiadis, Wagner) – 4:33

14."All This Time" (Wagner) – 5:34

German limited edition bonus tracks

15."Tie the Rope" (S. Efthimiadis, Wagner) – 3:46

16."Forgive but Don't Forget" (S. Efthimiadis, Wagner) – 4:29


Band members

Peter "Peavy" Wagner – vocals, bass, arrangements, producer

Sven Fischer – guitars

Spiros Efthimiadis – guitars

Chris Efthimiadis – drums

Additional musicians

Strings on "All this Time" conducted by Christian Wolff

Benjamin Rinnert – violin on "In a Nameless Time"

Production

Ulli Pössell – producer, engineer, mixing

Christian Wolff – studio assistant

Bernd Steinwedel – mastering

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου