Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

  • 0 Σχόλια
  • Αναρτήθηκε από Χρήστος Καλέντζος

 

Ο σκληρός ήχος υπήρξε από την γέννησή του θύμα συντηρητικών πολιτικών αλλά και κοινωνικών ομάδων που στο όνομα της ψυχικής και σωματικής υγείας των παιδιών τους, "κυνήγησαν", σε μερικές περιπτώσεις ανελέητα, συγκροτήματα και τα έσυραν στα δικαστήρια κατηγορώντας τα για προκλητικές εικόνες και πρόστυχους ή σκοτεινούς στίχους. Σε αυτή τη θεματική ενότητα, θα ρίξουμε μία γρήγορη ματιά σε αυτές τις υποθέσεις που το μόνο που κατάφεραν στη τελική ήταν να ταλαιπωρήσουν άδικα το συγκρότημα!

Μία διασκευή στο album "Stained Glass" του 1978 ήταν η αιτία να κατηγορηθούν οι Judas Priest για την αυτοκτονία δύο νεαρών αγοριών το 1985 και να αντιμετωπίσουν την οικογένεια του ενός παιδιού το 1990 στο δικαστήριο!

Πιο συγκεκριμένα, δυο αγόρια, θαυμαστές του συγκροτήματος, ο Raymond Belknap και ο James Vance, 18 και 20 χρονών αντίστοιχα, στις 23 Δεκεμβρίου του 1985, αφού επί 6 ώρες έπιναν αλκοόλ και κάπνιζαν μαριχουάνα υπό τον ήχο του δίσκου "Stained Glass", τράβηξαν μία καραμπίνα και αυτοπυροβολήθηκαν ο ένας μετά τον άλλον. Ο Raynold πέθανε ακαριαία, ενώ ως εκ θαύματος ο James Vance επιβίωσε με φοβερές αλλοιώσεις στο πρόσωπο, αλλά πέθανε 3 χρόνια αργότερα. Πριν τον θάνατο του όμως, η οικογένειά του αποφάσισε πως πρέπει να ζητήσει τα ρέστα και να τιμωρήσει το συγκρότημα, το οποίο θεωρούσαν υπαίτιο για την τραγωδία.

Έτσι κι έκαναν λοιπόν, μηνύοντας το συγκρότημα και την δισκογραφική εταιρία που τους υποστήριζε εκείνη την περίοδο, την CBS Records, ζητώντας τους να πληρώσουν 6,2 εκατομμύρια δολάρια για βλάβες. Όπως είπε το 2015 ο Rob Halford στο περιοδικό Rolling Stone, πίσω από αυτή την μήνυση βρίσκονταν διάφορες χριστιανικές, φιλοδεξιές ομάδες της εποχής οι οποίες επέμειναν στο να μηνύσει η οικογένεια το συγκρότημα, καθώς τους θεωρούσαν υπεύθυνους. Η βασική κατηγορία της οικογένειας ήταν πως το τραγούδι "Better By You, Better Than Me"-αυθεντική σύνθεση των Spooky Tooth- το οποίο διασκεύασαν οι Judas Priest για τον δίσκο τους, περιείχε ένα κρυφό μήνυμα στο οποίο ακουγόταν η φράση "Do It"  επανειλημμένα και παρακίνησε τα παιδιά να αυτοκτονήσουν! Οι κατήγοροι έπαιξαν στο δικαστήριο το τραγούδι κανονικά, ανεστραμμένο αλλά και σε μεγαλύτερη ταχύτητα για να αποδείξουν την ύπαρξη του μηνύματος που κατέστρεψε τις δυο αυτές ζωές. 

Υπερασπιζόμενος το συγκρότημα, ο Rob Halford κατέθεσε πως δεν υπήρχε κανένα απολύτως μήνυμα, απλά οι ήχοι που ίσως παραπέμπουν σε κρυφό μήνυμα να είναι οι εκπνοές του όσο τραγουδάει. Μάλιστα, δε δίστασε να τραγουδήσει μπροστά στο ακροατήριο (όπως θα δείτε παρακάτω), για να αποδείξει πως πράγματι αυτό είναι το στυλ που τραγουδά!

Επιπλέον, οι συνήγοροι υπεράσπισης του συγκροτήματος υπογράμμισαν και την δύσκολη παιδική ηλικία που βίωσαν τα αγόρια, καθώς και τα προβλήματα που είχαν λόγω της κατάχρησης ουσιών. Τελικά, ο δικαστής έκρινε πως το συγκρότημα δεν ήταν υπεύθυνο για το μακάβριο αυτό συμβάν και απέρριψε την υπόθεση! Παρ'όλα αυτά, η CBS Records πλήρωσε με απόφαση του δικαστή 40.000$ στους ενάγοντες, καθώς δεν παρείχε στους δικηγόρους των κατηγόρων πρωτότυπες ηχογραφήσεις του δίσκου, ενώ τα δικαστικά έξοδα του συγκροτήματος ανήλθαν στα 250.000$ τα οποία ανέλαβε η δισκογραφική. Όπως είπε και ο Halford: "(Οι υπεύθυνοι της δισκογραφικής) ήξεραν ότι δεν κινδύνευαν μόνο οι μουσικοί, αλλά και η ίδια η εταιρία. Αν ο δικαστής συμφωνούσε πως τα "κρυφά" μηνύματα έχουν την ικανότητα να αποκτήσουν σάρκα και οστά και να κάνουν ανθρώπους να κάνουν κάτι, οι επιπτώσεις θα ήταν απρόβλεπτες. Πώς αποδεικνύεις σε κάποιον ότι δεν υπάρχουν υποσυνείδητα μηνύματα στον δίσκο σου ενώ δεν μπορείς ούτε εσύ να τα ακούσεις;" Επιπλέον, στο ντοκιμαντέρ "Dream Deceivers: The Story Behind James Vance vs. Judas Priest", ο Halford είπε πως αν το συγκρότημα είχε την τάση να βάζει υποσυνείδητες διαταγές στη μουσική του, μηνύματα που διατάζουν τους οπαδούς να αυτοκτονούν θα ήταν αρκετά αντιπαραγωγικό. Από την πλευρά του συγκροτήματος, θα ήταν πιο πρακτικό να βάλουν τη διαταγή "Αγοράστε κι'άλλους δίσκους μας"!
Το αστείο της κατά τα άλλα δυσάρεστης υπόθεσης είναι πως το συγκρότημα δεν σκόπευε να προσθέσει αυτή τη διασκευή στον δίσκο, αλλά ήταν η CBS Records που επέμεινε να συμπεριληφθεί έστω και τελευταία στιγμή το "Better By You, Better Than Me", για να "ζωντανέψει" την κατά τα άλλα σκοτεινή ατμόσφαιρα του δίσκου!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου