Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

  • 0 Σχόλια
  • Αναρτήθηκε από Χρήστος Καλέντζος

Η δεκαετία του 1980 λειτούργησε σαν δίκοπο μαχαίρι για πολλά από τα heavy metal συγκροτήματα που τότε είδαν τους κόπους τους να αμείβονται. Όσο μεγάλωνε η φήμη τους, άλλο τόσο έπρεπε να λογοδοτούν για πράξεις που όχι απλά δεν έκαναν, αλλά ούτε που πέρασαν από το μυαλό τους, με αποτέλεσμα να τρέχουν σε ψυχοφθόρες δίκες για δυσάρεστα περιστατικά, όπως συνέβη και με τους Judas Priest. Φαίνεται όμως πως ούτε ο Πρίγκιπας του Σκότους δεν κατάφερε να ξεφύγει από την οργή μίας κοινωνίας που δεν κοιτούσε κατάματα τα προβλήματά της, άλλα έψαχνε μονίμως «αποδιοπομπαίους τράγους»!

Το 1985 ο Ozzy Osbourne βρέθηκε αντιμέτωπος με τον νόμο, κατηγορούμενος πως οι στίχοι ενός τραγουδιού του ώθησε τον 19χρονο John Daniel McCollum να δώσει τέλος στη ζωή του στο Riverside της California στις 27 Οκτωβρίου του 1984. Οι γονείς του νεαρού ισχυρίστηκαν πως ο ίδιος άκουγε το τραγούδι "Suicide Solution"όταν αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Η σύνθεση αυτή αποτελεί μέρος του δίσκου "Blizzard Of Ozz" του 1980, του ντεμπούτου του Ozzy με τον ως σόλο καλλιτέχνη, με τον θρύλο Randy Rhoads στην κιθάρα. Ο ίδιος δίσκος που κατάφερε να βγάλει τον Ozzy από τον βούρκο των ναρκωτικών και να ξεπεράσει την απόλυσή του από τους Black Sabbath μπορούσε πλέον να τον καταστρέψει!
Ο πατέρας του John McCollum στο δικαστήριο με δίσκο του Ozzy, μάλλον προσπαθώντας να αποδείξει την σατανική εικόνα του-Photo:Getty Images
Τον Νοέμβριο του 1985 η οικογένεια του McCollum αποφασίζει να καταθέσει μήνυση εναντίον του Ozzy και των δισκογραφικών εταιριών CBS και Jet, καθώς θεωρούν πως έδρασαν ανεύθυνα κυκλοφορόντας ένα τραγούδι που γνώριζαν ότι θα μπορούσε να προωθήσει αυτοκτονικές τάσεις. Οι συνήγοροι της οικογένειας βάσισαν αυτή την κατηγορία στο ότι στο τραγούδι αναφέρονται οι στίχοι "Why try? Get the gun and shoot!" . Παιδιά νέα και ευεπηρέαστα, ειδικά στη περίπτωση του McCallum που έκανε κατάχρηση αλκοόλ και είχε συναισθηματικά  προβλήματα, είναι επιρρεπείς στο να επηρεαστούν από τη μουσική του Ozzy Osbourne και γι' αυτό ο ίδιος μαζί με τις δυο δισκογραφικές πρέπει να τιμωρηθούν, είπαν οι γονείς του παιδιού. 
Από την πλευρά τους, ο Ozzy Osbourne και ο Bob Daisley (μπασίστας και στιχουργός του Ozzy) δήλωσαν πως ο στίχος παρερμηνεύτηκε, καθώς στην πραγματικότητα έλεγε "Get The flaps out" , με το flaps να είναι ένας slang αγγλικός όρος για τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Ο Ozzy είχε δηλώσει πολλές φορές πως το τραγούδι αυτό το είχε γράψει ως προειδοποίηση για τους κινδύνους του αλκοόλ και των ναρκωτικών-άλλες πηγές αναφέρουν πως ο Ozzy έγραψε το τραγούδι για τον frontman των ACDC, Bon Scott, που πέθανε από δηλητηρίαση από αλκοόλ το 1980, αν και ο bob Daisley το διέψευσε, λέγοντας πως ο Ozzy είχε τον ίδιο στο μυαλό του όσο το έγραφε. Επιπλέον, σύμφωνα με τον δικαστή  του Ανώτατου Δικαστηρίου John Cole, η Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος ορίζει πως  ο καθένας έχει το δικαίωμα να γράψει ό,τι τον εκφράζει. «Η μουσική και η ποίηση δεν μπορούν να κατέχουν το απαραίτητο "κάλεσμα στην πράξη" για τον βασικό λόγο ότι απλώς δεν σκοπεύουν να διαβαστούν κυριολεκτικά. Κάθε λογικός άνθρωπος εκλαμβάνει μουσικούς στίχους και ποιήματα σαν κυριολεκτικές εκφράσεις, όπως είναι», συμπλήρωσε ο δικαστής.
Εφόσον οι κατήγοροι δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι ο Ozzy είχε σκοπό να βλάψει μέσω της τέχνης του, οπότε προστατεύεται πλήρως από την Πρώτη Τροποποίηση και ο δικαστής απέρριψε την υπόθεση ότι τόσο ο Ozzy όσο και οι δισκογραφικές ευθύνονται για τον θάνατο του McCollum τελικά τον Αύγουστο του 1986. Όπως καταλαβαίνουμε, αν είχε αποδειχθεί κάτι τέτοιο, το μέλλον του Ozzy όσο και των εταιριών θα ήταν δυσοίωνο. Όπως δήλωσε και ο συνήγορος της CBS Records, William Vaughn: «Αν ο Ozzy και η CBS βρεθούν νομικά υπεύθυνοι για το τι βρίσκεται σε αυτούς τους δίσκους, τότε όλες οι μετέπειτα δουλειές τους βρίσκονται σε κίνδυνο».
Ίσως όμως η καλύτερη γραμμή υπεράσπισης προήλθε από τον πρώην μάνατζερ των Black Sabbath, πεθερό του Ozzy και πατέρα της Sharon Osbourne, Don Arden. Οι σχέσεις τους δεν ήταν ποτέ και οι καλύτερες κι αυτό είναι σίγουρα φανερό στο πως στάθηκε στο πλευρό του Ozzy, λέγοντας: «Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, θα αμφέβαλλα για το αν ο κύριος Osbourne γνώριζε το νόημα των στίχων, αν υπήρχε ποτέ, καθώς οι γνώσεις του στην αγγλική γλώσσα είναι περιορισμένες».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου