Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

  • 0 Σχόλια
  • Αναρτήθηκε από Χρήστος Καλέντζος

 

Πολλά ήταν τα συγκροτήματα τα οποία τάραξαν τόσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και την κοινωνία στην οποία απεύθυναν την μουσική τους, προκαλώντας ανάμικτα συναισθήματα· οι νέοι τα λάτρεψαν, ενώ οι γονείς είτε αδιαφόρησαν είτε αγωνίστηκαν να τα φιμώσουν, με σκοπό την σωτηρία των παιδιών τους και της κατ' αυτών τέλειας συντηρητικής τους κοινωνίας. 

Ακραία εμφάνιση, δυνατή μουσική με ηχηρούς στίχους και εκρηκτική σκηνική παρουσία: Οι Twisted Sister είχαν ό,τι χρειάζονταν για να κατακτήσουν την Heavy Metal σκηνή των 80s. Τα τραγούδια "I Wanna Rock" και "We're Not Gonna Take It" είναι πλέον Heavy Metal ύμνοι και δεν υπάρχει λάτρης του σκληρού ήχου που να μην λατρεύει έστω μία από τις δύο συνθέσεις. Η τελευταία όμως πέρα από χρήματα και δόξα, προσέφερε στον τραγουδιστή Dee Snider μπλεξίματα με τα δικαστήρια. Τι συνέβη ακριβώς όμως τότε;

Το 1985, μία τετραμελής επιτροπή ονόματι P.M.R.C (Parents Music Resource Center) συστάθηκε στην Αμερική με σκοπό να φιλτράρει την μουσική στην οποία έχει πρόσβαση η νεολαία και ενδέχεται να περιέχει στίχους με βία, ναρκωτικά ή σεξουαλικό περιεχόμενο, φτιάχνοντας ένα σύστημα κατάταξης όπως αυτό του σινεμά. Με άλλα λόγια, ήθελαν να περιορίσουν οτιδήποτε θεωρούσαν επιζήμιο για την ψυχική και σωματική υγεία της αμερικανικής νεολαίας. Μέλος της επιτροπής αυτής ήταν και η Tipper Gore, γυναίκα του Γερουσιαστή κι Αντιπροέδρου Al Gore. Η επιτροπή έφτιαξε μία λίστα με 15 τραγούδια που θεωρήθηκε ότι είχαν προσβλητικό περιεχόμενο, την "Filthy Fifteen". Σε αυτή τη λίστα, πέρα από τραγούδια των Motley Crue, AC/DC και Venom, βρισκόταν και το "We're Not Gonna Take It" των Twisted Sister. 

Το ζήτημα έφτασε στο Κογκρέσο, όπου οι εκπρόσωποι της P.M.R.C και οι καλλιτέχνες που θίγονταν από αυτή την πρωτοβουλία προσπάθησαν να διευθετήσουν το ζήτημα νομικά. Την πλευρά των καλλιτεχνών εκπροσώπησαν ο Frank Zappa, o John Denver και ο Dee Snider, του οποίου η κατάθεση βοήθησε στο να περιοριστεί, σε ένα σημείο, το "κυνήγι μαγισσών" που βίωνε ο σκληρός ήχος εκείνη την δεκαετία. 

Οι καλλιτέχνες γνώριζαν πως αν η έκβαση της ακρόασης ήταν υπέρ της P.M.R.C, το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης θα είχε κλονιστεί ανεπανόρθωτα, έτσι ο ευφυής και αρκετά πολιτικοποιημένος Dee Snider έκλεψε την παράσταση με την εμφάνιση και την επιχειρηματολογία του. Ενώ ο Zappa και ο Denver εμφανίστηκαν με κοστούμι, ο Snider εμφανίστηκε σαν πραγματικός ροκστάρ, με τζιν, καουμπόικες μπότες και το γνωστό σε όλους ξανθό σγουρό μαλλί του, δίνοντας την εντύπωση στον Al Gore και την P.M.R.C ότι θα έχουν μία εύκολη νίκη. Ο Snider όμως τα είχε σκεφτεί όλα. Ήθελε να αποδείξει πως οι rock και metal καλλιτέχνες δεν είναι άμυαλοι ναρκομανείς που ωθούν την νεολαία σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, αλλά σκεπτόμενοι άνθρωποι που δε διστάζουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. 

Όπως θα δείτε και στο βίντεο παρακάτω, ο Dee απαντούσε με ειλικρίνεια σε κάθε ερώτηση που του έκανε η επιτροπή και ο Al Gore, στην προσπάθεια του να τον στριμώξουν, κερδίζοντας τελικά τον σεβασμό των αντιπάλων του. Όταν κατηγορήθηκε ότι το videoclip του "We're Not Gonna Take It" περιέχει αλόγιστη βία, ο ίδιος απάντησε πως η ιδέα πίσω από το videoclip είναι να απεικονίζουν καρτουνίστικη βία, η οποία δε βλάπτει κανέναν. Μάλιστα, ο ίδιος εμπνεύστηκε τις σκηνές από τη συλλογή του από καρτούνς. Επιπλέον, στην κατηγορία ότι ένα άλλο τους τραγούδι, το "Under The Blade", σύμφωνα με την Tipper Gore, αναφέρεται σε σαδομαζοχισμό, βιασμό και δεσμά την ώρα της σεξουαλικής πράξης, ο Dee απάντησε έξυπνα, λέγοντας ότι όλα αυτά βρίσκονται στο μυαλό της, καθώς οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονταν στο χειρουργείο που είχε κάνει ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Eddie Ojeda και στον φόβο που μπορεί να έχει κάποιος την ώρα της εγχείρησης (οι στίχοι είναι :Your hands are tied, your legs are strapped, a light shines in your eyes,You faintly see a razor's edge, you open your mouth to cry). Όπως έγραψε στην Huffington Post , απόλαυσε τόσο πολύ το μίσος στα μάτι του Al Gore όταν είπε πως η γυναίκα του έχει βρώμικο μυαλό. Στο σχετικό βίντεο υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες εναντίον του, σχετικά με το υποτιθέμενα προσβλητικό merch του συγκροτήματος και την σχέση του με τον Χριστιανισμό, καθώς ο ίδιος δήλωσε ότι πιστεύει.

Τελικά, οι καλλιτέχνες δεν κατάφεραν να αποφύγουν τελείως το φιλτράρισμα των έργων τους, αλλά συμβιβάστηκαν στο να προστίθεται η ετικέτα "Parental Advisory", που ισχύει μέχρι και σήμερα, σε μουσική που ενδέχεται να προσβάλλει. Παρ' όλα αυτά, όχι μόνο κακό δεν έκανε αυτό στους καλλιτέχνες, αλλά εκτόξευσε τα κέρδη τους, καθώς μουσική που έφερε αυτή την ένδειξη χαρακτηριζόταν «απαγορευμένος καρπός» και προσέλκυε ακόμα περισσότερους ακροατές. Όπως είχε δηλώσει ο frontman των Skid Row, Sebastian Bach, εύχονταν ο δίσκος τους να χαρακτηριστεί έτσι, ώστε να έχει μεγαλύτερη επιτυχία. Το πιο αστείο όμως συνέβη με το ίδιο το "We're Not Gonna Take It". το οποίο πλέον έχει καταλήξει να είναι μέρος της πολιτικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών πολιτικών των Η.Π.Α και αρκετές φορές χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Twisted Sister!

ΠΗΓΕΣ: WIKIPEDIA, RANKER, LOUDWIRE, HUFFINGTON POST


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου