Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022


 

Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια αφοσιώθηκαν ολοκληρωτικά σε αυτό που κάνουν και τα έδωσαν όλα μέσα σε μια νέα τους δουλειά. Ειλικρινά αδυνατώ να απαντήσω στο ερώτημα αν αυτό το έκαναν λόγω έλλειψης περιοδειών η λόγω υπέρμετρης ικανότητας από μέρους τους στο να εστιάσουν σε κάτι δημιουργικό ώστε να παρουσιάσουν στο κοινό τους την πιο δυνατή τους στιγμή, αλλά τελικά ήταν και είναι υπέροχο να βλέπεις (ακούς) συγκροτήματα να παίρνουν πολλών ειδών ρίσκα και να καταφέρνουν να ξεπεράσουν ακόμα και τις ίδιες τις δυνατότητες τους. Η Νορβηγίδα - Γαλλίδα Κatherine Shepard γνωστή και ως Sylvaine έχει καταφέρει να ξεχωρίσει μέσα από πολλές άλλες παρόμοιες καλλιτεχνικές απόπειρες χάρη στην σαφέστατη έμφαση που δίνει στην ποιότητα των στίχων αλλά και στην σύνθεση της μουσικής της. Γεφυρώνοντας το σκοτεινό folk,  shoegaze με το ατμοσφαιρικό black metal η προσέγγιση της Sylvaine στην μουσική ήταν πάντα ξεχωριστή και αναπτύχθηκε σε κάθε μία από τις τρεις προηγούμενες κυκλοφορίες της. 



Πλούσια και υποβλητική πάντα περιέγραφα την Sylvaine ως και επιθετικά γαλήνια αν και υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες μέσα από τα album της είχα τρομακτικές μεταβάσεις. Όπως όταν παρακολουθείς ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ οι προηγούμενες δουλειές της μπορούσαν να σου φτιάξουν στο μυαλό σου ένα δύσκολο παζλ που όμως το τελικό του αποτέλεσμα σου έδινε την πιο μεγάλη ικανοποίηση. Το κάθε ένα τραγούδι ακροβατούσε ανάμεσα στις έννοιες 'καλό' και 'πολύ καλό' και το τελικό μου συμπέρασμα ήταν και είναι πως ότι και αν έχει κάνει μέχρι και σήμερα είχε τον σκοπό του. Αυτή η αίσθηση ατόφιων αλλά και ταυτόχρονα ατελών έργων τέχνης έχει εξαφανιστεί εδώ και αρκετό καιρό και την θέση της πήρε ένα αριστούργημα που ακούει στο όνομα 'Nova'. Eδώ μιλάμε για ένα album που αγγίζει τα όρια της τελειότητας και καταφέρνει να συνδυάσει και να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο όλα όσα η Sylvaine μας είχε προσφέρει στο παρελθόν χωρίς να επαναλαμβάνεται και χωρίς να κουράζει ούτε για μια στιγμή. 


 Όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό, κατά έναν ειρωνικό τρόπο μπορεί κάποιος να πάρει μια πληρέστερη εικόνα, χωρίς να δυσανασχετήσει καθόλου με ότι θα ακούσει, στα πιο μεγάλα σε χρονική διάρκεια τραγούδια του 'Nova'. Eκεί φαίνεται ξεκάθαρα και η εμπειρία της Sylvaine στο να γράφει στίχους και να συνθέτει ονειρικές μελωδίες. Τα 'Mono No Aware' και 'Fortapt' είναι κάποια από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια, λόγω του πόσο γρήγορα μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του ακροατή αλλά και πόσο ήρεμα μπορούν να τον κρατήσουν στον κόσμο της Sylvaine. Eιδικότερα το 'Fortapt' είναι ένα άρτιο και ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα ως προς το που όλο το 'Nova' πετυχαίνει εκεί που δεν τα κατάφερναν τα προηγούμενα της album. Σε μια εκτεταμένη γαλήνια ενότητα το τραγούδι επιτηδευμένα μοιάζει να χάνει την ορμή του, αλλά εκεί έρχεται η γραμμή του μπάσου για να βυθίσει τον ακροατή βαθύτερα στον μουσικό κόσμο που έχει δημιουργήσει η Sylvaine και να τον οδηγήσει με έναν μαγικό τρόπο στο 'I Close My Eyes So I Can See'. Mε αυτό τον τρόπο πραγματικά ελάχιστα album δίνουν μια τέτοια είδους αίσθηση πως το κάθε τι στα τραγούδια τους είναι ουσιαστικά σχεδιασμένο ώστε κάθε τους στιγμή να συνδέεται με την επόμενη υφαίνοντας ένα αποτέλεσμα το οποίο σχεδόν επιβάλλεται να το απολαύσεις ταυτόχρονα ολόκληρο σε μια ακρόαση. 
Αν ακούγομαι έκπληκτος από αυτά που άκουσα στο 'Nova' τότε ίσως και να είμαι κατηγορούμενος η ακόμα και ένοχος, πάντως ομολογώ πως δεν είχα και τόσο μεγάλες προσδοκίες. Με λίγα λόγια η Sylvaine με το 'Nova' έβαλε όλα τα κομμάτια στην θέση τους  με αποκορύφωμα μακράν το καλύτερο της album καθώς και ένα υπέρλαμπρο παράδειγμα του πως να δημιουργείς υποβλητική τέχνη. Κορυφαίο επίτευγμα.. 🔥
Μπορείτε να αγοράσετε το album εδώ: All Sylvaine Items
Επενδύστε άφοβα 🎇🎇🎇🎇🎇

Άντληση Πληροφοριών: New Noise Magazine / Author Nicholas Senior

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου