Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

  • 0 Σχόλια
  • Αναρτήθηκε από Χρήστος Καλέντζος


ΓΡΑΦΕΙ O  ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΕΝΤΖΟΣ 🖋 

Η στιγμή που περίμενα καρτερικά επιτέλους έφτασε και δεν ξέρω αν θα καταφέρω να ακουστώ ως συντάκτης ή σαν fanboy του συγκροτήματος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι και από τις δύο πλευρές είμαι παραπάνω από ενθουσιασμένος και ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα: οι Ghost πήγαν κόντρα στις προβλέψεις και έδειξαν γιατί είναι μία από τις κορυφαίες σύγχρονες μπάντες του σκληρού ήχου!


Μετά το προσωπικά αγαπημένο αλλά από άποψη εντυπώσεων αμφιλεγόμενο "Prequelle", το μέλλον των Ghost φαινόταν να χαράζει μία πιο ραδιοφωνικά φιλική pop κατεύθυνση. Ο αντίκτυπος που είχε το "Meliora", ο καλύτερος και πιο σκοτεινός τους δίσκος, ήταν τόσο μεγάλος που πολλοί πίστεψαν πως δεν πρόκειται να ξαναδούμε κάτι αντίστοιχο από τους Σουηδούς metallers. Όμως ο πολυμήχανος Tobias Forge με τα ταλαντούχα Nameless Ghouls του δούλεψαν μακριά από τα μάτια της κοινής γνώμης και μας «ευλόγησαν» με το νέο έπος τους, το "IMPERA" !


Κράμα του "Prequelle" και του "Meliora", το "IMPERA" συνδυάζει στο μέγιστο βαθμό τα σήματα κατατεθέν των προγόνων του· είναι εκεί που η σκοτεινή metal ατμόσφαιρα του "Meliora" ενώνεται με την φανταχτερή pop παραγωγή και μουσική αντίληψη του "Prequelle". Κάθε σύνθεση έχει κάτι το ιδιαίτερο, που όσο περισσότερο την ακούς τόσο καταλαβαίνεις ότι όχι μόνο filler δεν είναι, αλλά απολύτως απαραίτητη και φανταστική, συνθετικά. Βέβαια, αν μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιες από αυτές (έγκλημα κατ' εμέ) είναι σίγουρα το πολύ ξεσηκωτικό "Kaisarion", τα «ασήκωτα» "Call Me Little Sunshine" και "Watcher In The Sky" (το προσωπικό μου αγαπημένο και ίσως η καλύτερη σύνθεση του δίσκου), τα πολύ ατμοσφαιρικά "Respite On The Spitalfields" και "Griftwood" και η πανέμορφη μπαλάντα "Darkness At The Heart Of My Love". Ο Tobias φαίνεται να έχει δώσει περισσότερη ελευθερία στους φοβερούς μουσικούς του, αν κρίνω από τα φοβερά metal drums σε όλο τον δίσκο και τα εκπληκτικά riffs και solos που βρίσκονται παντού σε όλον τον δίσκο. Βέβαια, νιώθω πως τα πλήκτρα μπήκαν σε δεύτερη μοίρα, κρίνοντας από την παρουσία τους στις προηγούμενες κυκλοφορίες των Ghost, αλλά αυτό δεν επηρεάζει το συνολικό αποτέλεσμα· και ποιο είναι αυτό, με ρωτάτε; άλλος ένας πολύ καλός δίσκος για τον mastermind Tobias Forge και τους μουσικούς του που πάνε τις ιδέες του ένα βήμα παραπέρα κάθε φορά. Πάντως, νομίζω πως δεν έχουμε δει ακόμα το πικ της δημιουργικότητάς του ιθύνοντος νου, αλλά έχουμε καταλάβει ακριβώς τι θέλει να πετύχει: να πειραματίζεται πάνω στην πλέον χαρακτηριστική μυστικιστική θεματολογία του, βρίσκοντας κάθε φορά νέα μουσικά μονοπάτια να εξερευνήσει!




ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 🖋

Οι (ο) Ghost (Tobias Forge) επέστρεψαν (επέστρεψε). Η αλήθεια αυτή είναι, χωρίς να σημαίνει κάτι αυτό και κυρίως γιατί η ουσία είναι η μουσική και για έναν άνθρωπο σαν τον Papa Emeritus IV, ο οποίος έχει καταφέρει να στρέψει τα βλέμματα του κόσμου πάνω του, μόνο ως κατόρθωμα μπορείς να το εκλάβεις και ξέρετε κάτι? Μπράβο του!!!

Έτσι λοιπόν τέσσερα χρόνια μετά το αγαπημένο ''Prequelle'', που για άλλη μία φορά οι μισητές του γκρουπ με τις επιθέσεις τους στα μέσα ενημέρωσης μόνο τζάμπα διαφήμιση πρόσφεραν προωθώντας άθελά τους την μπάντα, επιστρέφουν με το πέμπτο τους (του) άλμπουμ με την ονομασία ''Impera".

Εδώ θα βρείτε για άλλη μία φορά όλα εκείνα τα στοιχεία που αγαπήσαμε στους Ghost, άπλετες μελωδίες, έντονη ατμόσφαιρα δεκαετίας '80, τον θεό και πρωτομάστορα Alice Cooper των κλασσικών άλμπουμ του και την Σουηδική μελωδία να δίνει για άλλη μία φορά βροντερό παρών. Δώδεκα συνθέσεις εκ των οποίων οι τρεις εισαγωγικά ιντερλούδια με μόλις εννέα ολοκληρωμένες συνθέσεις, σε ένα δίσκο που δεν ξεπερνάει τα 47 λεπτά. Αυτό όμως που με εξέπληξε ήταν το έντονο heavy metal ύφος, πραγματικά εδώ θα ακούσετε μερικές από τις πιο μεταλλικές συνθέσεις του συγκροτήματος όπως το ''Twenties'' και το λατρεμένο ''Watcher in the Sky''.

Η διάρκεια του δίσκου είναι τέτοια που σε βοηθάει άνετα με λίγες ακροάσεις να εντρυφήσεις το δίσκο. Η παραγωγή για άλλη μία φορά παίρνει τα εύσημα με την καθαρότητα της, τον τρομερό όγκο και τον επαγγελματισμό της, αυτό έλλειπε άλλωστε, εδώ μιλάμε για το επόμενο, καλώς ή κακώς, μεγάλο συγκρότημα! Πρέπει μέσα σε όλα να αναφέρω το ιδιαίτερο ''Kaisarion'', ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια με τα έντονα progressive περάσματα στη μέση της σύνθεσης, eighties αισθητική στο ''Spillways'' με τις σολάρες να δίνουν και να παίρνουν, χαοτική ατμόσφαιρα στο επιβλητικό ''Call Me Little Sunshine'' και το ήδη γνωστό ''Hunter's Moon'' να έχει γίνει ήδη η επόμενη μουσική λατρεία.

Ας μην κρυβόμαστε ο Tobias είναι τεράστιο μυαλό, μία προσωπικότητα που ξέρει να φτιάχνει μουσική και πως να στρέψει τα βλέμματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής πάνω του και αυτό το γνωρίζουν οι εταιρείες, δημιουργώντας ένα τεράστιο κοινό με απίστευτες πωλήσεις. Αυτό εμένα προσωπικά λίγο με ενδιαφέρει, περνάω πολύ καλά σε κάθε νέα τους δουλειά. Δεν θα ανατρέψουν την μουσική εγκυκλοπαίδεια με κάτι το καινούργιο αλλά αυτό που θέλει να κάνει, στην προκειμένη περίπτωση ο δικός μας μεταλλικός Πάπας το καταφέρνει με τον καλύτερο μουσικό τρόπο, ίσως θα ήθελα λίγο περισσότερα πράγματα στις φωνητικές του ικανότητες πέρα από την συμπαθητική του χροιά (λόγο ομοιότητας με τον Alice Cooper), λίγο να ξεπεράσει τη ζώνη ασφαλείας του στις συμπαθητικές του ερμηνείες.

Εν κατακλείδι να σας αναφέρω πως ήδη η παραγγελία του βινυλίου μαζί με τον αγαπημένο συνάδελφο Χρήστο Καλέντζο, τον οποίο την άποψη του διαβάσατε προηγουμένως, έχει ολοκληρωθεί και σίγουρα σας συνιστώ ανεπιφύλαχτα να ασχοληθείτε με το φαινόμενο Ghost, δεν συναντάμε τόσο συχνά πλέον μεγάλα συγκροτήματα και αυτοί είναι ένα από αυτά!

  


Ghost facebook

Ghost official site

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου