Παρασκευή 29 Απριλίου 2022


      Πέρασαν 12 χρόνια από την τελευταία δουλειά "Origins"των Βραζιλιάνων Shaman, ένα project γέννημα των Andre Matos, Luis Mariutti και Ricardo Confessori, πρώην μέλη των Angra.


 Η μπάντα έχει ήδη στο ενεργητικό της 4 σπουδαίους progressive metal δίσκους. Το "Rescue" πού είναι το πέμπτο στούντιο άλμπουμ των Shaman, κυκλοφορεί στις 18 Μαΐου από την AFM Records. Ουσιαστικά η μπάντα επανενεργοποιείται το 2018, αποτελούμενη από τα παλαιότερα μέλη (Luís Mariutti, Ricardo Confessori και Hugo Mariutti) και με τις προσθήκες των  Alírio Netto στα φωνητικά και τον γνωστό από τη συνεργασία του με τον αείμνηστο Andre Matos, Fabio Ribeiro στα πλήκτρα.


       Ξεκινώντας από το εξώφυλλο του δίσκου, εκεί βρίσκουμε τον σαμάνο, σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος. Οι στίχοι πραγματεύονται θέματα από τη θρησκεία, την καθημερινότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Σε ό,τι αφορά τη μουσική ιδιομορφία της νέας δουλειάς των Βραζιλιάνων, σε γενικές γραμμές το άλμπουμ χρειάζεται αρκετές ακροάσεις παρόλη την αίσθηση της μουσικής απλότητας την πρώτη φορά, η οποία οφείλεται στις όμορφες μελωδίες που δεν αφήνουν αρχικά τον ακροατή να εντρυφήσει στην όποια πολυπλοκότητα των τραγουδιών. Οι συνθέσεις, απόλυτα προσεγμένες και μελωδικές,  πότε πιο απλές και άλλοτε πιο σύνθετες, πράγμα αναμενόμενο στο χώρο του progressive metal, είναι εξαιρετικές και οι Shaman μας δείχνουν για πολλοστή φορά το ανεξάντλητο της μουσικής έμπνευσης. Στο σύνολο του δίσκου, αν και progressive, τα πλήκτρα δεν είναι άμεσα αισθητά, παρά μόνο στα μέρη του σολαρίσματος, με τα ριφς και τα σόλο από τις κιθάρες να τα επισκιάζουν. Όλοι οι μουσικοί είναι συντονισμένοι, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. Η καλή παραγωγή, και τα φωνητικά πότε ψηλά και πότε μπάσα όπου αυτό χρειάζεται, σε συνδυασμό με το άψογο παίξιμο των πλήκτρων και των κιθαρών δημιουργούν ένα εξαιρετικά δεμένο δυνατό και πλήρες μουσικό σύνολο.




       Η αρχή της ακρόασης γίνεται με το ορχηστρικό "Tribute", ένα μελωδικό, επικό και μελαγχολικό κομμάτι, που άνετα θα μπορούσε να αποτελεί μουσική επένδυση μίας ταινίας και μας προετοιμάζει για τη συνέχεια. Στο "Time Is Running Out", οι Iron Μaiden συναντούν τους Angra (δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς άλλωστε), ενώ στο ατμοσφαιρικό "The "I" Inside" οι ρυθμοί και οι ταχύτητες εναλλάσσονται, με τις όμορφες μελωδίες να έχουν την τιμητική τους. To "Don't Let It Rain" απλό και μελωδικό, με μία πιο 80's ηχητική προσέγγιση, δίνει τη σειρά του στην υπέροχη mid tempo μπαλάντα "Where Are You Now?". Στο speed power "Spirit" ο Alírio Netto μας δείχνει τις δυνατότητές του, ενώ οι τόνοι πέφτουν στην εξαιρετική μπαλάντα "Gone Too Soon" που θυμίζει αρκετά τους Conception. Το ρεφρέν και το σόλο του "The Boundaries of Heaven" είναι μοναδικά. Το "Brand New Me", από τα πληρέστερα και ωραιότερα κομμάτια του άλμπουμ, σίγουρα θα συγκινήσει και τον πιο απαιτητικό. Στο δυνατό "What If?" οι Shaman παραδίδουν μαθήματα ποιοτικού μελωδικού progressive metal και στο "Resilience", μία ακόμα "αλά Conception" ήρεμη μπαλάντα η οποία κλείνει και το δίσκο, το βιολί αναδύει μια παράξενη και όμορφη αίσθηση νοσταλγίας. 


      Τελειώνοντας, οι Βραζιλιάνοι είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση: Για τους περισσότερους ίσως είναι μία μπάντα εγγύηση και υπό αυτή την έννοια προσωπικά δεν είχα καμία αμφιβολία για το τι πρόκειται να ακούσω. 12 χρόνια δισκογραφικής απουσίας ήταν πάρα πολλά για τη σπουδαία αυτή μπάντα. Όμως η συγκεκριμένη δουλειά αποζημιώνει πλήρως! Πρόκειται για μία ακόμα εξαιρετική κυκλοφορία και ίσως η καλύτερή τους μέχρι στιγμής, που σίγουρα είναι μέσα στα καλύτερα άλμπουμ για το 2022. Είναι ένα πραγματικό μουσικό διαμάντι, ένα άλμπουμ πλήρες και ολοκληρωμένο, που τοποθετεί το METAL εκεί που του αξίζει... Στο πάνθεο της μουσικής!!! 


Shaman are:
Luís Mariutti - Bass
Ricardo Confessori - Drums, Percussion
Hugo Mariutti - Guitars, Keyboards, Piano
Alírio Netto - Vocals, Keyboards, Piano
Fabio Ribeiro - Keyboards, Piano 


Track List
1.Tribute 
2.Time Is Running Out
3.The "I" Inside
4.Don't Let It Rain
5.Where Are You Now?
6.The Spirit
7.Gone Too Soon
8.The Boundaries of Heaven
9.Brand New Me
10.What If?
11.The Final Rescue
12.Resilience

Discography
2002 Ritual
2005 Reason
2007 Immortal
2010 Origins
2022 Rescue 


official site
facebook















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου