Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022



Τον κύριο Jani Liimatainen τον γνωρίζετε? Τις δύο εξαιρετικές δουλειές που έχει κάνει με τους Cain's Offering με την φωνή των Stratovarius, Timo Kotipelo? Τα δύο πολύ όμορφα άλμπουμ των The Dark Element με την μαγευτική φωνή της Anette Olzon?


Για να μην σας κουράζω άλλο είναι ο άνθρωπος που εξαιτίας του κατά ένα ποσοστό, οι Sonata Arctica έβγαλαν μερικά από τα καλύτερα μελωδικά power metal albums στην ιστορία του συγκεκριμένου ιδιώματος, αλλά αντίστοιχα και ο λόγος που η μπάντα που προανέφερα κινείται δυστυχώς εδώ και χρόνια στην μετριότητα, χωρίς την παρουσία του. Λυπάμαι αλλά έπρεπε να το αναφέρω, διότι μετά από τόσο χρόνια προσωπικής προσήλωσης στην μουσική του και αγοράζοντας οτιδήποτε έχει κυκλοφορήσει, η προσωπική μου άποψη είναι πως ο Jani Liimatainen είναι και ήταν η πηγή έμπνευσης.



Αυτά λοιπόν ως ένα μικρό πρόλογο και ας προχωρήσουμε στην πρώτη του προσωπική κυκλοφορία, η οποία φέρει αποκλειστικά το όνομά του με τον τίτλο ''My Father's Son''. H διαφορά με τις προηγούμενες μπάντες του, είναι ότι εδώ σε κάθε τραγούδι θα συναντήσετε και μία διαφορετική φωνή. Έτσι λοιπόν με την βοήθεια ''παλιών'' συνεργατών του, φίλων και γνωστών καλλιτεχνών δημιουργεί ένα από τα πιο ποιοτικά, μελωδικά, προοδευτικά power metal album της χρονιάς που διανύουμε. Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως είναι η συμμετοχή του Tony Kakko  στην ίσως πιο power metal σύνθεση του δίσκου, ''All Dreams Are Born to Die'' φέρνοντας ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπο μου απλά επιβεβαιώνοντας όλα αυτά που σκεφτόμουν. Τί σκεφτόμουν??? Ότι αυτοί οι δύο καλλιτέχνες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βγάλουν το καλύτερο Sonata Arctica δίσκο!!!! (Με συγχωρείτε δεν άντεξα, έπρεπε να το πω... Πάλι)!!!


Αυτό που θα πρέπει να αναφέρω είναι η μελαγχολία που βγαίνει μέσα από τις συνθέσεις, ξέρετε αυτήν την σκοτεινή στεναχώρια που βγάζουν οι Φινλανδοί καλλιτέχνες, που δεν σε χαλάει όμως αντιθέτως μαγεύει και ελκύει σε ένα ιδίωμα, που κατάφεραν να κάνουν δικό τους και γνωστό σε παγκόσμια κλίμακα. Συνεχίζουμε όμως με την συμμετοχή της φωνάρας του Björn "Speed" Strid των Soilwork σε μία σύνθεση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, το εναρκτήριο προοδευτικό ''Breathing Divinity''. Ο ''ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ'' Βραζιλιάνος Renan Zonta μαγεύει στα ''What Do You Want'' και ''The Music Box'', δύο τρομερές συνθέσεις προοδευτικού metal με την πρώτη να έχει μία πιο country πινελιά, μην σας τρομάζει αυτό και την δεύτερη σε πιο mid tempo ρυθμούς συμφωνικής μπαλάντας, απλά μαγική!


Ο Timo Kotipelto μαγεύει στο ταξιδιάρικο ''Who Are We'' και στο ταχύτατο ''Into the Fray'' θυμίζοντας έντονα τους αγαπημένους Cain's Offering. Aor ρυθμοί και έντονη δεκαετία '80 στο ''Side by Side'' με την μελωδική και πεντακάθαρη φωνή του Pekka Heino των Brother Firetribe. Folk στοιχεία και λίγη θετική ενέργεια στο ''I Could Stop Now'' με την μαγευτική φωνή της Anette Olzon. Ανατριχίλα, συγκίνηση και βαθιά υπόκλιση στο ''στοιχειωμένο'' ΕΠΟΣ ''Haunted House'', η μοναδική σύνθεση με τη φωνή του Jani Liimatainen. Για να κλείσει αυτό το τόσο όμορφο άλμπουμ με ένα από τα πιο προοδευτικά και επιβλητικά τραγούδια της συγκεκριμένης κυκλοφορίας, με το 11λεπτο ''My Father's Son'', το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου και εδώ μου έφυγαν σαγόνια, δόντια, έκαψα εγκεφαλικά κύτταρα σε ένα ΕΠΟΣ προοδευτικού metal, δίνοντας στη συγκεκριμένη περίπτωση, μαθήματα σύνθεσης και έκφρασης συναισθημάτων ο κ.Liimatainen. 

Ειλικρινά....Δεν χάρηκα απλά κάθε του ακρόαση...Την απόλαυσα, έγινε ένα με μένα σε κάθε μουσική χρονική στιγμή που είχα μαζί της. Ένα άλμπουμ από έναν καλλιτέχνη που τόσα χρόνια μαγεύει, δημιουργεί, πράττει και μεγαλουργεί ήσυχα και με σεβασμό σε κάθε οπαδό της μελωδικής μουσικής. Κ. Liimatainen τα σέβη μου...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου