Τρίτη 26 Ιουλίου 2022



      Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι μπάντες που παίζουν old school heavy metal, αποτελούμενες κυρίως από μουσικούς μικρών ηλικιών (γεγονός πολύ ευχάριστο) αναβιώνοντας την αγαπημένη μουσική περίοδο των 80's.


Κάποιες το κάνουν επιτηδευμένα για εμπορικούς ενδεχομένως λόγους, κάποιες άλλες από αγνή αγάπη για τη μουσική. Οι σουηδοί Aerodyne, ανήκουν σίγουρα στη δεύτερη κατηγορία. Το ντεμπούτο τους "Breaking Free" to 2017 έκανε από την αρχή αίσθηση, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η νεαρή παρέα από το Gothenburg, παρέδωσε απλά μαθήματα hard rock και heavy metal με ξέφρενους ρυθμούς και γρήγορους punk-ίζοντες ήχους, εμπλουτισμένα με μελωδικό AOR και rock n' roll στοιχεία. Στο επόμενο άλμπουμ "Damnation" (2019) ελαττώθηκαν κάπως τα ροκ ακούσματα, δίνοντας τη θέση τους στο metal και μουσικά η μπάντα έκανε ένα παραπάνω βήμα, αφού προστέθηκαν αρκετές Maiden-ικές αναφορές αλλά και επιρροές από ευρωπαϊκές power metal μπάντες, σε έναν σαφώς πιο βαρύ και επιθετικό δίσκο.


        Στις 22 Απριλίου κυκλοφόρησε από την Rock of Angels Records η τρίτη studio δουλειά των σουηδών με τίτλο "Last Days of Sodom". Το εξώφυλλο απεικονίζει καταστροφή και αναφέρεται προφανώς στις τελευταίες ημέρες των Σοδόμων, της βιβλικής πόλης που καταστράφηκε από τον Θεό με φωτιά και θειάφι. Η παραγωγή, αν και πιο καθαρή από τις προηγούμενες δουλειές των Aerodyne, δεν ακούγεται τόσο γεμάτη τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ντραμς, που δεν έχουν τον απαιτούμενο όγκο. Το άλμπουμ περιέχει 11 συνθέσεις συνολικής διάρκειας περίπου 57 λεπτών και υπάρχουν κομμάτια μέχρι και 8 λεπτά, γεγονός όχι σύνηθες για δίσκο τέτοιου μουσικού ύφους. Αναμενόμενα, οι μεγαλύτερες σε διάρκεια συνθέσεις είναι πολυπλοκότερες αλλά εξίσου ποιοτικές ("Blood in the Water", "Innocence Lost") και διακόπτουν την (κατά τα άλλα ευχάριστη) "μουσική μονοτονία" του άλμπουμ.


        Το "Last Days of Sodom" συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο προκάτοχός του, με τους σουηδούς να ακολουθούν τη γνωστή τους μουσική συνταγή. Κυριαρχούν οι αναφορές τους Iron Maiden και οι φρενήρεις ρυθμοί ("100 Days of Death") αλλά υπάρχουν και mid tempo συνθέσεις, εξαιρετικά ριφ, όμορφες μελωδίες, δυνατά μέρη και εξαιρετικά σολαρίσματα. Το hard rock και το heavy metal, με thrash, punk και epic στοιχεία που εναλλάσσονται με πολύ ωραίο τρόπο και συνδυάζονται άψογα, παρουσιάζουν ένα όμορφο, σύνθετο και ποικίλο μουσικό αποτέλεσμα. Έτσι ο δίσκος ακούγεται πολύ ευχάριστα και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, με δεδομένο ότι ο ακροατής έχει μυηθεί στο ύφος των Aerodyne, έχοντας ακούσει τα δύο προηγούμενα άλμπουμ. Αν πρέπει να αναφερθούν συνθέσεις που ξεχωρίζουν, αυτές θα ήταν σίγουρα το " Innocence Lost" με τον έξοχο mid tempo ρυθμό του, την εξαιρετική του ατμόσφαιρα και το Iron Maiden σόλο του, το ομώνυμο "Last Days of Sodom" γρήγορο, καταιγιστικό και επιθετικό, τραγούδι ορόσημο για το δίσκο! Το "Alien Front" ως φόρος τιμής στους Maiden και το διαρκείας 8 λεπτών "Children of the Sun" με την όμορφη εισαγωγή και το εκπληκτικό σόλο  που κλείνει το δίσκο.


       Οι Aerodyne συνεχίζουν δυναμικά με έναν ακόμα εξαιρετικό δίσκο και σαφώς πιο ολοκληρωμένο σε σχέση με τους προηγούμενους. Με μόλις τρία άλμπουμ στο δυναμικό τους, η ποιότητά τους είναι εμφανής και δεδομένη. Ωριμάζουν και μας δείχνουν τις δυνατότητές τους τόσο σε εκτελεστικό, όσο και σε συνθετικό επίπεδο. Αγαπούν τη μουσική, τους αρέσει να παίζουν metal και περνάνε καλά κάνοντάς το! Και αυτό μεταδίδεται απευθείας και στον ακροατή. Ελάτε και εσείς να γνωρίσετε τους Aerodyne και εισέλθετε στην ατμόσφαιρα του "Last Days of Sodom", με δυο βασικές προϋποθέσεις: Παγωμένες μπύρες και ... δυνατό λαιμό!! 


Line-up: 

Thomas Berggren         Bass, Vocals (backing)

Christoffer Almqvist Drums, Vocals (backing)

Johan Bergman         Guitars, Vocals (backing)

Daniel Almqvist         Guitars, Vocals (backing)

Marcus Heinonen         Vocals 


Discography: 

2017 Breaking Free  

2019 Damnation  

2022 Last Days of Sodom



facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου