Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023


Θέλω να ξεκινήσω αυτό το άρθρο μου ξεκαθαρίζοντας πως για εμένα το Load album των Metallica ήταν είναι και θα είναι ένα από τα καλύτερα album που έχω ακούσει ποτέ, όχι μόνο στο είδος του αλλά και γενικότερα στην μουσική, ενώ ποτέ μα ποτέ δεν μπήκα ούτε καν στην σκέψη να θεωρήσω ότι κάτι άλλαξε μετά την κυκλοφορία του στα συναισθήματα μου για την θρυλική μπάντα που ακόμα και σήμερα μετά από τόσες δεκαετίες συνεχίζει να με αγγίζει και να με συγκινεί. Ο κάθε άνθρωπος βέβαια έχει το δικαίωμα της άποψης αλλά το αποτέλεσμα είναι εκείνο που αφήνει το τελικό ιστορικό αποτύπωμα και μουσικοί όπως οι Metallica δεν έχουν ανάγκη ούτε τα δικά μου άσχημα η καλά λόγια μα ούτε και κανενός άλλου για να αποδείξουν αυτό που είναι. Η δουλειά τους μέσα στην μουσική μιλάει διαχρονικά από μόνη της. 

Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε κάποιες ιστορικές αλήθειες που έχουν να κάνουν με αυτό το πολύ μεγάλο και τόσο πολύ έντονα συναισθηματικά φορτισμένο τραγούδι που λέγεται 'Until It Sleeps'. Το τραγούδι αυτό ήταν το πρώτο single από το 'Load' album των Metallica και κυκλοφόρησε στις 20 Μαίου του 1996. Το video για το 'Until It Sleeps', έκανε πρεμιέρα δύο μέρες αργότερα και το single ανέβηκε αμέσως στο Νο 10 του Hot 100 και απευθείας στο No1 του Mainstream Rock Chart των Η.Π.Α. 

Eνώ είχαν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια από την θύελλα που άκουγε στο όνομα 'Black Album' οι Metallica κατάφεραν κάτι που θεωρώ πως για τους ίδιους ήταν απλούστατα αυτονόητο: όχι μόνο δεν χάθηκαν μέσα από το πέρασμα του grunge που τότε ισοπέδωνε τα πάντα, αλλά εξελίχθηκαν μουσικά ενσωματώνοντας κάποια νέα στοιχεία στον ήχο τους και στο lifestyle τους κάτι το οποίο δυσαρέστησε αρκετούς από τους παλιούς οπαδούς τους αλλά και πρόσθεσε στο fan club τους και εκατομμύρια καινούργιους! Kάποιοι τους κατηγόρησαν ίσως γιατί δεν μπορούσαν να αποδεχτούν το ότι η εξέλιξη αποτελεί την πιο απαραίτητη ίσως πρακτική για να δημιουργήσεις κάτι καινοτόμο ενώ τα πάντα γύρω σου αλλάζουν. Ας μην ξεχνάμε πως στα 90's έγινε ίσως το μεγαλύτερο μουσικό ξεσκαρτάρισμα που έχει γίνει ποτέ, την πλήρωσαν ακόμα και μπάντες που άξιζαν να έχουν περισσότερο μέλλον ενώ και κάποιες τεράστιες μπάντες την γλύτωσαν κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, στην λήξη της δεκαετίας και ενώ 'έπεφταν κάτω', λέω εγώ τώρα, αλλά όπως έλεγε και κάποια άλλη ψυχή τότε: ''it's better with the Devil we know''. Οι Metallica ανήκαν σε μια κατηγορία μαζί με ελάχιστους άλλους που δεν κατάλαβαν τίποτα από όλο αυτό, τυχαίο (?) δεν νομίζω.  Ας μην μείνουμε όμως σε αυτά και ας εμβαθύνουμε περισσότερο στην ιστορία του 'Until It Sleeps'. Tο video για το τραγούδι η μπάντα το ανέθεσε σε έναν από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους directors των '90's τον κύριο Samuel Bayer γνωστό για τις δουλειές του με τους Rolling Stones, τους Blind Melon και πολλούς άλλους. Η βασική του ιδέα προήλθε από ένα έργο τέχνης του Hieronymous Bosch και πιο συγκεκριμένα τον πίνακα 'The Garden Of Earthly Delights' που χρονολογείται περίπου στο 1500 μ.Χ. και ο οποίος αναπαριστά ένα τρίπτυχο του κήπου της Εδέμ, κοινών θνητών που απολαμβάνουν τον χρόνο τους στην γη και τέλος την κόλαση. 


To video ακολουθεί αυτό το θέμα με επαναλαμβανόμενες σκηνές του Βιβλικού χαρακτήρα Αδάμ να διαπράττει το πρώτο αμάρτημα, αντανακλώντας επίσης και σε φωτογραφίες που παρουσιάζουν το μαρτύριο και τον θάνατο του Ιησού. Λόγω του video πολλοί είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν μέχρι και σήμερα πως το τραγούδι ουσιαστικά αποτελεί μια αναπαράσταση της λύτρωσης αλλά και των τύψεων που νιώθει ένας άνθρωπος που αμάρτησε. Aξίζει τέλος να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο clip βραβεύτηκε στα MTV Music Video Awards και στην κατηγορία Best Rock Video για το 1996.



Και φτάσαμε στο πιο σημαντικό μέρος αυτού του ηχητικού αριστουργήματος, το οποίο και κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι οι στίχοι του και το πως μέσα από αυτούς αυτή η μουσική ιδιοφυία που λέγεται James Hetfield κατάφερε να μοιραστεί με ολόκληρο τον κόσμο τα συναισθήματα του και το πένθος του αλλά και να αγγίξει εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν και ζουν αντιμετωπίζοντας τον ίδιο αόρατο εχθρό που λέγεται καρκίνος. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο το 'Until It Sleeps' γράφτηκε για την μητέρα του που πέθανε από την επάρατη νόσο όταν ο James ήταν μόλις 16 ετών και μέσα από αυτό έκανε μια εκ βαθέων εξομολόγηση για το πως αντιμετώπισε την απώλεια της αλλά και τον πόνο που αυτή του προκάλεσε. Πέραν όμως από το προφανές τραύμα του ο Papahet κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του έχει επίσης παραδεχθεί και τον θυμό που ένιωσε για το γεγονός πως η μητέρα του λόγω των πιστεύω της στην λεγόμενη 'Χριστιανική Επιστήμη' και των θρησκευτικών της πεποιθήσεων και προκαταλήψεων δεν θέλησε ποτέ να λάβει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα για την ασθένεια της αφού είχε πιστέψει πως η πηγή αλλά και η θεραπεία της κάθε ασθένειας βρίσκονταν μέσα στο μυαλό  και πως μόνο με την βαθιά πίστη θα μπορούσε να σωθεί. Συνοψίζοντας λοιπόν μπορούμε απλά να πούμε πως στο 'Until It Sleeps' ο James Hetfield ξεγύμνωσε την ψυχή του αποκαλύπτοντας τις πιο σκοτεινές του σκέψεις αλλά και την βαθύτατη θλίψη του. Το τραγούδι πάντως κατέληξε να σημαίνει πολλά περισσότερα για πολλούς ανθρώπους που ταυτίστηκαν με το μήνυμα του πόνου και της απώλειας καθώς και με την αδυναμία να κατανοήσουν αυτές τις δύο καταστάσεις και να τις αντιμετωπίσουν.



Στις 8 του Δεκέμβρη του 1995 οι Metallica είχαν ηχογραφήσει ένα demo του 'Until It Sleeps' υπό τον τίτλο F.O.B.D. κάνοντας έτσι στην ουσία με τον τρόπο τους έναν συσχετισμό με το 'Fell On Black Days' των Soundgarden που είχε κυκλοφορήσει ένα έτος νωρίτερα μέσα στο album τους  'Superunknown'. Η αναφορά των Metallica μέσα σε αυτό το demo είχε να κάνει με το ότι το 'Fell On Black Days'  μοιράζονταν την ίδια χρονική υπογραφή (6/4) με το ρεφρέν του 'Until It Sleeps'.  Ο πολυτάλαντος και πολυπράγμων καλλιτέχνης Moby την ίδια χρονική περίοδο είχε φτιάξει ένα industrial remix του 'Until It Sleeps' το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως B-Side με την σημείωση 'Herman Melville Mix'. 


Το 'Until It Sleeps' τέλος ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του περιοδικού Metal Edge ως το καλύτερο τραγούδι για το 1996 ενώ κατέγραψε άλλη μια περίεργη και παράδοξη πρωτιά, αφού στις 10 Αυγούστου του ίδιου έτους ένα group από Internetικούς πειρατές (Compress 'Da Audio) το μετέτρεψαν σε mp3 και το κυκλοφόρησαν παράνομα, καθιστώντας το με αυτό τον τρόπο ως το πρώτο ψηφιακά πειρατικό mp3 στην ιστορία της μουσικής! 



Αν και η μπάντα έχει συμπεριλάβει στο παρελθόν το 'Until It Sleeps' ουκ ολίγες φορές στα setlist των live της η πλέον λατρεμένη μου live εκτέλεση του είναι μέχρι και σήμερα αυτή με την Συμφωνική Ορχήστρα του San Francisco υπό τον αξέχαστο Michael Kamen. Ως fan της μπάντας αλλά και λάτρης του συγκεκριμένου τραγουδιού θέλω να κλείσω αυτό το άρθρο μου με την ευχή να δούμε ξανά την μπάντα να το ερμηνεύει και πάλι στα live της καθώς και να εκφράσω και ένα παράπονο για το ότι πολλά τραγούδια από το 'Load' album λάμπουν διαχρονικά δια της απουσίας τους από τις περιοδείες. Μακάρι εμείς που αγαπήσαμε και αγαπάμε αυτό το album να το δούμε αυτό κάποια στιγμή να αλλάζει.

 Π.Β.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου