Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

 



Μουσικό Σαν Σήμερα

29 Μαρτίου 1982

Scorpions κυκλοφορούν το 8ο album τους με τον τίτλο ''Blackout''. Μετά την επιτυχία του ''Animal Magnetism'' 2 χρόνια πριν, οι ''Σκορπιοί'' κάνουν το break τους αλλά δεν ησυχάζουν.
Ο βασικός συνθέτης και κιθαρίστας Rudolph Schenker έχει διάθεση για Heavy Mουσική και δεν σταματά να κατεβάζει ιδέες. Οι υπόλοιποι αναμένουν το κάλεσμα για να βρεθούν ξανά στο στούντιο.
Οι Scorpions είχαν περισσότερα κοινά με Judas Priest, Black Sabbath, Iron Maiden και τον Ronnie James Dio παρά με Motley Crue, Ratt, Poison και τους Winger. Ο ήχος τους δηλαδή ήταν πιο πολύ Metal παρά Glam. To Blackout το αποδεικνύει περίτρανα!
Η διαδικασία της δημιουργίας του δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. . . Ο τραγουδιστής Κlaus Meine έχασε τη φωνή του κατά τη διάρκεια της συγγραφής του δίσκου και έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στις φωνητικές του χορδές. . . Το μέλλον ήταν αβέβαιο. . .Κάποια demos ετοιμάστηκαν με τον Don Dokken να συνεισφέρει στα φωνητικά, ωστόσο ο Κlaus επέστρεψε υγιής μετά από λίγο καιρό και ανέλαβε καθήκοντα!
Με τον έμπειρο Dieter Dirks πίσω από την κονσόλα, το συγκρότημα απελευθερώνεται από το άγχος και μπαίνει με ενθουσιασμό στο στούντιο για τις ηχογραφήσεις! Το υλικό που έχουν ετοιμάσει γνωρίζουν πως είναι πολύ καλό.
Τα τραγούδια:
Έναρξη με το ομώνυμο ''Blackout''.
Το ''Metal'' που έλεγα παραπάνω! Γρήγορο και ρυθμικό τραγούδι που σε κάνει να θες να σπάσεις πράγματα! Καλή αρχή!
''Can't Live Without You''
Aπό τα πιο γνωστά riffs του συγκροτήματος! Βαρύ και ρυθμικό (πάντα!), με τον έτερο κιθαρίστα Mathias Jabs να ''ζωγραφίζει''!
''You Give Μe All I Need''
Ποιότητα! Το βάρος στις κιθάρες παραμένει (yeah!) όπως και η ευαίσθητη πλευρά τους! Πολύ καλό τραγούδι αν και ο τίτλος επαναλαμβάνεται ουκ ολίγες φορές. . .
''Now''
Eδω το ''Mέταλλο'' αρχίζει και ''βράζει''! Ταχύτητα, διάθεση για . . .σπασίματα πάλι! Ο Klaus έχει κέφια και ουρλιάζει εκστασιασμένος! Το . . .μικρό αδερφάκι του επόμενου Μεγαλείου. . !
''Dynamite''
Ακόμη θυμάμαι το σοκ που είχα πάθει στην πρώτη ακρόαση του! Κιθάρες ξυράφι, ταχύτητα, ο Herman ''κοπανάει'' τα drums του αλύπητα αλλά και τεχνικά με τα γνωστά του ''rolls''! Καμιά υπερβολή το ότι θεωρείται από τα πρώτα ''Speed'' Metal τραγούδια! 41 χρόνια μετά ακούγεται πάντα φρέσκο, δυναμικό και ''Metaaaaaaaal''!!!!!!
''Arizona''
Το τραγούδι το άκουσα για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο πολύ πιτσιρικάς. . . Αμέσως μπήκα στο νόημα! ''Πιασάρικος'' ρυθμός που σε αιχμαλωτίζει με την μελωδία του. Μου θυμίζει το εξαιρετικό ''Hey You''. Η κιθάρα του Mathias Jabs ''κελαηδάει''!
''China White''
Να και οι Black Sabbath!!! Πώς από δω ρε παλικάρια;;; Ρυθμός υπέρβαρος! Αργός ρυθμός, μπάσο και drums ''ακλόνητα'', κιθάρες που ''χτίζουν'' τείχη με τον όγκο τους! Δεν θυμάμαι παρόμοιο τραγούδι σε όλη την δισκογραφία τους. . . Αγαπώ!
Το τελευταίο ''When Τhe Smoke Ιs Going Down'' συνεχίζει την . . .παράδοση με τις μπαλάντες. Ένα πράγμα που με έκανε να θυμώνω με δαύτους είναι οι μπαλάντες. Το ότι οι περισσότεροι, έμαθαν τους Scorpions από το ''Always Somewhere'', το ''Holiday'', το ''Still Loving You'' το ''Wind Οf Change'' και το ''Send Me An Angel''. Eδώ θα μου πεις, οι Metallica έγιναν πασίγνωστοι από . . .μπαλάντες! Γκρρρρρ. . . Nταξ, γούστα είναι, αλλά ψάξου λίγο βρε. . .
Το εξώφυλλο είναι εντελώς ηλίθιο! Μια απαίσια selfie του φωτογράφου και καλλιτέχνη Gottfried Helnwein που δίνει . . .κεφαλιά, κουτουλιά, πείτε το όπως επιθυμείτε, σε μια τζαμαρία , έχοντας την κεφάλα του μπανταρισμένη με επίδεσμο και τα μάτια του καλύπτονται από 2 . . .πιρούνια! Άντε βγάλε άκρη! Τρελάρα. . !
Η Μουσική των Scorpions ήταν πάντα πολύ προσιτή χωρίς να χάνει το βάρος, την ταχύτητα και την επιθετικότητα που είχαν πολλά συγκροτήματα στις αρχές της δεκαετίας του '80. Αυτό ήταν το χαρακτηριστικό που αγάπησε το κοινό σε όλη σχεδόν την καριέρα τους.
''Kick your ass to heaven with Rock'N Roll tonight. . !''

Επιμέλεια: Κωστής Μπαρχαμπάς




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου