Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023


O Άκης Πάστρας, κιθαρίστας των Dexter Ward και Phlebotomy μας παρουσίασε το νέο του project τους Damon Systema.


Στην προσωπική του σελίδα δήλωσε τα εξής :

''Με μεγάλη μου χαρά θα ήθελα να σας παρουσιάσω το project για το οποίο έχω μιλήσει σε αρκετούς κοντινούς μου ανθρώπους το τελευταίο διάστημα. 

Το όνομα αυτού… 𝐃𝐀𝐌𝐎𝐍 𝐒𝐘𝐒𝐓𝐄𝐌𝐀. 

Το εν λόγω project υπήρξε ενεργό για κάποιο διάστημα στο παρελθόν (από το 2008 έως το 2010) και ξεκίνησε ως αποκλειστικά instrumental σχήμα. Όμως λόγω άλλων μουσικών “υποχρεώσεων” εκείνο το διάστημα (2010), μπήκε στο συρτάρι με σκοπό κάποια στιγμή να αξιοποιηθεί στο μέλλον. Η αποκλειστική μου ενασχόληση με τους "𝐃𝐄𝐗𝐓𝐄𝐑 𝐖𝐀𝐑𝐃" και στη συνέχεια για κάποιο διάστημα με τους "𝐎𝐍 𝐓𝐇𝐎𝐑𝐍𝐒 𝐈 𝐋𝐀𝐘", δεν μου επέτρεψαν να ασχοληθώ με το project αυτό, καθώς οι υποχρεώσεις και οι χρόνοι ήταν ασφυκτικοί.

Την περίοδο της έξαρσης του COVID19 και της καραντίνας, βρήκα την ευκαιρία να “ξεσκονίσω” κάποια κομμάτια που υπήρχαν στο συρτάρι, με αποτέλεσμα να βρεθεί ένα υλικό, το οποίο με κάποια διαφορετική προσέγγιση, που αρμόζει στην σημερινή εποχή, να δημιουργεί ένα συναφές αφήγημα, έτσι ώστε να μπορώ να πω ότι υπήρχε μπροστά μου ένα album. Η ιστορία της  δημιουργίας κάποιων κομματιών, πάει πίσω, περίπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ κάποια άλλα μετράνε ήδη πάνω από δεκαετία. 

Ουσιαστικά πρόκειται για υλικό το οποίο δεν ταίριαξε ποτέ με τα σχήματα στα οποία συμμετείχα όλα αυτά τα χρόνια. Από τους "𝐀𝐃𝐃 𝐓𝐇𝐄 𝐑𝐈𝐕𝐄𝐑" πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 90’, μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν. 

Έτσι λοιπόν εν έτη 2020 και εν μέσω καραντίνας και υγειονομικών περιορισμών, δημιουργήθηκε αυτό το άλμπουμ, για το οποίο μπορώ να πω με βεβαιότητα, πως είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό της ιδιοσυγκρασίας μου ως ερασιτέχνης κιθαρίστας. Στο πλευρό μου στάθηκε η σύζυγός μου Athanasia όπου με την πολύτιμη  αισθητική της προσέγγιση, βοήθησε στην συγγραφή των στίχων, οι οποίοι εξ αρχής έπρεπε να υπηρετούν ένα concept.

Η προ-παραγωγή του άλμπουμ τελείωσε και οι ηχογραφήσεις του έχουν ξεκινήσει ήδη. 

Συνοδοιπόροι στο όλο εγχείρημα θα είναι στα φωνητικά η Ruby και ο Niklas, οι οποίοι εκτιμώ ότι έχουν φτιάξει ένα υπέροχο δίδυμο, αποτυπώνοντας τις αρχικές ιδέες με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο και στα τύμπανα ο 𝐓𝐡𝐞 𝐆𝐨𝐚𝐭, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για ένα συμπαγές ρυθμικό πλαίσιο, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την όλη αισθητική του άλμπουμ. Στην δημιουργία του artwork ο Okim Tulal, ο οποίος απέδωσε με ευφάνταστο τρόπο την στιχουργική αφήγηση πάνω στο εξώφυλλο,  το οποίο έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες μου.

Το concept άλμπουμ λοιπόν θα φέρει τον τίτλο “𝐀𝐓𝐄” και θα παρουσιάζει με αλληγορική ματιά το σχήμα "Ύβρις - Άτη - Νέμεσις - Τίσις", το οποίο κατά την αρχαιότητα απέδιδε με μυθικό τρόπο τα αποτελέσματα της έπαρσης ενός ατόμου. Κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία αυτή που περιγράφει το άλμπουμ, κατέχει η Άτη, η θεά της συμφοράς και η αιτία της θόλωσης του μυαλού. Η προσέγγιση του θέματος δεν έχει να κάνει με κάποιου είδους αρχαιολατρία. Αντιθέτως μάλιστα, αναδεικνύει την εσωτερική πάλη του ανθρώπου με το “τέρας” που τον οδηγεί νομοτελειακά στην καταστροφή, την “θεία” δίκη και στο τέλος στην τιμωρία.  

Το ηχόχρωμα εμπεριέχει όλα αυτά τα στοιχεία που σμίλεψαν την μουσική μου ταυτότητα, ενώ τα γυναικεία μελωδικά φωνητικά της Ruby, μαζί με τα ανδρικά death/black φωνητικά του Niklas, αγκαλιάζουν την μουσική του άλμπουμ, χωρίς φραγμούς και στεγανά.  

Το άλμπουμ επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ενιαίο εικαστικό και ακουστικό έργο. Τα πάντα συνδέονται και τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Η αφήγηση των στίχων βρίσκεται σε πλήρη αλληλουχία με το μουσικό υπόβαθρο, το εξώφυλλο κωδικοποιεί την αφήγηση αυτή και όλα μαζί λένε μια ιστορία. 

“… ὡς οὐχ ὑπέρφευ θνητὸν ὄντα χρὴ φρονεῖν. 

ὕβρις γὰρ ἐξανθοῦσ᾽ ἐκάρπωσεν στάχυν ἄτης, 

ὅθεν πάγκλαυτον ἐξαμᾷ θέρος …”

“… πως δεν αρμόζει όντας θνητός να ‘χεις φρονήματα τόσο αλαζονικά. 

όταν ανθίσει η υπεροψία μεστώνει της καταστροφής το στάχυ,

κι έχεις μονάχα δάκρυα να θερίσεις …”

(Αισχύλος)

Μείνετε συντονισμένοι …''

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου