Τετάρτη 26 Απριλίου 2023


Οι Έλληνες death/black metallers Deviser, επιστρέφουν μετά από δώδεκα χρόνια απουσίας και μας παρουσιάζουν το πέμπτο σκοτεινό τους αριστούργημα με την ονομασία ''Evil Summons Evil''.


Δεν θα ξεχάσω το 1996 όταν κυκλοφόρησαν τότε τον πρώτο τους δίσκο ''Unspeakable Cults'' και την ανταπόκριση του κόσμου. Ένας δίσκος που άξια έγραψε την δική του ιστορία και τους τοποθέτησε στους εκλεκτούς του είδους. 27 χρόνια μετά όμως και με μία δισκογραφική απουσία δώδεκα χρόνων έρχονται και μας προσφέρουν, προσωπικά για μένα τουλάχιστον, τον καλύτερο δίσκο της καριέρας τους και όχι μόνο.


 Το ''Evil Summons Evil'' είναι μία σκοτεινή, επική δημιουργία που αποτελείται από δέκα μουσικά κεφάλαια όπου μέσα σε μόλις 39 λεπτά περίπου το συγκαταλέγουν στα κομψοτεχνήματα της metal μουσικής και ο λόγος που δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένο metal είδος, είναι γιατί τη μουσική των Deviser μπορεί να την απολαύσει ο οποιοσδήποτε αγαπάει τη μουσική δημιουργία που βγαίνει πηγαία από την ψυχή του δημιουργού της. Το άλμπουμ βρίθει από έμπνευση, θλίψη, σκοτεινή ατμόσφαιρα, καθηλωτικά ρεφρέν, μεγαλειώδης επικές στιγμές, φωνητικά που λοξοκοιτάζουν την black metal σκηνή και με μία απίστευτη μουσική έμπνευση. Δεν το κρύβω πως η συμφωνική υπόσταση που βγάζει ο δίσκος είναι ανεπανάληπτη και η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα αυτό είναι εξαιρετική.


Πραγματικά είναι λίγες οι κυκλοφορίες εκείνες που ΌΛΑ τα τραγούδια ενός δίσκου να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και ο συγκεκριμένος δίσκος βρίσκεται στην κατηγορία εκείνων των λίγων δίσκων. Από το εναρκτήριο ''Death Is Life Eternal'' που σου έρχεται να ουρλιάξεις στο τρομερό του ρεφρέν ή το απίστευτο ρυθμικό του μοτίβο μέχρι το εκπληκτικό '' Cold Comes the Night'' με την επιβλητική επική του ατμόσφαιρα. Σχεδόν όλα τα τραγούδια κυμαίνονται σε mid τέμπο ρυθμό με κάποιες γρήγορες εξάρσεις εκεί που χρειάζεται. Πραγματικά και με το χέρι στην καρδιά οι μελωδίες στα κιθαριστικά μέρη μου άγγιξαν ευαίσθητες χορδές. Υπάρχει τόση έμπνευση που ματώνει η ψυχή σου.


Και όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με μία σκοτεινή ελεγεία και η έμπνευση δεν έχει τελειωμό. Το ''Absence of Heaven'' χαρακτηρίζεται από συγκλονιστικές μελωδικές γραμμές, κιθαριστικές μελωδίες που συνοδεύουν κάθε στίχο, συμφωνικές μουσικές γραφές που ακολουθούν σαν μουσικό χαλί καθόλα την διάρκεια του δίσκου και η ανατριχίλα σε κάθε ακρόαση είναι δεδομένη. Συγκλονιστική μουσική γραφή σε ύφος soundtrack το ''Tenebrae'' για να μας γρονθοκοπήσουν με το τρομερό ''Of Magick'' με την συμμετοχή της Ανδρονίκη Σκουλά (Chaostar). Ενώ οι ταχύτητες στο αυτοκρατορικό ''Evoking the Moon Goddess'' ανεβαίνουν. Ακούγοντας το δίσκο διακρίνω μία συνεχόμενη, χωρίς να με χαλάει καθόλου, θλίψη που η πραγματική υπόσταση της ανεβάζει ακόμα περισσότερο την αξία του δίσκου. Οι κιθάρες συνεχίζουν ακατάπαυστα να προσφέρουν σκοτεινές μελωδίες και η ατμοσφαιρική εισαγωγή του ''Where Angels Fear to Tread'' απλά αποτελούν τον προπομπό ενός σκοτεινού εκρηκτικού έπους. Γενικά μέσα στο δίσκο θα υπάρξουν πολλές φορές εκείνες οι στιγμές που η ανατριχίλα θα πιάσει ''ταβάνι''. Ο δίσκος είναι γεμάτος από συγκλονιστικές μουσικές εξάρσεις, κινείται σαν χαμαιλέοντας από mid τέμπο επικούς, ίσως και σε doom ρυθμούς, μέχρι σε τρομερές συμφωνικές death/black metal εξάρσεις. Απίστευτοι ρυθμοί στο λατρεμένο ''Sky Burial'' που σε ζωντανές εμφανίσεις θα έχει απίστευτη ανταπόκριση, δεν έχει τελειωμό η έμπνευση και το ''Serpent God'' αποτελεί άλλο ένα διαμάντι του δίσκου για να κλείσει το νέο δημιούργημα των Deviser με το ''When the Lights Went Out'', με την συμμετοχή του Ευθύμη Καραδήμα των Nightfall.


To ''Evil Summons Evil'' αποτελεί ένα μουσικό κομψοτέχνημα, μία δημιουργία που μέσα σε 39 λεπτά δημιουργεί σκοτεινή ποίηση. Νομίζω πως σε μερικά χρόνια τέτοια δίσκοι θα καθιερωθούν και θα αποτελέσουν τη βάση για τους μεταγενέστερους μουσικούς, αλλά κυρίως ένα μουσικό ''βιβλίο'' που προσωπικά σε μένα θα μου κάνει για πολλά χρόνια παρέα!


Deviser facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου