Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

 


'Θανατερό' Μουσικό Σαν Σήμερα

12 Μαίου 1989

Oι νεαροί (τότε) Morbid Angel από την Φλόριντα των Η.Π.Α, κυκλοφορούν το ντεμπούτο album ''Altars Of Madness'' και κάνουν ''πάταγο''!
Ένα νέο Μουσικό ιδίωμα είχε εμφανιστεί πριν 2 χρόνια με το ''Scream Bloody Gore'' των Death!
Τα χαρακτηριστικά του; Πιο ακραίο ''Thrash'' Metal! Eξωφρενικές ταχύτητες (blastbeats όσον αφορά τα drums), κιθάρες, μπάσο που ''ξερνούν'' φωτιά και τα φωνητικά που ακούγονται σαν να σε . . .καταπίνει ο Μεφιστοφελής/Βεελζεβούλης/Λούσιφερ/'Εκπτωτος/Διάολος, πείτε τον όπως επιθυμείτε! Τα λεγόμενα ''growls''! Λατρεύω! O κιθαρίστας Trey Azagthoth είχε δηλώσει: ''Υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των συγκροτημάτων τότε! Αποφάσισα να πάω τα ''όρια'' πιο . . .μακριά! Ήθελα να βγαίνουμε στην σκηνή και με το που αρχίζαμε να παίζουμε, ο κόσμος να αναρωτιέται ''τι διάολο συμβαίνει. . ! Στα drums, o τεράστιος Pete ''Commando'' Sandoval, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία του συγκροτήματος με το άρτιο, τεχνικό και υπεργρήγορο παίξιμό του. Πίσω από το μικρόφωνο, ο ''πολύς'' David Vincent με τα ''απόλυτα'' Death Metal φωνητικά, όχι τόσο στο ''Altars. . .'' , όπου είναι μια μίξη Thrash/Black, όσο στα επόμενα ''Blessed Are The Sick'' και ''Covenant''!

Τα τραγούδια:
''Immortal Rites''
Τραγούδι - Σήμα κατατεθέν! Thrash με ''δυσαρμονίες'' και αλλαγές ρυθμού συνεχόμενες που σε κάνουν να καταστρέψεις σβέρκο και δυστυχώς για αυτόν, μόλις άρχισε ο δίσκος!
''Shadows cast from faceless beings. . .Lost for centuries. . .!''
''Suffocation''
Εδώ να δεις ''δυσαρμονία''! Με το που ''σκάει'' το riff αναρωτιέσαι αυτό που ''απαιτούσε'' ο Trey: ''Τι ακούω διάολεεεεε!!!!'' Τεχνική Μουσική με τα λεγόμενα ''blastbeats'' του Pete να κάνουν την εμφάνισή τους στο Death Metal. Ο ρυθμός στο ''κόψιμο'' του μπάσου στο 2.07'' σ' αφήνει μακάκα!
(Η εφεύρεση του ''blastbeat'' ανήκει στον drummer των Anthrax, Charlie Benante ο οποίος στο τραγούδι ''Milk'' από το album ''Speak English Or Die'' των S.O.D , έπαιξε αυτόν τον ρυθμό ''εν αγνοία'' του και χωρίς να το έχει προετοιμάσει, δημιούργησε ''σχολή''!
''Visions From The Dark Side''
Το πιο καθαρό και ατόφιο Thrash τραγούδι του album! Κλασική γρήγορη ταχύτητα στα Μουσικά μέρη, η οποία ρίχνει ρυθμό όταν ο Dave ''εξαπολύει'' τις αλήθειες του.

''Maze Of Torment''
Eδώ τα πράγματα γίνονται άκρως επικίνδυνα''! Κιθάρες σε mid tempo ρυθμό μέχρι το 0.28''. . . Εκεί ανοίγουν οι ''πύλες της κόλασης'' και ο ''Βεελζεβούλης'' μας υποδέχεται με ένα καταχθόνιο (τι άλλο;;;) χαχανητό!!! Κ-Α-Υ-Λ-Α!!!!! Και ΜΟΝΟ αυτά τα πρώτα 35'' να υπήρχαν, θα ήταν αρκετό!
Αμ, δε! Το τραγούδι αναπτύσσεται για 4.29'' σε σχεδόν progressive ρυθμούς! Πραγματική εμπειρία η ακρόαση του!
''Chapel Of Ghouls''
Eδώ μιλάμε για ''ελεγεία''! Εισαγωγή με κλασικά ''δυσαρμονικό'' ρυθμό και solos μέχρι το 1.30''. Εκεί καταλαβαίνεις τι είναι το Death Metal! Στο 1.49 o ρυθμός ''πέφτει'' και τα πλήκτρα δημιουργούν ''θεο(χαχαχα!) σκότεινη'' ατμόσφαιρα! Τα rolls του Pete είναι για σεμινάριο!
Οι στίχοι είναι σαφώς ανόητοι σε σημείο χαζομάρας!
Θέματα αποκρυφισμού, κατά της θρησκείας και βλασφημίες με σκοπό την πρόκληση καθαρά για εμπορικούς σκοπούς. Οk, όχι το δυνατό τους σημείο. O Vincent φταίει!
Το εξώφυλλο του Dan Seagrave, απεικονίζει ένα επίπεδο σαν βωμό, που έχει . . .εγκλωβίσει ψυχές ''κακομούτσουνες''!
To ''Altars Of Madness'' αποτελεί album - ορόσημο - σταθμό, στην ακραία Μουσική! Πάρα πολλά συγκροτήματα έχουν δηλώσει ότι είναι πηγή έμπνευσης.
Προσκυνώ το μεγαλείο του!
''Weapons aimed at liberty. . .My vision, no one wins. . .''

Επιμέλεια: Κωστής Μπαρχαμπάς




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου